Annonce
Aarhus

Rygerne ryger ud: Stadigt flere boliger bliver røgfri

Boligerne i Søhesten bliver røgfri. Her er byggeriet set fra Ringgadebroen. Foto: Lulu Grønlund
Boligforeningen Ringgården laver helt blok røgfri. Andre har gode erfaringer med røgfri ungdomsboliger.

AARHUS: Ryger du derhjemme, eller gør dine gæster?

Flere og flere kan sige nej til spørgsmålet, og hvis svaret er ja, så foregår rygningen som regel uden for hus eller lejlighed.

Røgfri boliger vinder mere og mere frem, og nu breder de sig også i boligforeningernes lejeboliger.

Annonce

I en helt ny afdeling hos Boligforeningen Ringgården i det centrale Aarhus bliver rygning forbudt, ikke kun i lejlighederne, men på hele matriklen. Rygerne skal længere væk, hvis de vil ryge i nærheden af Søhesten.

Det hedder byggeriet, der er en ny, stor afdeling ganske tæt på Godsbanen. Den ligger på hjørnet af Carl Blochs Gade og Thomas Koppels Gade.

Gælder overalt

I 138 boliger af vidt forskellig størrelse vil det blive helligbrøde at tænde en cigaret, en cerut, en cigar eller en pibe eller noget, der ligner.

Gør nogen det, kan det i yderste konsekvens betyde, at de bliver smidt ud af lejligheden.

Organisationens bestyrelse tager det fulde skridt. Rygeforbuddet gælder lejligheder, opgange, fællesarealer inde og ude. Og det gælder alle former for rygning.

De første beboere flytter ind til marts i lejligheder på mellem 41 og 112 kvadratmeter, så de ved besked, inden de rykker ind. Det vil stå i lejekontrakten, og rygning på matriklen vil blive betragtet som en overtrædelse af husordenen og kan føre til opsigelse af lejemålet.

Annonce

Positive reaktioner

- Det her kan kun laves i nyt byggeri, og vi har haft en stor diskussion om det i bestyrelsen, for vi har ikke prøvet det før. Men vi går i retning af sundere klima overalt, så beslutningen er helt naturlig, og vi har også kun fået positive reaktioner fra folk, der er interesseret i at flytte ind. Endnu har ingen beklaget sig over reglen, siger Martin Hersom Bie, direktør i Ringgården.

Han er meget tilfreds med det hidtidige resultat af det nye byggeri, der har titlen Søhesten,. fordi det er formet som dyret.


Kun i et enkelt tilfælde har vi villet opsige en rygende beboer, men personen flyttede selv inden.

Per Juulsen


Billigste lejlighed på et rum med 41 kvadratmeter koster cirka 3700 kroner om måneden og de dyreste på 112 kvadratmeter koster godt 11.000 kroner, alt ekslusive forbrug. De første kan flytte ind 15. marts.

Annonce

Gode erfaringer

I hvert fald et par steder i Aarhus er der allerede røgfrie boliger. Både Kollegiekontoret i Aarhus og boligforeningen Aarhus Omegn har røgfri ungdomsboliger. Og begge steder er erfaringerne med dem gode.

- Vi har 202 røgfrie ungdomsboliger i Åbykollegiet på Søren Frichs Vej, og erfaringen er, at beboerne overholder reglerne. Kun i et enkelt tilfælde har vi villet opsige en rygende beboer, men personen flyttede selv inden, siger direktør Per Juulsen hos Kollegiekontoret.

Ligesom de andre steder er ikke-ryge-ordningen indført i nybyggeri og før de første overhovedet er flyttet ind i boligerne, så alle kender til det, inden de flytter ind. Ordningen har fungeret i halvandet år.

- Vi har oplevet enkelte, som ikke har kunnet finde ud af det. En klage fra en nabo er som regel første led. Når sagen er belyst, og vi finder ud af, at der er røget, tildeler vi en advarsel, og hvis rygningen gentager sig, kommer der en opsigelse, forklarer Per Juulsen.

Annonce

Breder sig

Han fortæller, at ordningen breder sig. I andre af Kollegiekontorets boliger har beboerne selv anmodet om at få dem gjort røgfri. Ønsket opstår som regel blandt beboerne, og efter en flertalsbeslutning på et afdelingsmøde kommer de til os for at få det gennemført.

- Det er en flertalsbeslutning, som beboerne skal rette sig efter. Der kan ikke nedlægges veto af en enkelt eller få beboere, siger Per Juulsen.

