Annonce
Debat

Sådan bliver Danmark et forbillede for andre: Fremtidens landbrug vil være økologisk

"Med økologisk produktion skal vi sikre vores grundvand og biodiversitet i Danmark. Forbrugerne forstår økologiens betydning – fødevarer uden indhold af giftige pesticider. Forbruget stiger stedse, og Fødevareministeriet forventer en fordobling i det økologiske forbrug og areal i 2030", skriver Alfred Borg og Niels Jørgen Sørensen. Arkivfoto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

DEBAT: Danmark skal ikke brødføde 10 milliarder mennesker, som Jørgen Lund Christiansen skriver i Århus Stiftstidende 11. august. Men Danmark skal leve op til egne forpligtelser på områderne klima og biodiversitet.

En stor del af fødevareproduktion bør foregå så tæt på forbrugeren som muligt af klimamæssige hensyn. Se FN's store klimarapport, der netop er offentliggjort.

Hvis vi fortsætter med den store produktion af husdyr, bliver det umuligt at opfylde vore forpligtelser. Vi skal leve op til en 70 procents reduktion i klimagasser, som Folketinget har lovgivet om. Vi har et alt for stort dyrehold – svin og køer – med en tilhørende stor belastning af klimaet. Og mere end 80 procent af landbrugsarealet bruges til at dyrke foder.

Annonce

Produktionen af husdyr skal ned med en tilhørende reduktion af det dyrkede areal til fordel for natur og miljø. Selv landbrugets organisation, Landbrug & Fødevarer, har sammen med Danmarks Naturfredningsforening foreslået at tage 100.000 hektar landbrugsjord ud af drift - af hensyn til klima og biodiversitet.

Med økologisk produktion skal vi sikre vores grundvand og biodiversitet i Danmark. Forbrugerne forstår økologiens betydning – fødevarer uden indhold af giftige pesticider. Forbruget stiger stedse, og Fødevareministeriet forventer en fordobling i det økologiske forbrug og areal i 2030.

Økologi kan gøre dansk landbrug til et forbillede for andre, potentielt med store eksportmuligheder.

Ved uændret produktionsmængde er der ingen forskel på konventionel og økologisk dyrkning. De økologiske landmænd dyrker flere afgrøder direkte til mennesker. Derfor er det samlede udbytte målt i kalorier og energi per hektar en lille smule større på de økologiske marker end på de konventionelle. På trods af lavere udbytter. Men areal og produktionsmængder skal ned – derfor vinder økologien i klimakampen.

Biodiversiteten vinder ligeledes ved økologisk dyrkning (ifølge John Thøgersen og Jørgen E. Olesen, professorer ved Aarhus Universitet). Økologien vinder på sundhed, da der ikke er pesticider i økologiske fødevarer (ifølge professor Kirsten Halsnæs, DTU). Økologi vinder naturligvis også på dyrevelfærd – f.eks. kommer køerne på græs. For miljø og grundvand er økologi selvsagt også bedre.

Selv i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri skriver man: Økologiens styrke er, at den leverer på flere parametre på samme tid. De samfundsnyttige effekter af økologi er positive med hensyn til miljø-, klima-, natur- og biodiversitetseffekter i forhold til konventionel produktion.

Jørgen Lund Christiansen har rejst verden rundt og set dårligere landbrugsdrift. Blot løs snak og ingen henvisning til videnskabelige studier og andre officielle kilder.

Økologi kan gøre dansk landbrug til et forbillede for andre, potentielt med store eksportmuligheder.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Århusiansk skole ramt af corona-eksplosion: Mere end hver fjerde er ramt af corona

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Alarm 112

21-årig fik beslaglagt bil: Havde ingen kørekort, men en gaspistol, kokain og en kniv på bagsædet

Østjylland

Tiltalt fra Hobro nægter planer om masseskyderi mod Aarhus-skole: Det var fantasier

Fitnessdirektør Kaare Dahle giver politisk opsang: - Vi er ligesom minkbranchen blevet fuldstændig smadret af staten

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

Debat

En besked til både borgmesteren og avisen: Tal dansk, så vi kan forstå det

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Annonce