Annonce
Aarhus

Så må der tændes bål - afbrændingsforbuddet er ophævet

Så kan man igen se det her på strandene i hele Østjylland - afbrændingsforbuddet er ophævet. Modelfoto: Shutterstock

Østjyllands Brandvæsen slutter sig nu til resten af landet og ophæver afbrændingsforbuddet.

AARHUS: Et af sommerens mest omtalte forbud er nu blevet ophævet. Du må stadig ikke have ansigtet skjult, men nu må du igen tænde op i grillen - også i Aarhus, Skanderborg, Odder og på Samsø. Østjyllands Brandvæsen har nemlig ophævet afbrændingsforbuddet i Aarhus og omegn, efter at en lang række andre kommuner gjorde det samme i går.

"Ud fra en samlet vurdering af de nuværende vejrmæssige forhold ophæves afbrændingsforbuddet med virkning fra og med tirsdag den 14. august kl. 10:00 gældende for Odder, Skanderborg, Samsø og Aarhus," lyder det fra Østjyllands Brandvæsen i en pressemeddelelse.

Brandvæsenet opfordrer stadig til, at man er forsigtig hvad angår ild, men de strenge omstændigheder, som bål, grill og andre former for ild har været underlagt sommeren igennem, er nu ophævet. I den forbindelse har brandvæsenet sendt os svar på seks spørgsmål, som de har fået i forbindelse med forbuddet:

Må jeg brænde mit haveaffald af nu?

NEJ - det skal du fortsat aflevere på genbrugsstationen, som du altid har gjort.

Må jeg brænde mit Sankthansbål nu?

NEJ - det må kun afbrændes Sankthansaften, men du kan håndtere det som haveaffald.

Må jeg tænde ild i mit bålfad?

JA - du må gerne tænde op i dit bålfad.

Må jeg tænde min terrassevarmer?

JA - du må gerne tænde din terrassevarmer.

Må jeg bruge min ukrudtsbrænder?

JA - du må gerne bruge din ukrudtsbrænder

Må jeg bruge min grill "overalt"?

JA du må bruge din grill overalt, som du altid har brugt den (ikke indenfor!)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Østjyske borgmestre om statsministerens planer: Skævt og urimeligt, hvis vi skal bløde endnu mere

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce