Annonce
Aarhus

Så mange tricktyverier er der i Aarhus Kommune: Stor stigning men endnu større mørketal

Foto: Flemming Krogh

Antallet af anmeldte tricktyverier mod butikker steg markant sidste år i Aarhus Kommune. Østjyllands Politi tror dog, der sker langt flere tyverier, end der bliver anmeldt. Tabellen indeholder derfor et stort mørketal.

Annonce

AARHUS: 64 anmeldelser om tricktyverier mod butikker blev det til sidste år i Aarhus Kommune.

Det lyder måske ikke af så meget, synes du. Det er det heller ikke, når man tænker på en stor kommune som Aarhus, mener Flemming Nørgaard, politikommissær ved Særlig Efterforskning Vest.

Men der gemmer sig mange tyverier, som ikke bliver opdaget eller anmeldt til politiet. Derfor skal man ikke nødvendigvis lægge så meget i tallene, forklarer han.

- Antallet af tricktyverier er givetvis noget større, end det tabellen viser, vil jeg mene. Jeg tror, at der er en del mørketal vedrørende tricktyverier mod butikker, siger han.

Flemming Nørgaard gætter på, at tallet i virkeligheden kan være 300 eller 400 procent større. Grunden til at det ikke ses i antallet af anmeldelser skyldes, at nogle butikker ikke opdager tyverierne og derfor ikke har spor at efterforske, men også at mange butiksejere ikke mener, det kan betale sig at anmelde tyverierne til politiet, forklarer han.

- Der er ingen tvivl om, at der også er butikker, som ikke føler, det nytter noget at kontakte politiet. Nogle butiksejere føler måske ikke, der bliver gjort nok, hvis de anmelder det, siger Flemming Nørgaard og uddyber:

- Men de bliver nødt til at anmelde det, ellers har det en forstærkende negativ effekt. Hvis vi ser på tallene nu, står der 64 tricktyverier i Aarhus Kommune sidste år, og det virker ikke umiddelbart som det største problem i verden, men tallet kan i virkeligheden være langt større. Så hvis flere butikker anmelder det, ville det måske blive prioriteret højere fremover, for ellers kan vi ikke se, at det er et problem.

Hvis vi ser på tallene nu, står der 64 tricktyverier i Aarhus Kommune sidste år, og det virker ikke umiddelbart som det største problem i verden, men tallet kan i virkeligheden være langt større.

- Flemming Nørgaard, politikommissær ved Særlig Efterforskning Vest .
Man skal nødvendigvis ikke lægge så meget i tallene, siger politiet. 64 tricktyverier er ikke et repræsentativt antal for en kommune som Aarhus, der sker langt flere tyverier, der bare ikke bliver anmeldt, forklarer de. Grafik: Nex
Annonce

Politiet prioriterer anderledes

Flemming Nørgaard kan dog godt forstå, at nogle butikker kan føle sig frustreret over, at der ikke altid bliver fulgt op på deres anmeldelser om tricktyverier, men forklarer at det altid er en prioriteringssag for politiet.

- Vi prøver at behandle så mange sager som muligt, men vores medarbejdere kan kun være ét sted ad gangen, så vi laver altid en konkret afvejning. Der kan være alvorligere sager, som vejer tungere i forhold til, hvad der bliver prioriteret af opgaver. Det kan eksempelvis være bandekonflikten, som tager en del opmærksomhed for tiden.

Han erkender dog, at der helt sikkert også er prioriteret forkert i nogle tilfælde, men at det aldrig helt kan undgås. For når der er mennesker involveret, sker der også fejl. Flemming Nørgaard opfordrer dog alle butikker til at anmelde det uanset hvad.

Der er stor forskel på, hvor mange tricktyverier der sker rundt omkring i Østjylland. Størstedelen foregår i Aarhus Kommune, men tallet kan også være højere end som så i oplandskommunerne. Grafik: Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Muligt gennembrud i sag om skuddræbt rapper: To sigtede mænd frygter for deres liv

Aarhus

Ekspert om corona-bølgen i Aarhus: - Overraskende, kraftfuld og meget pludselig

Aarhus For abonnenter

Tonicha går med mundbind i bussen: 25-årig ven døde af corona

Annonce