Annonce
Aarhus

Ruth åbnede landets første genbrugsbutik: Nu kommer hæderen

Hun satte sig virkelig spor, Ruth Andersen, da hun for 47 år siden åbnede landets første genbrugsbutik i Aarhus. I dag hjælper hun stadig til i butikken i Gl. Munkegade. Foto: Axel Schütt
For 47 år satte Ruth Andersen en lavine i gang, da hun åbnede en genbrugsbutik i Aarhus. Nu får hun pris.

Aarhus: Da Ruth Andersen fra Aarhus for 47 år siden sammen med sin mand, sognepræst Herluf Andersen, åbnede landets første genbrugsbutik i Aarhus, havde hun ingen anelse om, at hun dermed startede en sand genbrugslavine.

Men det gjorde hun. Overskuddet fra butikken har siden sin åbning sammen med de omkring 120 lignende butikker, det er blevet til i de forløbne 47 år, indbragt en halv milliard kroner til verdens fattigste.

Lørdag blev hun sammen med sin i dag afdøde mand hædret som Årets Folkehjælper 2019.

Parret fik ideen til genbrugsbutikken under en rejse til England i 1972.

Her blev de inspireret af, hvordan den engelske hjælpeorganisation Oxfam i 1947 gennem salg af brugte effekter skabte overskud til at kunne hjælpe ofrene fra 2. verdenskrig.

Ægteparret rejste tilbage til Danmark, og i foråret 1972 kunne de slå dørene op til Danmark første genbrugsbutik.

Ægteparrets initiativ satte gang i en helt ny og hurtigt voksende trend i Danmark. Salg af genbrugstøj, brugsgenstande og brugte møbler skulle få enorm betydning for det arbejde, humanitære organisationer og foreninger driver.

I dag findes der over tusind genbrugsbutikker i Danmark, hvor anslået mere end 25.000 frivillige arbejder, og for hvem genbrug er en hjertesag. Årligt omsættes der for 600 millioner kroner.

Ruth Andersen er stadig aktiv inden for genbrugsområdet, og er stadig med i butikken i hjertet af Aarhus i Gl. Munkegade 8. Den drives stadig af frivillige medarbejdere med forskellig hjælp fra ansatte i Folkekirkens Nødhjælp.

Ruth Andersen fik prisen overrakt i København. Generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, udtalte i den forbindelse:

- I Dansk Folkehjælp hylder vi dem, som helt uegennyttigt tager de første skridt mod en bedre verden og sætter sig store fodspor. Ruth og Herluf Andersen er derfor modtager af prisen Årets Folkehjælper 2019. Hvor er det fantastisk, vi i Danmark har mennesker, som i den grad forstår at skabe merværdi for tusindvis af mennesker.

Sidste år gik prisen til Trygfondens Kystlivredning for deres arbejde med at højne badesikkerheden i Danmark.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce