x
Annonce
Aarhus

Så er Frederiks Plads på vej - med stor forsinkelse

<p>Endnu syner det ikke af så meget, men NCC er ved at være klar til at begynde at støbe p-kælderen under Frederiks Plads, og pælene, der skal bære de tre boligejendomme, er banket på plads i den lerede undergrund. Foto: Axel Schütt</p>

Efter startvanskeligheder begynder boligbyggeriet snart at vokse frem i nyt bykvarter bag Bruuns Galleri.

Skal Frederiks Plads aldrig op over jorden?

Annonce
Vi ser på hullet ved Jægergårdsgade/Kystvejen der skal ende som Frederiks Torv med omkransende byggeri

Byggeriet af det lille nye bykvarter bag Bruuns Galleri og Jægergården har ikke ligefrem haft fuld fart på, siden det gik i gang i sensommeren 2014 med en forventning om, at projektets boligdel skulle står færdig nu til sommer.

Helt efter forventningerne er det ikke gået. Først nu er man så småt i gang med at støbe p-kælder.

»Uforudsete forhold i jorden gjorde, at vi måtte stoppe arbejdet i en længere periode sidste år, fordi en ejendom overfor i Jægergårdsgade slog revner. Siden har vi tilrettet kælderen, så vi kan fortsætte byggeriet uden fare for naboejendommene,« siger Ib Høgsberg, der er senior projektchef hos NCC Construction Danmark, der bygger Frederiks Plads.

»Der har givet os en forsinkelse på omkring et halvt år, men nu varer det ikke så længe, før byggekranerne rykker ind, og byggeriet begynder at skyde i vejret,« fortsætter han.

I første omgang gælder det det tre boligblokke i forskudte højder og med tilsammen 150 lejligheder. En af dem bliver opført mod Jægergårdsgade, de to øvrige mod Værkmestergade bag Jægergården og Jobcenteret.

»Boligerne vil efter planen være færdige i efteråret 2017,« siger Ib Høgsberg.

Mens boligerne bliver bygger for ejendomsselskabet Bricks, der allerede har solgt dem videre til et andet ejendomsselskab, Domis, er det NCC selv, der er bygherre på resten af Fredriks Plads: Erhvervsbyggeri langs Spanien og Værkmestergade og med to høje huse - op til 14 og 19 etager - lige over for Aarhus City Tower.

»Planen er at byggeriet af Frederiks Plads skal køre i et jævnt forløb, så vi er i gang med erhvervsdelen i god tid, inden boligerne står færdige. I øjeblikket bliver der ført en masse forhandlinger med potentielle erhvervslejere, men der skal altså blæk på papiret, før vi går i gang,« siger Ib Høgsberg.

Lige over på den anden siden af Spanien har kommunen netop solgt en stor grund, hvor Danske Bank skal i gang med at bygge sit nye århusianske hovedsæde som en start på det store erhvervsområde, kommunen planlægger på Sydhavnen.

Så bliver der nu hård kamp om erhvervslejerne mellem Frederiks Plads på den ene side af Spanien og Sydhavnen på den anden?

»Jeg tror, det kan skabe ekstra dynamik til hele området, at der nu også begynder at ske noget på Sydhavnen. Frederiks Plads og Sydhavnen ligger ikke bare over for hindnden, planen er også, at de skal forbindes med en bro,« siger Ib Høgsberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Politisk flertal vil fjerne minister fra forhandlinger om hjælpepakke til kulturlivet

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce