Annonce
Aarhus

Så lugter det i Aarhus - igen

Modelfoto: Iris/Scanpix

Kloaklignende lugt over midtbyen de seneste dage. Ingen ved, hvor lugten kommer fra. Gør du? Tip os hvis du ved, hvad det er, der forpester luften i Aarhus.

Flere dage med en underlig lugt i midtbyen, som nogle beskriver som kloaklignende og kvalm har givet klager til kommunens afdeling for Natur og Miljø.

Fredag stank det og lørdag eftermiddag var den helt gal med en meget kraftig kloaklugt, beskriver flere beboere til kommunen i klagebreve.

"I de seneste dag har der i området ved rutebilstationen og Fredensgade, hvor jeg bor, været en tiltagende kloaklugt. Et decideret lortelugt, der er meget kraftig og overvældende. Det er så slemt, at ikke kan åbne vores vinduer uden at få brækfornemmelser og hovedpine. For slet ikke at tale om, når vi skal ud i byen. Vi ønsker der bliver gjort noget ved det, for folk begynder snart at blive rigtigt syge af den dårlige lugt," skriver en mand fra Fredensgade.

Annonce

Mandag formiddag hang lugten fortsat kvalmende i midtbyen, som om en stor kloak stod åben et sted. Samtidig lå skyerne lavt over byen og der manglede vinde til at lufte ud over byen.

Avisens udsendte kan efter en spadseretur mandag middag på Banegårdspladsen, i Ryesgade og Rosenkrantzgade bevidne den trælse, kvalmende lugt. Klagerne og avisens beskrivelse fik Boris Schuleit til at tage ud i midtbyen for at observere lugten mandag over middag.

Ved 13-tiden vendte han tilbage på telefonen:

»Jeg kan lugte to ting. Dels en havlugt, som nok bærer lidt rådden tang med sig, og dels den gammelkendte lugt af foderstoffabrik på havnen. Men den er ikke slem, højest to-tre lugtenheder, og det er ikke noget vi skrider ind over for,« siger kemiingeniøren.

At definere lugte er ret kompliceret, fordi der ikke findes maskiner, der kan registrere lugte. Derfor foregår det på den måde, at kommunen kan opsamle en luftprøve og indsende den til et laboratorium, hvor mennesker deltager i et lugtpanel.

Boris Schuleit forklarer metoden:

»Der sker det i laboratoriet, at lugtprøven fortyndes, indtil den kun lige knapt kan lugtes. Når lugtpanelet lige netop kan lugte noget, kalder vi det én lugtenhed. Og hvis vi har fortyndet luften fem gange svarer det til fem luftenheder, og så videre.«

Først hvis en lugt overskrider fem lugtenheder skrider kommunen ind over for synderen. Mandag tog kemiingeniøren ingen luftprøver, fordi han ud fra sin erfaring vurderede, at der var tale om langt under fem lugtenheder, formentlig kun to-tre lugtenheder.

Boris Schuleit afviser også, at der kan være tale om lugt fra de bunker af ghanesisk træflis, som energiselskabet Verdo har liggende yderst på Østhavnen netop nu. I sommeren 2012 gav træflis store lugtgener i hele byen på grund af svampevækst, men altså ikke nu.

Det afviser kommunikationsmedarbejder Lisa Dalsgaard fra Verdo også:

»Vi fik et skib ind for 14 dage siden med træflis, som nu ligger på havnen. Men da flisen kom ind lugtede den ikke, hvilket vi også havde et lugtpanel til at fastslå. Og efter 14 dage i det fri vil det også undre os, hvis det er gasset op.«

Så vi er tilbage ved foderstoffabrikken, men hos den store producent, DLG, melder man pas.

»Nej, der ikke herfra, det lugter, og vi har ikke haft nogle specielle lugtudslip, og befinder os også helt ude på Østhavnen,« siger driftsleder Karl Skovsbøl fra DLG.

Stiften.dk må derfor sende bolden videre til læserne:

Ved du, hvad det er der har lugtet fredag og hen over weekenden til mandag?

Send gerne en mail med dit bud til sowi@stiften.dk

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Debat

En vælger har talt politikernes svar op: Hvis vi kan stole på kandidattesten, skal vi ikke have mere letbane i Aarhus

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce