Annonce
Østjylland

Så virker Facebook: Piger strandet på New Zealand fik 3000 tilbud om hjælp på 24 timer

Emma Bagge Kjeldal (t.v.) fra Odder og veninden Karoline Flensted Madsen fra Viby er på deres livs rejse i New Zealand. Som situationen er lige nu, kan de se frem til at skulle blive i landet i længere tid. Privatfoto
Odder-pigen Emma Bagge Kjeldal og veninden Karoline Flensted Madsen fra Viby kan se frem til 14 dages karantæne hos vildt fremmede danskere bosat nær Auckland.

Auckland: To efterskoleveninder skulle have været på en tre måneders rejse rundt i New Zealand. Men foreløbig er turen endt med, at de har fået husly hos en totalt ukendt dansk familie.

Emma Bagge Kjeldal og Karoline Flensted Madsen besluttede allerede for nogle dage siden at rejse hjem, og da de mandag tog flyveren fra Sydøen til Auckland, var det i næsten sikker forvisning om, at de havde en flybillet hjem via Dubai og med flyselskabet Emirates.

- Da vi kom til Aukland, kunne vi konstatere, at selskabet har stoppet alle flyvninger, og eftersom Australien samtidig lukker for transitfly onsdag, har vi ikke de store udsigter til at komme hjem, fortæller 20-årige Emma Bagge Kjeldal, der hjemme i Danmark bor lidt udenfor Balle sammen med sine forældre.

Annonce

3300 danskere i New Zealand

Ifølge Udenrigsministeriets Danskerliste var der søndag omkring 3300 danske rejsende i New Zealand. Erfaringsmæssigt er tallet formentlig i overkanten, da ikke alle husker at framelde sig Danskerlisten, når de er kommet hjem.

Mulighederne for hjemrejse fra New Zealand bliver stadig færre. Hvis man er i New Zealand, bør man følge ambassaden i Canberras hjemmeside tilmelde sig Danskerlisten.

Man kan også kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter, ligesom man kan også tilmelde Facebookgruppen “Danskere Globalt - Sammen Mod Corona”, hvor rejsende kan kommunikere med hinanden og få kontakt til udenlandsdanskere i det det pågældende land.

Overvældet

Da New Zealand fra onsdag indfører udgangsforbud i fire uger, tog Emma Bagge Kjeldal og Karoline Flensted derfor en rask beslutning og bad på deres respektive facebook-profiler om hjælp.

Her efterlyste de ganske enkelt nogen i New Zealand, der kan huse dem, indtil de enten kan komme hjem, eller udgangsforbuddet bliver ophævet.

- Herefter gik de bare hurtigt. Da vi vågnede tirsdag morgen, var der så mange beskeder og tilbud om husly, at vi næsten ikke kunne overskue det. Alene på min profil er der 420 kommentarer og 2900 delinger, fortæller Emma Bagge Kjeldal, der sammen med veninden har besluttet, at de onsdag morgen tager bussen til en dansk familie et par timers kørsel udenfor Auckland.

Blot en af mange danskere i New Zealand, som har tilbudt husly.

- Vi kender ikke familien, men de har inviteret os til at komme på ubestemt tid. Også selv om de har tre børn. Det er helt overvældende. Man bliver bare så taknemmelig, supplerer Karoline Flensted Madsen.

De to piger, som forlod Danmark 17. februar, ved godt, at de måske kommer til at opholde sig i New Zealand i lang tid. De har dog ikke helt opgivet håbet om, at Udenrigsministeriet sammen med de andre nordiske lande kan indsætte et fly, som kan hente skandinaver hjem med et fly direkte fra New Zealand.

- I hvert fald er det godt at være så tæt på Auckland, hvorfra et muligt fly formentlig vil afgå. Og for at få samlet andre skandinaver til et fyldt fly har vi nu delt vores profiler. For jo flere skandinaver, vi er, desto større chance er der vel for, at vi kommer hjem, siger Emma Bagge Kjeldal, der ligesom veninden er ved godt mod.

- Faktisk tror jeg, at vi får et chok, når vi kommer hjem og ser, hvor forandret verden er, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce