Annonce
Aarhus

Ruth åbnede landets første genbrugsbutik: Nu kommer hæderen

Hun satte sig virkelig spor, Ruth Andersen, da hun for 47 år siden åbnede landets første genbrugsbutik i Aarhus. I dag hjælper hun stadig til i butikken i Gl. Munkegade. Foto: Axel Schütt
For 47 år satte Ruth Andersen en lavine i gang, da hun åbnede en genbrugsbutik i Aarhus. Nu får hun pris.

Aarhus: Da Ruth Andersen fra Aarhus for 47 år siden sammen med sin mand, sognepræst Herluf Andersen, åbnede landets første genbrugsbutik i Aarhus, havde hun ingen anelse om, at hun dermed startede en sand genbrugslavine.

Men det gjorde hun. Overskuddet fra butikken har siden sin åbning sammen med de omkring 120 lignende butikker, det er blevet til i de forløbne 47 år, indbragt en halv milliard kroner til verdens fattigste.

Lørdag blev hun sammen med sin i dag afdøde mand hædret som Årets Folkehjælper 2019.

Parret fik ideen til genbrugsbutikken under en rejse til England i 1972.

Her blev de inspireret af, hvordan den engelske hjælpeorganisation Oxfam i 1947 gennem salg af brugte effekter skabte overskud til at kunne hjælpe ofrene fra 2. verdenskrig.

Ægteparret rejste tilbage til Danmark, og i foråret 1972 kunne de slå dørene op til Danmark første genbrugsbutik.

Annonce

Ægteparrets initiativ satte gang i en helt ny og hurtigt voksende trend i Danmark. Salg af genbrugstøj, brugsgenstande og brugte møbler skulle få enorm betydning for det arbejde, humanitære organisationer og foreninger driver.

I dag findes der over tusind genbrugsbutikker i Danmark, hvor anslået mere end 25.000 frivillige arbejder, og for hvem genbrug er en hjertesag. Årligt omsættes der for 600 millioner kroner.

Ruth Andersen er stadig aktiv inden for genbrugsområdet, og er stadig med i butikken i hjertet af Aarhus i Gl. Munkegade 8. Den drives stadig af frivillige medarbejdere med forskellig hjælp fra ansatte i Folkekirkens Nødhjælp.

Ruth Andersen fik prisen overrakt i København. Generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, udtalte i den forbindelse:

- I Dansk Folkehjælp hylder vi dem, som helt uegennyttigt tager de første skridt mod en bedre verden og sætter sig store fodspor. Ruth og Herluf Andersen er derfor modtager af prisen Årets Folkehjælper 2019. Hvor er det fantastisk, vi i Danmark har mennesker, som i den grad forstår at skabe merværdi for tusindvis af mennesker.

Sidste år gik prisen til Trygfondens Kystlivredning for deres arbejde med at højne badesikkerheden i Danmark.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Alarm 112

Fire rumænere er anholdt for indbrud og indbrudsforsøg i seks politikredse

Annonce