x
Annonce
Østjylland

Så fik Vissing sit udealter

<p>Biskop Henrik Wigh-Poulsen prædikede ved indvielsen af Danmarks første udendørs alter, som er lavet af kunstner Ulla Salling-Mortensen. Foto: Kim Haugaard</p>

Danmarks første udealter indviet med prædiken af biskop Henrik Wigh-Poulsen.

»Drømmer jeg, eller er jeg vågen?« Sådan lød det fra kunstner Ulla Salling-Mortensen fra Aarhus, da Vissing Kirke søndag formiddag indviede det udealter, som hun længe har arbejdet på.

Annonce
Udealteret er skabt af Ulla Salling-Mortensen, som her ses sammen med provst Anders Bonde. Foto: Kim Haugaard

Og ja på denne dejlige sommersøndag kunne man tro, at det hele var en drøm, for solen skinnede fra en smuk blå himmel, og en let sommervind sørgede for passende briser til de omkring 150 personer, der var mødt op. En del medbragte stole, andre sad på bænke, og sammen med hele fire lokale præster samt provst Anders Bonde og biskop Henrik Wigh-Poulsen var der lagt op til en festgudstjeneste.

Kirkesanger og violinist Jette Rosendal og organist Thorkil Mølle var oså rykket ud i det fri. Foto: Kim Haugaard

Ingen korslagte arme

Med Carl Nielsens smukke musikstykke 'Taagen letter' som præludium med kirkesanger Jette Rosendal på violin og organist Thorkil på elorgel var rammen for indvielsen af Danmarks første udealter om ikke som en drøm med dog perfekt.

Biskop Henrik Wigh-Poulsen prædikede ud fra lignelsen om de to sønner, hvor den yngste tager sin del af arven og rejser afsted og ødsler pengene væk for så at komme hjem til en fest, mens den ældre bror bliver hjemme og passer gården og surmulende ser til, at broren er i centrum.

»Pointen er, at man får ikke noget ud af at stå med korslagte arme og lade livet gå sin gang,« lød det fra biskoppen på et meget afslappet sprog, som alle kunne forstå.

Sognepræst Marie Thomsen stod for altergangen, og sognepræst Birgith Nørlund afsluttede gudstjenesten.

Strandgods

Det udendørs alter er bygget af blandt andet strandgods og cortenstål, et metal som er evig forandring, og som allerede nu fremstår med et 'rustent' look.

»Jeg elsker at bruge materialer, som har haft en funktion, og de så får en ny funktion, når jeg bruger dem. Jeg håber, at alteret vil give en masse glæde og kærlighed,« sagde Ulla Salling-Mortensen i sin takketale.

Knæpuderne ved alteret er lavet af koskind, så det har et tilhørsforhold til de landlige omgivelser, som hun udtrykte det.

Skitsen til alteret er tegnet af arkitekt og tidligere kirkeværge Gert Madsen fra Vissing. Idéen til udealteret opstod, da der blev givet tilladelse til vielser i det fri. Alteret har kostet 225.000 kr. Foruden 35.000 kr. fra Favrskov Provsti, har Elro-fonden givet 100.000 kr. og LAG-samarbejdet mellem Randers og Favrskov har givet 90.000 kr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce