Annonce
Aarhus

Så faldt Aarhus Kommunes spareforlig på plads

Nicolai Wammen forlader borgmesterkontoret i Århus og overlader det til Jacob Bundsgaard JohansenNicolai Wammen forlader borgmesterkontoret i Århus og overlader det til Jacob Bundsgaard Johansen

Nu står det fast: Gellerupscenen lukker. Det samme gør Chr. IX?s Børnehjem. 222 millioner skæres af kommunens 2012-budget

Det lykkedes ikke at flytte mange kommaer i det budgetforlig, Socialdemokraterne, SF, Venstre, Radikale og Konservative indgik tidligt fredag morgen 22. september.

Annonce

På torsdag vedtager byrådet formelt budgetforliget, men reelt blev det forhandlet på plads mandag morgen på en fællesmøde mellem økonomiudvalget og magistraten.

Det betyder, at lukningen af Gellerupscenen nu er en realitet. Det samme er lukningen af Kong Chr. IX's Børnehjem, oprettet af Peter Sabroe i 1909.

Til gengæld for det kan personale og brugere af Hasle Bibliotek se frem til, at vagtordningen på biblioteket ikke nedlægges, men fortsætter. En af de få ændringer, forligsparterne kom til enighed om mandag formiddag.

»Vi vil være helt sikre på, at vi fastholder den tryghed, der er blevet skabt. Derfor fastholder vi vagtordningen, men jeg håber ikke, at der skal gå vagter på biblioteket i al fremtid,« siger Jan Ravn Christensen (SF), formand for økonomiudvalget.

Reddet er også undervisning til børn, indlagt på Skejby Sygehus' afdeling for psykosomatiske lidelser. Børn og Unge har vist sig at være i stand til at tilbyde undervisningen inden for eget budget.

Desuden bliver et tilskud, der giver især ældre rabat på at høre foredrag i aftenskoler, ikke fjernet helt, men reduceret med 1,1 millioner kr.

Forligsparterne ser gerne, at ældre med tilknytning til lokalcentre bevarer mulighederne for at deltage i foredragsvirksomhed.

Derfor bidrager Sundhed og Omsorg fremover med 400.000 kr. om året til bevarelse af foredragsvirksomheden.

»Ellers ville vi ramme rigtig mange pensionister. Cirka 60.000 benytter sig af muligheden,« siger Jan Ravn Christensen, der personligt ærgrer sig over, at det ikke lykkedes at redde naturvejledningen.

»Lærerforeningen har påpeget, at naturvejledningen er vigtig for skolerne. Mange mennesker bruger den, og SF håbede på en løsning, men desværre fik vi den ikke. Det viser, at vi virkelig har sparet os helt ned til sokkeholderne,« siger Jan Ravn Christensen.

»Men det har været nødvendigt for at få budgettet til at hænge sammen,« supplerer borgmester Jacob Bundsgaard:

»Det vil kunne mærkes. Både for borgerne og for kommunens ansatte. Nu handler det om at få tingene til at fungere bedst muligt,« tilføjer Jacob Bundsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Anmeldelse:

Leder For abonnenter

Amatøragtigt uheld ved vandet

Aarhus har fået sine udfordringer med det nye, åbne havneareal, der er lavet til fornøjelse og almindelig udnyttelse for byens befolkning. Der er absolut ting, som ikke har været ordentligt gennemtænkt. Dem må vi reparere på, og vi skal lære at leve med vandet på en anderledes måde end tidligere. På land var det galt med trafikken mellem gående og cyklende på arealet omkring Toldboden. Det var ikke til at hitte hverken hoved eller hale i, så det har måttet rettes op på, så cyklister og gående nu kan se, hvor de skal færdes. Det er stadig ikke godt med de meget åbne arealer i de områder, hvor folk færdes. Det gælder for eksempel ved Dokk1, Toldboden, Honnørkajen og omkring Navitas. Så længe der ikke bliver gjort mere, end der er gjort nu, vil folk fortsat falde i vandet og i værste fald drukne. Men slemt og aldeles amatøragtigt var det med turbåden Svanen forleden aften. Den sejler folk rundt på havnen til en oplevelse af byen set fra søsiden. Vi har fået at vide, at der var fejl på Svanen. Vi kender ikke detaljerne, men at tre mennesker kunne falde i vandet, efter at båden havde lagt til som afslutning på en tur, er under niveau for, hvad der bør kunne ske. Svanen og dens besætning har været her før, men er ikke vant til at sejle og lægge til kaj i Aarhus Havn, for til daglig sejler den ved Mariager Fjord. Derfor skal der naturligvis tages særlige forholdsregler, når den er på et nyt sted. Og der skal tages hensyn til, at vejr og vind kan arte sig anderledes på ét sted end et andet. Når man som gæst og passager begiver sig om bord til en tur, der skulle være en oplevelse og ren fornøjelse, regner man med, at alle sikkerhedsforhold og betjening er i orden. Netop på det sted, hvor Svanen lægger til, blæser det undertiden voldsommere end andre steder, fordi vestenvinden nærmest kommer i en sluse. Båden blev blæst væk fra kajen. Det var ifølge forklaringerne med til at hindre, at i hvert fald en af de tre, der faldt i vandet, blev klemt mellem båd og kaj. Båden drev ud fra kajen. Om det var årsagen til, at de tre faldt i vandet, får vi måske at vide senere.

Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Annonce