Annonce
Aarhus

Så mangler der bare nogle grønne planter: Miljøvenligt havecenter åbner i Aarhus

Et indendørs legeområde, der grænser op til en stor café, og en Farmshop tæt ved udgangen, hvor man kan købe frisk lokalproduceret, økologisk frugt og grønt, bliver nogle af de nye tiltag i havecentret. Foto: Flemming Krogh

Det skal være en oplevelse at købe nyt til haven. Derfor bliver der en rigtig café, et stort område med levende fisk i akvarier og kaniner man kan klappe, i det kommende Plantorama på Grenåvej.

Annonce

AARHUS: Det ti-meter høje indgangsparti i glas er tæt på at være færdigt. Det bliver ansigtet udadtil, når havecentret Plantorama står klar til at modtage kunder med 'grønne fingre' 1. marts 2019.

- Jeg glæder mig enormt meget til at vi åbner vores nye center her. Vi har taget nogle af de indslag med fra den gamle Plantorama, som vores kunder kender i forvejen (Plantorama ligger på Skæring Skolevej indtil det nye center åbner red.). Derfor kommer vi til at gøre endnu mere ud af at skabe oplevelser for vores kunder i det nye center, fortæller Peter Vang Christensen, der er administrerende direktør for Plantorama-kæden, der har havecentre i hele landet.

Det kommende center bliver en slags flagskib for havecentrene, hvor der både er tænkt i oplevelser og miljøhensyn. Undervejs gennem havecentret, der bliver på 9.200 kvadratmeter under tag, vil man ud over fisk og andre dyr, opleve alle slags planter i alle størrelser og farver.

I et stort område kan man skyde taget fra, når vejret tillader det.

- På den måde kan vi nyde vejret, når det ikke regner og blæser. I dårligt vejr, kan man gå her og nyde planterne, uden at blive våd, forklarer den entusiastiske direktør med ivrige fagter.

Indgangspartiet til det nye Plantorama, der vender ud mod Grenåvej, er ved at færdigt. Parkeringspladsen, som kommer til at rumme 206 pladser, bliver også udvidet og her kommer til at blive mulighed for at busser kan sætte passagerer af, som skal ind og opleve det nye havecenter, der åbner 1.3 2019. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Café med udsigt

Et orangeri, hvor murerne er ved at bygge sokkel, kommer til at blive en del af det fleksible område i havecentret. Når orangeriet står klar, skal det blandt andet bruges som fotostudie.

- Vi gør meget ud af at lægge nyheder op på sociale medier. Når det engelsk-inspirerede orangeri står klar, med træfacade og glas, kan kunder følge processen med at fotografere de nye planter. Det, tror jeg, bliver et godt indslag, siger Peter Vang Christensen.

I en tilstødende hal med delvist glastag vil kunderne kunne nyde en gigantisk juleudstilling, når der er sæson for det. Ellers vil der være brugskunst, havemøbler og andre ting der relaterer sig til haven. For enden af hallen vil en stor café, Expresso-House, tilbyde et større udvalg af kaffe, kage, sandwich og sunde salater.

Her bygger man også en tribune, så gæsterne kan komme højt til vejs, imens de nyder kaffen og udsigten til det grønne i centret. En stemning som endnu ikke kan opleves her, hvor glas og grus indtil videre dominerer.

Peter Vang Christensen (tv) og centerchef Tommy Høgh Andersen, der får det daglige ansvar, glæder sig til at terrassen og resten af det store havecenter står færdigt 1. marts 2019. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Miljøvenlig super-oplevelse

Uden for glaspartiet ved caféen indretter man en stor terrasse, som kan bruges i godt vejr. Her kommer en enorm vandtank på 250 kubikmeter med græstag til at stå. Den vil kunne fortælle om, hvordan man opsamler regnvandet på tagene.

- Vi kommer til at spare på vandet, ved at bruge opsamlet regnvand. Det kan vores gæster se her. Regnvandet har, udover at være en miljømæssig fordel, en økonomisk gevinst for os. Desuden er det bedre for vores planter at vandet ikke rummer kalk, som vandet fra vandhanerne ellers gør her i området, forklarer Peter Vang Christensen.

750 kvadratmeter solceller monteret på taget vil også bidrage til at gøre det nye byggeri miljøvenligt. Desuden bliver der monteret energibesparende LED lys i centret.

- Vi tror, det bliver en oplevelse at besøge os. Når man er ude for at kigge efter nye planter og andre ting til huset og haven, skal der være noget spændende at se på. Man skal have lyst til at bruge tid på at være her i modsætning til en almindelig indkøbsoplevelse i et supermarked, som de fleste nok bare skal have overstået.

Annonce

Nem adgang

Ved at skulle bruge lang tid her, kan der naturligvis også blive brug for at komme på toilettet. Her bliver der også tænkt i nye baner.

- Når mændene skal tisse, kommer de til at gøre det i et rum fyldt med grønne planter, og håndvaskene hos kvinderne bliver udformet som blade fra planter. Det bliver en særlig oplevelse, forventer Peter Vang Christensen.

Beliggenheden ud til Grenåvej i den nordlige del af byen forventer han sig meget af.

- Kunder fra nærområdet men også fra hele Djursland vil nemt kunne komme hertil, siger Peter Vang Christensen, som også har planer om at skabe en flot parkeringsplads, så gæsterne allerede får en oplevelse inden de kommer ind i havecentret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce