Annonce
Aarhus

Så er der rødt guld til folket: Populær jordbærfarm er oppe i omdrejninger

Kurt Bisgård kunne følge vinterens heftige regnvejr med nedbør i konstante mængder fra august til marts. Men siden har sol gjort godt for jordbærrene på gården Bisgård ved Ajstrup. Arkivfoto: Flemming Krogh
Gårdbutikken på Bisgårdsvej i Ajstrup har indledt jordbærsæsonen. Den tegner godt, men først i løbet af en uges tid kan alle kunders behov opfyldes.

AJSTRUP: Folk fra hele sydbyen valfarter traditionen tro til Bisgårds gårdbutik ved Ajstrup for at handle alskens grøntsager. Den gode nyhed er, at røde guld, jordbærrene, bliver gode og smagfulde i år.

Men det er først på sæsonen, og høsten kan endnu ikke helt følge med kundernes behov på gården på Bisgårdsvej ved Ajstrup Skole. Gårdbutikken åbnede i pinsen, og tirsdag var dagens jordbærhøst udsolgt klokken 13 på gården med udsigt over Aarhus Bugt.

- Vi begyndte så småt søndag, og nu er vi i gang. Men der går lige nogle dage, inden vi kan høste i det omfang, folk efterspørger jordbærrene, siger Kurt Bisgård, der er fjerde generation på familiegården og for godt fyrre år siden lagde markerne om til den store jordbærproduktion.

Det træk er århusianerne glade for. Gårdbutikken er et populært udflugtsmål. Gårdens håndopgravede kartofler (jorden syd for Aarhus er for hård til kartoffelmaskinerne, red.) er også et hit, lige som gårdbutikken også har masser af andre grøntsager og krydderurter.

- Grundlovsdag kan vi for alvor høste kartofler, fortæller Kurt Bisgård, som i løbet af vinteren måtte kæmpe med masser af regn. En jordbærbonde er som andre bønder afhængig af vejret.

Jordbærrene modnes nu i hastigt tempo, men høsten er endnu ikke helt oppe i tempo. Det kommer den i løbet af de kommende uger. Arkivfoto: Flemming Krogh

Det regnede fra august til marts

I midten af februar var der sædvanen tro travlt på Bisgård. På det tidspunkt skal jordbærplanterne indhylles i fiberdug.

- Vi fik vand som aldrig før. Det regnede fra august til marts. Siden var der i foråret varme og sol. De seneste uger har gjort godt. Nu må vi se med det vejrskifte, som er meldt lige nu. Det skal helst ikke blive koldt, siger Kurt Bisgård.

Omkring 30 tons jordbær kan jordbærfarmen i de smukke omgivelser højt hævet med udsigt ud over bugten kaste af sig på en god sæson. Så der skulle være jordbær til alle, når bærrene i løbet af de kommende uger er modnes.

Annonce

Jordbærplukkerne er klar

Mens masser af studerende i 1980erne – godt hundrede tjente en skilling i løbet af sæsonen – plukkede løs i markerne, er det nu et fast hold polske plukkere på syv, som de seneste mange år har været ansat til at fylde bakkerne.

En god, erfaren plukker kan fylde 40 bakker jordbær på en time.

- Vores polske plukkere er på kontrakt, så de har i disse coronatider ikke haft problemer med at komme ind i landet. Polen er i øvrigt også meget restriktiv i forhold til corona. Vores faste hold bor også på landet, hvor epidemien ikke har fat, siger Kurt Bisgård.

Jordbærfarmen på Bisgårdsvej har åbent hver dag de kommende måneder klokken 10-19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Aarhus

Undrer du dig også? Hvorfor er der blå plastre på havneskulptur?

Annonce