Annonce
Aarhus

Så er den fundet: 'Forsvundet' satellit kalder hjem med godt nyt fra rummet

Aarhus Universitet har hele tiden haft styr på, hvor Delphini-1 befinder sig i rummet. Nu har den også ringet hjem: Foto Nasa/Nanoracks

Aarhus Universitet har fundet deres satellit, og den var faktisk slet ikke væk.

RUMMET: Onsdag aften klokken 17.04 fik astrofysikerne på Aarhus Universitet en glædelig besked. Den "forsvundne" satellit, Delphini-1, meldte sig atter klar til kamp med et elektronisk "bip".

Og faktisk havde den mere at sige end det, for satellitter traditionelle sputnik-bip. Delphini-1 udsendte en såkaldt downlink beacon, der også indeholder en "helbredsoversigt", som siger, at den har det godt.

Det fik smilet frem på forskernes læber og champagnepropperne til at springe.

- Nu kan vi komme i gang med den rigtige del af missionen. Der er stadig masser af ting, vi skal have gjort, og en af dem er at åbne champagneflaskerne, som har stået og ventet, fortæller Ole J. Knudsen fra Stellar Astrophysics Centre på Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Annonce
Her er jeg. Satellitten Delphini-1 er ikke længere væk end din lomme. Hvis man henter en app til sin mobiltelfon (mod betaling), kan man nemlig se, hvor den befinder sig ude i rummet. Illustration: Orbitrack

Find min satellit

Og faktisk var den lille cube-satellit slet ikke sådan rigtigt blevet væk for forskerne.

- Delphini-1 var på ingen måde forsvundet i rummet. Vi vidste nøjagtigt, hvor den befandt sig hele tiden - vi havde blot ikke haft radiokontakt med den før nu, præciserede han.

Avisen kom onsdag til at skrive, at den lille "sputnik" var forsvundet i rummet, men Ole J. Knudsen har en smart lille app på sin mobiltelefon, hvor han kan holde styr hvilken satellit - af de 3000 satellitter der lige nu befinder sig i omløb omkring Jorden - som er lavet i Aarhus.

- Ud over de 3000 aktive satellitter er der millioner af små og store stumper og "døde" satellitter og rakettrin i kredsløb, siger Ole J. Knudsen.

Man kan selv følge Delphini-1s færd omkring planeten, hvis man henter appen Orbitrack eller Gosatwatch. Søg derefter på DELPHINI, med versaler.

Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efter 18 tyverier fra personbiler: - Tøm din bil før tyven gør det

Annonce