Annonce
Aarhus

Så går vandreturen igen fra Moesgaard: Den Store Vandring 2 er en realitet

Ligesom sidst er Moesgaard Museum startsted for Den Store Vandring. Arkivfoto: Asger Krogh
På søndag gentager Henrik Mikkelsen sin vandresucces med Den Store Vandring. Denne gang går turen fra Moesgaard Museum til Odder Museum.

MOESGAARD: Omkring 600 vandreglade østjyder gik med på Den Store Vandring i foråret. Et smuk vandretur på 40 kilometer fra Moesgaard Museum til Kalø Slot. Nu gentager Henrik Mikkelsen, som står bag initiativet, turen.

Søndag 22. september kan man stille op på parkeringspladsen ved Moesgaard Museum iført vandrestøvler og praktisk tøj for at gå med på en 20 kilometer lang rute. Først går man gennem skovene ved Moesgaard og derefter langs kysten til Norsminde for at gøre et stop halvvejs.

Her vil naturvejleder Ole Sørensen fortælle ‘røverhistorier og anekdoter’, ligesom Norsminde Fiskehus disker op med fiskefrikadeller, der dog skal bestilles på forhånd. Her vil være vanddepot og adgang til toilet inden turen går ind i landet gennem Rude til Odder, hvor de friske vandrefolk følger åen det sidste stykke op til Odder Museum.

Ved målet for turen tager borgmester Uffe Jensen imod med kaffe og et velfortjent klap på de trætte skuldre.

Her kan man også købe kringle og sodavand, så man kan få fyldt depoterne op igen.

I skrivende stud er der 317 tilmeldte, men med udsigt til smukt vejr, forventer Henrik Mikkelsen endnu flere deltagere.

- Jeg tror ikke, vi når op på samme antal som sidste gang, da den lange rute på 40 kilometer udfordrede mange. Men der er 2.000 interesserede på Facebook, så mon ikke vi når op på de 350 denne gang. Det håber jeg, siger Henrik Mikkelsen.

Den lokale ildsjæl har en ambition om, at der 'opstår noget værdifuldt, når mennesker mødes og går på vandring sammen med mennesker de måske ikke kender i forvejen’.

Desuden håber han at ruten giver et kendskab til steder, som nogle af deltagerne ikke kender i forvejen.

- Ved at lægge starten ved Moesgaard Museum og målet ved museet i Odder, håber jeg at man får øjene op for spændende steder, man ikke kender i forvejen. Ligesom Norsminde er et besøg værd flere gange, mener Henrik Mikkelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce