Annonce
Aarhus

Så meget koster ny togbane til Silkeborg

DSB opgav fredag kl. 12 at sende intercity og lyntog nord for Aalborg. Det er varmen der gør skinnerne usikre. Der kører i de nærmeste dage kun regionaltog mellem Aalborg og Frederikshavn. Nødplanen gælder foreløbig indtil tirsdag den 20.juni. Her ses et regionaltog fredag eftermiddag den 16.juni ved den lille stationsby Sindal mellem Hjørring og Frederikshavn.

Ny togbane mellem Aarhus og Silkeborg vil koste 4 mia. kr. og halvere transporttiden.

Det 12 år gamle forslag om en ny jernbane direkte mellem Aarhus og Silkeborg via Brabrand, Harlev, Galten og Resenbro bliver støvet af i en ny rapport fra Transportministeriet, som samtidig sætter pris på strækningen.

4 mia. kr. vil det koste at etablere den nye mere direkte lineføring for togdrift til at aflaste den nuværende mere snoede og langsommere linje over Skanderborg, Ry og Laven.

I dag tager turen mellem Aarhus og Silkeborg cirka 50 min, men på en ny direkte bane på 35 km kan rejsetiden bringes ned på mellem 20 minutter og en halv time afhængig af antallet af stop og med tog, der kører 160 km/t, har tidligere rapporter talt om.

Flere tager toget

En sådan bane vil åbne for langt hurtigere rejsetider mellem Aarhus, Silkeborg, Herning og Holstebro og dermed er det ministeriets forventning, at flere vælge at tage toget frem for at køre i bil, hvilket igen vil lette trafikpresset på Silkeborgvej.

Ifølge den nye delrapport fra Transportministeriet om en grøn transportpolitik i Danmark undersøger ministeriet for tiden mulighederne for den kortere linjeføring mellem Aarhus og Silkeborg via Galten.

I rapporten er der ikke taget endelig stilling til banen, og der remses en række andre projekter op, som også koster milliarder. Derfor er rapporten et oplæg til politikerne, som skal prioritere mellem og beslutte de kommende års investeringer i veje og jernbaner.

Gammel idé

Ideen om en nærbane opstod allerede i 1998-99 og senest har SF i Folketinget foreslået at få undersøgt muligheden for en ny bane mellem Silkeborg og Aarhus over Galten.

I sekretariatet for Aarhus Letbane læses den nye rapport med stor interesse, og forslaget om nærbanen passer som fod i hose til letbanens udviklingsmuligheder.

»Det vil give en meget hurtig togforbindelse mellem Aarhus og Silkeborg og dernæst muligheder for omstigning til letbanen i Aarhus i for eksempel Brabrand, hvor vi planlægger en næste etape af letbanen,« siger Ole Sørensen, leder af letbanesekretariatet.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Debat

Vores by bliver fattig uden almene boliger: Der er plads til flere

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Annonce