Rygere kan dog siges op, men når de flytter, bliver lejligheden en ikke-ryger. Og der er stor udskiftning i ungdomsboliger.

Han tilføjer, at rygeforbud ikke kun gælder i lejlighederne, men på hele matriklen. Ellers er det for svært at administrere, fordi der kan opstå snitflader, hvor man kan komme i tvivl, for eksempel på altaner eller i opgange.

Annonce

Aarhus Omegn

Boligselskabet Aarhus Omegn har 87 røgfrie ungdomsboliger ved Rosenhøj, hvor de første blev udlejet for lidt mindre et et år siden.

- Folk er meget interesserede i at flytte ind i de røgfrie boliger, og vi har ingen dårlige erfaringer, siger direktør Leif Jensen fra Aarhus Omegn, der også har en række røgfrie boliger i to andre afdelinger.

- Det sker sjældent, men hvis vi opdager, at en person ryger og kan bevise det, giver vi en henstilling, en betinget opsigelse, og går ud fra, at den bliver fulgt. Hvis det ikke sker, og hvis rygningen gentager sig inden for et år, kan vi sige beboeren op, fordi det så er en misligholdelse af lejemålet. Det betyder også en ekstra udgift til den fraflyttede, fordi boligen skal gøres særligt meget i stand.

Annonce

Vil brede sig

Både Per Juulsen og Leif Jensen ser en klar tendens til, at stadig flere boliger bliver røgfri, og om 20 år vil der være få boliger, som ikke er røgfri, mener de.

- Alene i de seneste ti år er der sket enormt meget på det område. De fleste i dag går jo uden for hjemmet, når de vil ryge, siger Leif Jensen.

Hos Ringgården ser de endnu en fordel ved ikke-rygningen ved, at varmemesteren kan undgå at bruge tid på at samle cigaretskod i udearealerne,  og konflikter mellem naboer på grund af røg og dyre omkostninger på istandsættelse af lejligheder, der har været beboet af rygere, kan undgås.

Annonce

Boligkontoret Aarhus

Morten Homann er direktør for Boligorganisationen Boligkontoret Århus, en sammenlægning i 2012 af Vesterbo, Højbo og Bo83.

- Vi har ikke røgfri boliger endnu, men vi kan finde på at lave dem, og jeg er sikker på, at om 20 år vil der være masser af dem, siger han.

Direktør Martin Hersom på en af  Søhestens terrasser. I baggrunden Godsbanen med Arkitektskolen. Foto: Axel Schütt

Røgfrie boliger

  • Flere almene boligforeninger etablerer helt eller delvist røgfrie boligafdelinger. Forbuddet skal indføres og indskrives i lejekontrakten, før byggeriet bliver taget i brug. I lejelejligheder, der allerede er opført, er det ikke muligt at forbyde rygning udelukkende for nye beboere, da udlejeren ikke må stille enkelte lejere ringere end andre.
  • Boligforeningen Ringgården indfører rygeforbud i "Søhesten" med 137 boliger på hjørnet af Carl Blochs Gade og Thomas Koppels Gade. De f'rste flytter ind 15. marts 2021. Rygeforbuddet gælder hele matriklen, både boliger, fællesarealer og udenomsarealer, og det gælder alle former for rygning.
  • Hos Ringgården vil rygeforbuddet blive skrevet i lejekontrakten, og rygning på matriklen vil blive betragtet som en overtrædelse af husordenen og kan føre til opsigelse af lejemålet.
Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3.000-4.000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er du klar til kaos på Oddervej? Bilisterne må regne med store forsinkelser - men mange kan faktisk helt undgå bilkøerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor gør Mustapha Bundu AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Se video og billeder: Så flot er havnens nye slæbebåd

Sport

Stor donation skal hjælpe atleter til OL: - Det giver mulighed for en mere professionel tilværelse

Byudvikling

Der skal mere gang i de mindre byer: Rådmand vil have endnu mere byliv i oplandsbyerne

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Debat

Når hjemløse har brug for at komme på fode igen: Her har vi fundet et himmerige

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Aflyst, forsinket, tom og alt for dyr: Letbanen sætter sindene i kog, men er påstandene korrekte?

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Dyr skudt med pil i Dyrehaven: - Det kunne godt ligne en 'mørkets gerning'

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

AGF

Efter voldsom ulykke i træningscenter: Spillerforening forventer, at AGF strammer op på sikkerheden

Annonce