Annonce
Aarhus

Så er det nu: Hvem skal have Årets Bernhardt-pris

Sydhavnskvarteret med Kulbroen, der nu bliver sat i stand og ført over Spanien, er et eksempel på et gammelt industriområde, der har fået helt nyt liv. Kvarteret var med i finalen om Årets Bernhardt 2017. Foto: Flemming Krogh

Mandag er sidste dag for at indstille kandidater til, hvem og hvad der skal præmieres for at have skabt et godt bymiljø båret af fællesskab i et bykvarter, en forstad eller en landsby i Aarhus Kommune

AARHUS: Så er det ved at være sidste frist for at indstille kandidater til bymiljø-prisen, Årets Bernhardt, som Foreningen for Bykultur i Aarhus uddeler. Der er allerede kommet en del, men der er plads til flere kandidatforslag.

Med prisen, der består af en fest med øl og pølser i forbindelse med prisuddelingen 5. juni og en bænk eller et festtelt, ønsker foreningen at præmiere et kvarter, en gade, en landsby, et byrum, en baggård, en aktivitet eller en bygning i Aarhus Kommune, som en gruppe af borgere har formået at bevare, sætte i stand, give nyt liv eller nyt indhold på en måde, så det danner rammen om et fællesskab og et godt bymiljø.

Kandidatforslag skal sendes mandag 28. maj på mail til mosv@stiften.dk med et foto, der viser miljøet og en kort beskrivelse af, hvorfor det er værdifuldt for byen, kvarteret eller landsbyen. Skriv gerne også, hvilke borgere, grupper eller foreninger, der har gjort en særlig indsats for at skabe miljøet.

Annonce

Bernhardt Jensen

Årets Bernhardt har hentet sit navn fra Bernhardt Jensen - 1910-1978 - der var byens socialdemokratiske borgmester fra 1958-71.Bernhardt Jensen var kendt for sin store interesse for lokalhistorie og for at ville bevare det gamle bymiljø, der var truet af planer om en stor vejgennemføring fra Rådhuspladsen til Nørreport.

I 1967 tog han initiativ til at stifte Foreningen for Bykultur i Aarhus, der markerede sit 50-års jubilæum i fjor ved at indstifte prisen, Årets Bernhardt.

I sin tid som borgmester var Bernhardt Jensen også med til at starte Aarhus Festuge, der blev afviklet for første gang i 1965.

Todbjergtårnet er en del af fællesskabet i landsbyen i den nordlige del af Aarhus Kommune. Tårnet var blandt finalisterne til Årets Bernhardt-pris sidste år. Foto: Axel Schütt

Tre finalister dyster

Eneste krav til kandidaterne er, at de er skabt af private ildsjæle, at miljøet i sin helhed ikke omfatter mere end 500 husstande, og at der er tale om et projekt, der er færdigt og taget i brug.

Blandt de indkomne kandidatforslag udvælger en dommerkomité i foreningen tre finalister, der herefter dyster mod hinanden i en afstemning, som alle kan deltage i, på stiften.dk.

I 2017 løb Stationsgadekvarteret i Risskov med Årets Bernhardt foran Sydhavnskvarteret i Aarhus C og Todbjergtårnet i udkanten af landsbyen Todbjerg.

Det gamle og velbevarede villakvarter omkring Stationsgade i Risskov vandt Årets Bernhardt i 2017. Foto: Jens Thaysen

Lige til en Bernhardt

Foreningen for Bykultur i Aarhus giver en række eksempler på, hvad det er, der kan komme i betragtning til Bernhardt-prisen:

Miljøer hvor historiske - ældre - bygninger bruges på nye måder, der giver liv og kvalitet til kvarteret, byen eller landsbyen. Et eksempel kunne være Sydhavnskvarteret.

En samlet bebyggelse, som udgør en arkitektonisk helhed.

Mindre kvarterer eller byområder, hvor de ældre bygninger fremstår særligt smukke og attraktive, det være sig i bymidten, i forstæderne eller i landsbyerne. Stationsgadekvarteret i Risskov er et eksempel på sådan et kvarter.

Veje og byrum med en særlig smuk bebyggelse eller beplantning.

Landsbyer som fremstår indbydende, attraktive og velfungerende med nutidig og aktiv brug af byens historiske bygninger. Todbjerg med Todbjergtårnet som omdrejningspunkt for et fællesskab er et eksempel på det.

Kvarterer, byområder og landsbyer, hvor lokale aktører - beboerforeninger, grundejerforeninger, landsbyråd - arbejder for at skabe liv, sammenhold og livskvalitet.

Bevare og forny

Foreningen for Bykultur i Aarhus er stiftet i 1967. Initiativtager var byens daværende borgmester, Bernhardt Jensen, der har lagt navn til den pris, foreningen begyndte at uddele i 2017.

Foreningen har som sit formål at skabe interesse for bevaring af byens æstetiske og kulturhistoriske værdier ved sikring af værdifulde bymiljøer og bygninger samt at tilføre byen nye æstetiske værdier i harmoni med de bestående.

Du kan læse mere om foreningen her: http://www.bykultur.dk og finde den på Facebook - Bykultur.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Øjenvidne til drama på havnen: Havde vinden været i øst var kvinde blevet mast mod kajen

Annonce