Annonce
Navne

Ruth Andersen kigger tilbage på et liv som genbrugsrockstjerne: - Vi fik ideen på færgen hjem fra England

For omtrent 50 år siden åbnede Ruth Andersen og hendes mand Danmarks første genbrugsbutik, i regi af Folkekirkens Nødhjælp, i Aarhus. Her er hun fotograferet i butikken for fire år siden. Arkivfoto: Axel Schütt
Ruth Andersen, enken efter sognepræst Herluf Andersen, fortæller nu i bogform om næsten 50 år med genbrugsbutikker. Den første åbnede i Aarhus.

ERINDRINGER: - Ruth og Herluf Andersen var tidens frivillige genbrugsrockstjerner fra Aarhus. Og deres sang om genbrug og ansvar for verden må siges at være blevet et hit, som ingen dengang havde forudset.

Det er nuværende generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, der skriver således i sit forord til bogen "Et liv med genbrug  - og kantareller". Generalsekretæren kan gøre det med med henvisning til, at Folkekirkens Nødhjælp i dag har 114 butikker over hele landet og omsætter for omkring 40 millioner kroner om året.

Hvad der begyndte med åbning af den første butik  på adressen Grønnegade 8 i Aarhus i april 1972, har udviklet sig nærmest eksplosivt. Den ubestridte idémand var sognepræst ved Christianskirken i Aarhus Herluf Andersen, og han fik stor støtte af hustruen Ruth.

Annonce

En god idé fra England

Det er Ruth Andersen, der, stærkt tilskyndet af sine fire børn, har skrevet bogen og ikke unaturligt: Et eventuelt overskud skal komme Folkekirkens Nødhjælp til gode.

- Jeg skal ikke tjene på bogen, forsikrer Ruth Andersen, der har doneret 200 eksemplarer til Folkekirkens Nødhjælp, så de kan sælges til en favørpris. Bogen kommer også til salg i den almindelige boghandel og udgives af forlægger Bjarne Smed, Bogform i Randers.

I bogen fortæller Ruth Andersen om, hvordan hun og hendes mand under en ferie i London i 1971 blev inspireret af en butik med navnet Oxfam, en sammentrækning af Oxford Against Famine, Oxfords kamp mod sult.


Der burde være kantareller, sagde vi håbefuldt til hinanden. Og det var der ofte; en stor glæde at finde den første, gerne også mange flere.


- Da Herluf og jeg senere sad på DFDS-båden på vej hjem over Vesterhavet, var det, han lagde hovedet lidt på skrå og udtalte de uforglemmelige ord: "Det må også kunne lade sig gøre i Danmark", skriver Ruth Andersen.

Annonce

Altid på udkig

Herfra udviklede sig det, som Birgitte Qvist-Sørensen i sit forord kalder "et rigtigt genbrugseventyr", og det er Ruth Andersens fortjeneste, at hun nu i bogform har fastholdt alle de tusinder af førstehåndsindtryk, hun fik sammen med sin mand. Herluf Andersen døde i en alder af 80 år i 2013 og blev i 2016 post mortem hædret ved, at en plads i Aarhus bærer hans navn.

På de mange, mange ture rundt i landet i rummelig Volvo 210 var Ruth og Herluf Andersen altid på udkig efter lokaler til endnu en genbrugsforretning.

Ruth Andersen med det første eksemplar af sin bog og i selskab med forlægger Bjarne Smed. Foto: Johnny Pedersen

Turene foregik som regel på sognepræstens fridag, mandag, og der var altid møder ude i butikkerne både formiddag og eftermiddag, til tider også om aftenen. I ledig tid mellem butiksbesøgene slappede Ruth og Herluf Andersen gerne med at finde kantareller - deraf bogens undertitel.

"Der burde være kantareller, sagde vi håbefuldt til hinanden. Og det var der ofte; en stor glæde at finde den første, gerne også mange flere. Ganske, som det har været tilfældet med genbrugsbutikkerne", skriver Ruth Andersen i bogen.

Annonce

De første butikker

Efter åbningen af den første genbrugsbutik i Aarhus kom turen i 1974 til Randers.

- I en ejendom ikke langt fra Helligåndshuset, der ellers stod til skulle rives ned, husker Ruth Andersen.

Næste by var Aalborg, og butik nummer fire blev indrettet i Schüleins Boghandel for enden af Gammel Kongevej i København. Det skete i samarbejde med Diakonissestifelsen, der ejede bygningen.

Ruth Andersen

Ruth Andersen, født Thomsen, kom til verden i Frederikshavn, men familien flyttede til Aarhus, da hun kun var et år.

Selv er Ruth Andersen uddannet som sygeplejerske ved det daværende Aarhus Amtssygehus og var i fire år ansat på redaktionen af Dansk Sygeplejeråds blad.

Derefter blev hun, med egne ord, præstekone på fuld tid og ikke mindst med til at etablere nye butikker. Ofte var det Ruth Andersen, der sad ved rattet i den efterhånden berømte Volvo 201.

Og siden er det gået nærmest over stok og sten med åbning af nye butikker - altid understøttet af trofaste lokale frivillige -  Hobro, Skørping, Løgstør kom hurtigt til. I Vejle donerede en ligkistefabrikant overskydende brædder til hylder i en ny butik - og så videre.

Annonce

Ud i verden

Ikke mindst på foranledning af daværende generalsekretær Jens Jørgen Thomsen fik Ruth og Herluf Andersen gennem flere år mulighed for at se, hvad de mange  penge fra genbrugsbutikkerne blev anvendt til ude i verden.

Også disse rejser, illustreret med mange fotografier, kan man læse om i bogen.

- Medarbejdere ved Folkekirkens Nødhjælp passede godt på os, fortæller Ruth Andersen.

Passet godt på blev der også under en rejse fra København til Tel Aviv, da Ruth Andersen skulle flyve ned til sin mand, der befandt sig i Jerusalem - for en medpassager var ingen ringere end den israelske minister Moshe Dayan, kendt for sin øjeklap.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Kultur

Se video: Handy kronprins indviede nyt Sports- og Kulturcampus

Sport

Kendt forening lukker og efterlader sig pengegave: Her er modtagerne af overskudsformuen

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Navne

Aarhus Teaters Sofia Nolsøe vinder Teaterpokalen 2021: Jeg er simpelthen så glad, stolt og beæret

Østjylland

Se den vilde video: Flere hundrede krondyr krydser vejen foran Thomas' bil - nu tager folk på hjorte-safari

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Alarm 112

53-årig mand måtte køre i grøften: Spøgelsesbilist kom ud af det blå

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Erhverv

Se video med Mads: Papchef i Løvbjerg og udviklingshæmmet humørspreder

Annonce