Annonce
Aarhus

Så er de første beboere flyttet ind i Risskov Brynet

Ida Madsen og Tobias Wölm er ved at flytte fra Skjoldhøjkollegiet til Risskov Brynet. Til en større bolig tættere på universitetet og til et område med mindre kriminalitet. Foto: Flemming Krogh.

De første 110 af flere end 1.500 boliger i den nye lille bydel, Risskov Brynet, er færdige. Samlet er der 3.500 nye boliger på vej i denne del af byen, hvor blandt andet en folkeskole, et kontorkompleks og et pædagogseminarium bliver til boligområder.

Annonce

De første beboere er de seneste dage flyttet ind i det nye byområde, Risskov Brynet ved Bryggervej mellem Grenåvej og Vejlby Ringvej.

Her er 110 af AP Pensions i alt 450 lejeboliger nu færdige. Flere følger hen over året, og til sommer går byggeriet af pensionskassens sidste etape - 150 boliger i gang.

Nyindflytterne i Risskov Brynet er den første spæde begyndelse på lidt af et befolknings-boom i Vejlbyområdet. I en radius på under en kilometer omkring Vejlby Kirke er der i omegnen af 3.500 nye boliger i pipelinen.

Mere om det senere.

De første beboere er netop flyttet ind i Riisskov Brynet. En af dem er Melina Theibel, der deler en to-værelses lejlighed med to veninder. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Unge flytter ind

Foran en af opgangene i den første af de lange boligstænger med meget varierede facader står en trailer læsset med en sofa og en reol, der lige har taget turen fra Skjoldhøjkollegiet til Risskov Brynet. Ida Madsen og Tobias Wölm er ved at flytte ind. Begge går på universitetet, hvor hun studerer fysik og han datalogi.

- Vi får mere plads, jeg får meget kortere til universitetet og så er her ikke så meget kriminalitet, som der var i det område, vi boede i før, siger Ida Madsen om valget af Risskov Brynet, mens sofa og reol bliver båret fra traileren og ind i lejligheden.

Ingen tvivl om, at området har tiltrukket unge mennesker. Lidt længere nede i bebyggelsen møder vi Melina Theibel - studerende - der lige er flyttet ind i en 2-værelses sammen med to andre piger. Nu mangler de bare at få sat en skillevæg op, der deler den store stue i to, så de kan få et værelse hver.

- Det er lidt tilfældigt, at det lige blev her, vi er flyttet til. Vi ledte efter noget og så, at der var åbent hus i Risskov Brynet, og da vi havde været ude at se det, slog vi til. Jeg boede til fremleje i Nørre Allé og skulle finde noget andet, siger Melina Theibel.

Det er klart over forventning i et helt nyt boligområde, som ingen på forhånd kender

Kristian Voldsgaard, Danbolig Aarhus City
Annonce

Hel lille bydel

70 af de 110 lejligheder i første etape af pensionskassens byggeri i Risskov Brynet er lejet ud.

- Det er klart over forventning i et helt nyt boligområde, som ingen på forhånd kender, siger Kristian Voldsgaard, indehaver af Danbolig Aarhus City, der står for udlejningen af AP Pensions boliger i Risskov Brynet.

Her kommer boligerne de kommende år:
1. Her, hvor blandt andre IBM har holdt til, er der planer for 650 boliger.
2. Hvor VIA havde blandt andet pædagogseminarium er der planer om at opføre op til 900 boliger.
3. Vejlby Skole skal rives ned og erstattes af 210 boliger.
4. I Risskov Brynet er de første 110 boliger færdige. I alt bliver der bygget flere end 1.500 af slagsen her.

Foruden AP Pension er også ejendomsselskabet Domis begyndt på sin del af Risskov Brynet - i første omgang mod Vejlby Ringvej. I alt forventer Domis at opføre flere end 1.000 boliger og en dagligvarebutik i området - i første omgang på det omkring 400 meter lange stræk langs Vejlby Ringvej.

Senere skal der også bygges daginstitution, og boligforeningen AAB skal opføre godt 100 almene boliger i Risskov Brynet.

Når Risskov Brynet om få år er færdigbygget, er det en helt lille bydel med flere end 1.500 boliger, der er skudt op i det tidligere erhvervsområde, hvor blandt andre Århus Sporveje havde garager og værksted.

Annonce

Skole og kontorer bliver boliger

Lidt længere mod nord og lige bag Veriparken er det Vejlby Skole, der kommer under forvandling. Aarhus Kommune har solgt skolen til ejendomsselskabet NREP, der vil rive den ned.

Planlægningen er nu i gang for et nybyggeri af syv boligblokke i fem-syv etager og et antal rækkehuse i to etager. I alt omkring 210 boliger i varierende størrelser.

En enkelt tak nordligere ved Tranekærvej og Vikærsvej er det området, der tidligere husede blandt andre IBM, der står for tur.

650 boliger kan der her blive plads til ved ombygning af eksisterende erhvervsbygninger og nybyggeri blandt andet på den store parkeringsplads.

Det trekantede Risskov Brynet set fra luften. I den øverste spids er det AP Pensions byggerier, der er skudt op. I spidsen mod Vejlby Ringvej kan man se, at også Domis er godt over jorden med en del af sit byggeri. I alt skal der opføres flere end 1.500 boliger i området. Foto: Danbolig.

Her bliver planlagt 350 kollegieboliger, som Kollegiekontoret indretter og bygger i den vestlige del af området ind mod Risskov Gymnasium. Derudover er der planer om yderligere 300 boliger - dels i en eksisterende bygning dels i nybyggeri af to længer og ni punkthuse i enden mod Vikærsvej.

Boligplanerne ved Tranekærvej er i offentlig forhøring frem til 1. februar.

Annonce

Nyt boligområde på Skejbyvej

Lige på den anden side af Vejlby Centervej planlægger entreprenørfirmaet A. Enggaard at bygger op til 900 boliger på Skejbyvej 1-29, der tidligere husede blandt andet VIAs pædagoguddannelse.

Planerne var i en offentlig forhøring sidste år, hvor der viste sig betydelig interesse for, at pædagogseminariets idrætshal, svømmehal og gymnastiksal bliver bevaret i stedet for at blive revet ned for at give plads til boligbyggeri.

Den mulighed er A. Enggaard positiv overfor, og i den videre planlægning af området arbejder man nu på, om der kan findes en løsning, så idrætsfaciliteterne bliver bevaret som del af det kommende boligområde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Dagens coronatal for Aarhus: Det seneste døgns smittede har opbrugt en hel uges kvote

Aarhus For abonnenter

Private plejehjem versus kommunale plejehjem: Hvem klarer sig bedst, når tilsynet kommer på besøg?

Annonce