Annonce
Aarhus

Sådan får en ny vej eller en gade sit navn

Gader og pladser på Aarhus Ø Dagmar Petersens Gade, Aarhus Ø Foto: Axel Schütt

Der findes omkring 3.000 vej- og gadenavne i Aarhus. Bag hvert enkelt af dem er der tænkt nogle tanker. Aarhus Kommune ser på en række forskellige kriterier, inden en vej eller gade får sit navn.

Hvordan får en ny vej eller en gade sit navn?

Det er et spørgsmål, der trænger sig på i serien om byens veje, hvor vi blandt andet kigger nærmere på nogle af de personer, der har lagt navne til veje og gader på Aarhus Ø og i Digterkvarteret i Åbyhøj.

Men det er ikke sådan lige til at forklare. Der kan nemlig være forskellige forklaringer på, hvordan en vej eller en gade får sit navn.

Det kan være, der bygges et helt nyt område med en ny lokalplan, og bygherren har et forslag til et navn. Det kan være en gruppe borgere, der bor på en sidegade, som gerne vil have ændret denne sidegades vejnavn fra den store vejs navn. Det kan også være, at rådmanden for teknik og miljø har et navneforslag til en bestemt gade efter en afdød person.

Annonce

Kriterier for vejnavne


  • Historisk kriterium: Der tages altid kontakt til Lokalhistorisk Samfund, som hjælper med at oplyse om historiske interesser, der kan danne grundlag for et nyt vejnavn.
  • Person kriterium: I Aarhus er der tradition for at opkalde veje og pladser efter afdøde personer, der enten har boet i Aarhus eller har gjort en særlig indsats for enten byen eller for hele landet. Som udgangspunkt skal der gå tre til fem år, før vejen opkaldes efter den afdøde person.
  • System kriterium: Systemnavne anvendes ofte, når man navngiver en række veje inden for et afgrænset område. Man finder ofte et tema for at vise samhørighed.
  • Aarhus Kommunes praksis er, at der ikke kan godkendes to ens vejnavne i kommunen.

Kilde: Center for Byens Anvendelse, Aarhus Kommune

Historien spiller ind

- Først og fremmest forhører vi os hos Lokalhistorisk Samfund for at finde ud af, om der er et historisk perspektiv for det pågældende område, forklarer Maria Lundsgaard Randrup, administrativ medarbejder hos Aarhus Kommunes afdeling for Vejanlæg og Bydesign.

Det kan være kulturhistoriske pejlemærker, der lægger navn til veje og gader. For eksempel stednavne, marknavne, navne på gamle gårde, kirker eller store personligheder.

Hvis ikke der er nogle historiske navne, der umiddelbart er oplagte, kan det være, at bygherre eller borgere har et forslag. Ellers har Aarhus Kommune en såkaldt "vejnavnebank" med idéforslag, som tidligere er blevet godkendt, der kan bruges.

I videst muligt omfang navngives veje og gader i områder, som for eksempel øer i Øgadekvarteret i Aarhus C, planeter i Højbjerg, nordiske navne og digtere i Åbyhøj.

Uanset hvad grunden til et nyt vejnavn er, bestræber Aarhus Kommune sig på at opfylde nogle kriterier: Man kigger på det historiske, om der er en afdød person, der skal æres på den pågældende vej eller gade eller om navnene i området skal følge et bestemt tema. Og så må det ikke være et navn, der allerede er i kommunen.

Ingen regel uden undtagelse

Når veje eller gader opkaldes efter en person, er den gængse regel, at det skal være en afdød person, og der skal gerne gå tre til fem år, før en vej opkaldes efter den afdøde. Men ingen regel uden undtagelse.

For eksempel blev en vej i det nye område i Gellerup opkaldt efter Cirkus Tværs-direktør Trille Lucassen, kun lidt over et år efter hun døde.

- Hun havde en særlig tilknytning til området. Og selvom det kun var lidt over et år efter hendes død, valgte vi at opkalde gaden efter hende på foranledning af rådmanden, fortæller Maria Lundsgaard Randrup.

- Vi spørger altid om accept hos de pårørende, og det gjorde vi også med Trille Lucassens Gade, uddyber hun.

Trille Lucassens Gade er blot ét af mange nye navne, Aarhus har fået de seneste år. Vi kigger nærmere på de vejnavne, der allerede eksisterer i Aarhus. Har man et forslag til et vej- eller gadenavn, kan man indsende forslaget og en begrundelse til anlaegbyensanvendelse@mtm.aarhus.dk, så kan det komme med i vejnavnebanken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce