Annonce
Danmark

- Sådan ønskede jeg ikke at sige farvel

Kirkeministeriet lempede onsdag begænsningen på, hvor mange der må deltage i en begravelse. Det afgørende er kirkens størrelse. Arkivfoto.
Svend Aage Mogensen fra Asmild i Viborg mistede forleden sin hustru gennem mange år. Nu skal han sige farvel til sin elskede på en måde, han slet ikke bryder sig om.

Begravelser: Svend Aage Mogensen og hans nu afdøde hustru Gudrun har tætte bånd til søskende, niecer og nevøer, og ægteparret har aldrig forestillet sig, at den ene skulle sige farvel til den anden, uden at denne store familiekreds også var til stede i kirken.

- Nej, sådan havde ingen af os tænkt. Vi har ingen børn, så vores søskende og deres børn har altid betydet rigtig meget for os, fortæller Svend Aage Mogensen fra Asmild i Viborg.

Gudrun døde forleden, og pludselig skulle Svend Aage forholde sig til, at bisættelsen måske skulle finde sted, uden at alle familiemedlemmer og venner kunne være med til at sige farvel.

Derfor skrev Svend Aage også i bunden af dødsannoncen, der blev bragt i onsdagens udgave af Viborg Stifts Folkeblad, at bisættelsen kun var for inviterede familiemedlemmer, og grunden til denne begrænsning var Covid-19.

- Det er rigtig træls, for nu at sige det på jysk. Jeg ville gerne, at alle kunne komme, men omvendt accepterer jeg også, at vi skal indordne os under de særlig forhold, siger Svend Aage Mogensen.

I første omgang så det ud til, at den lille kirke i Asmild om nogle dage ved Gudruns bisættelse kun kunne rumme i alt 10 mennesker, men onsdag kom der en lempelse fra Kirkeministeriet, og den betyder, at der ved bisættelser og begravelser må være ét menneske per fire kvadratmeter i kirkeskibet.

- Nu skal jeg lige have fat i præsten for at finde ud af, hvad det betyder, men der bliver nok mulighed for, at flere kan deltage, og det er jeg glad for, fortæller Svend Aage Mogensen.

Præsten havde i første omgang foreslået, at der i dødsannoncen skulle stå, at bisættelsen ville foregå i stilhed for på den møde at begrænse antallet i kirken.

- Men det ville jeg ikke have, for sådan ønskede Gudrun ikke, at det skulle være, og det gør jeg heller ikke. Så ville jeg hellere skrive, at kun den helt nære familie var inviteret, siger Svend Aage Mogensen.

Annonce

Kærkommen lempelse

Biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær har kun forståelse for, at de kommende uger kan blive endog meget vanskelige at komme i gennem for folk, der mister deres nære og skal sige farvel til dem.

- Derfor er jeg glad for, at der er sket en lempelse, således at der kan være flere end 10 mennesker til begravelse eller bisættelse. Der er også åbnet mulighed for, at man kan anvende begravelsesformen jordpåkastelse ved kremering, siger Henrik Stubkjær.

Det vil i praksis sige, at man, når corona-krisen er ovre, kan samles i kirken med urnen, og at der ved den lejlighed sker jordpåkastelse.

- Der vil i den kommende tid være mange spørgsmål, og det er vigtigt at understrege, at man altid kan kontakte præsten. Præsterne vil komme ud til samtaler, hvis man ønske det, og man kan altid ringe til dem, siger Henrik Stubkjær og føjer til:

- Det er vigtigt, at man kan få så mange af sine ønsker opfyldt som muligt, når man skal sige farvel til sine kære. Det betyder noget i situationen, og det betyder noget efterfølgende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

- Skal vi slice ham her? Truede ung mand med kniv og sparkede sidespejl af politibil

Annonce