Annonce
Debat

Så sommer-yndigt bliver der ikke ved højhuset på Mindet 6: Lad os se, hvordan huset i sin hvidgrå vælde ser ud på en dunkel novemberdag

"Bygningen er i centrum og ligger badet i et skønt sommer-solskinsvejr med glade mennesker omkring sig. Et par tiltrængte – og måske ærligere - visualiseringer fra fjernere steder på en grå novemberdag og så hen over byens tage har vi ikke fået. Disse ville kunne give os et, tror jeg, chokerende indblik i, hvor kæmpestor bygningen i al sin hvidgrå vælde vil opleves i bybilledet", skriver Henning Christensen. Visualisering: CF Møller

DEBAT: Som bekendt vil en ejendomsinvestor her i byen gerne bygge en 150 meter høj kontorejendom på Mindet. Han er med rette velestimeret i Aarhus og vil egentlig helst tituleres "byudvikler", omend byudvikling da vistnok retteligt hører hjemme på rådhuset. Men der er ikke så meget at indvende mod hans virketrang i almindelighed, det er jo så at sige hans job at udvikle og opføre ejendomme.

Vor byudvikler engagerer sig med et ligeledes her i byen meget respekteret arkitektfirma, som gerne påtager sig opgaven, og som i en udtalelse ligefrem hævder, at "byen trænger til et fikspunkt på dette sted", så bymidten "kan blive rammet ind", omend Aarhus Domkirke ellers har klaret dette job så udmærket i nogle århundreder.

I Aarhus Byråd er der kræfter, som godt kan se "behovet", og som tidigere har fremsat ønsker om "ikonbyggerier" på havnen. I hvert fald på Aarhus Ø, hvor "ikonbyggerier" nu ligger tæt side om side. Hvordan det egentlig er at bo i et "ikonbyggeri" og kigge på et andet lige overfor, ved jeg ikke, men jeg tænker, at det må være bedst at bo højt - uanset hvad.

Annonce

Byudvikler og arkitekt har da heller ikke hævdet, at de bygger et "ikonbyggeri", kun, at der er tale om et "kunstværk". Hvordan det skal forstås, er ikke til at vide helt præcist, men at der er tale om et stort hus, klodset mener nogle, er sikkert og vist.

Det virker også, for mig i hvert fald, som om arkitekten selv synes, at der skal gøres noget for at nedbryde højden på huset. Rent visuelt altså - så han manipulerer med det visuelle udtryk ved at opdele huset i tre bygningsklodser og forskyde dem lidt for hinanden. Der opstår derved nogle horisontale linjer, som - igen i mine øjne - kolliderer en anelse med det vertikale udtryk, som de enkelte klodser er bærere af.

Jeg føler mig overbevist om, at når først huset står der på Mindet om føje år, er der ikke mange århusianere, der bliver glade for det. Måske ikke engang arkitekterne eller Aarhus Byråd. Og slet ikke trafikanterne.

Andre kan sagtens mene, at der her er tale om et kunstværk. Men det er nok givet, at tricket med de nævnte forskydninger ikke rigtig vil kunne opfattes, når man færdes i bymidten, og det burde vel være vigtigt.

Med hensyn til visualiseringer, så findes der jo flotte visualiseringer af bygningen, som dog alle kredser om bygningen selv. Bygningen er i centrum og ligger badet i et skønt sommer-solskinsvejr med glade mennesker omkring sig. Et par tiltrængte – og måske ærligere - visualiseringer fra fjernere steder på en grå novemberdag og så hen over byens tage har vi ikke fået. Disse ville kunne give os et, tror jeg, chokerende indblik i, hvor kæmpestor bygningen i al sin hvidgrå vælde vil opleves i bybilledet.

Men under alle omstændigheder: Efter lang tids kampagne over for et længe tøvende byråd lykkes det vor byudvikler og arkitekt at overbevise et flertal i Aarhus Byråd om projektets uafviselige nødvendighed. Skønt ingen egentlig har efterspurgt en kontorejendom af de dimensioner på dette sted, og skønt det givetvis vil forøge trængselsproblematikken væsentligt.

Det sidste bliver efter arkitektens udsagn ikke noget problem, for "om lidt kommer Marselistunnelen". Om den så kan klare presset om minimum 15 år er ikke nemt at forudsige, men hvis ikke må trafikken jo søge andre veje, dvs. gennem midtbyen.

Det kan lyde lidt skarpt, men personligt er jeg ikke overbevist om, at Aarhus Byråd nødvendigvis besidder de nødvendige kompetencer til at træffe en saglig korrekt afgørelse i en kompliceret byggesag som denne.

Dette fremstår tydeligt efter at have læst de mange indsigelser fra fagpersoner og kulturpersoner her i byen. De er desværre alle blevet hældt ned af brættet af teknisk forvaltning som værende irrelevante. Jeg tænker, at teknisk forvaltning optræder lidt for aktivistisk i denne sag.

Kunne man ikke tænke sig, at sagen blev sparket lidt til hjørne for en stund, indtil der blev udarbejdet en helhedsplan for området? Ikke mindst set i lyset af, at der pt. opføres i hundredvis af kontorarbejdspladser i Aarhus, klogelig placeret ved byens indfaldsveje.

Og til mine kolleger arkitekterne: Jeg synes, at I burde have undt jer lidt mere eftertanke i denne sag, jeg tænker, at I måske for en stund har glemt det aspekt, som i mange år nærmest har været hovedindholdet i arkitektuddannelsen, og som man ofte med et jævnt ord kalder for "opdragelsen", altså dette, at man tager bestik af omgivelserne, hensynet til naboerne, helheden og kort sagt bygger det "rette hus på rette sted". Men måske har I været gennem denne proces og synes vitterligt, at stedet her kræver netop dette hus?

Jeg føler mig overbevist om, at når først huset står der på Mindet om føje år, er der ikke mange århusianere, der bliver glade for det. Måske ikke engang arkitekterne eller Aarhus Byråd. Og slet ikke trafikanterne.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Debat

Det er meget glædeligt, at der i den kommende kommunalbestyrelse er så mange, der er imod forbindelsen - jeg håber, I vil sige det så højt, at det kan høres på Christiansborg

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Annonce