Annonce
Aarhus

Sådan fører Banedanmark ny jernbane gennem Solbjerg

På kortet (tv.) er Banedanmarks tre forslag til linjeføring af en ny jernbane mellem Hasselager og Hovedgaard. En jernbane vest for Solbjerg betyder en bro over Solbjerg Sø (øverst tv.) Ender det med en central linjeføring, så jernbanen føres gennem Solbjerg, kan byen stå på toget på en ny station (nederst tv.) Kort: Nex, Visualisering fra VVM-redegørelse.

For at sænke rejsetiden skal Banedanmark anlægge ny jernbane mellem Hasselager og Hovedgård. Linjeføringen er nu i høring.

SOLBJERG: Det kom som en bombe for beboerne i Astrup lige øst for Solbjerg, da de i efteråret 2013 fandt ud af, at en ny jernbane mellem Hovedgård og Hasselager kan blive anlagt, så den går tværs gennem deres landsby.

Beboerne i Astrup er med stor sandsynlighed i gang ved computertasterne lige nu. For Banedanmark har lavet VVM-redegørelse for Hovedgaard-Hasselager-banen, og den er i høring frem til søndag 18. februar.

Andre af Solbjergs knap 4.000 indbyggere bør nu også interessere sig for VVM-redegørelsen.

Nu er der nemlig tre forslag til en linjeføring i spil. Og de vil alle tre betyde store ændringer langs deres vej.

For eksempel betyder forslaget til en vestlig linjeføring, at der skal bygges en jernbanebro over Solbjerg Sø. En sø, der er så naturskøn, at den er omfattet af otte fredninger.

Borgermøde om bane

Banedanmark afholder tre borgermøder om den nye jernbane mellem Hasselager og Hovedgaard:

16. januar: Horsens Kommunes rådhus, Rådhustorvet 4, Horsens.

17. januar: Skanderborg Kommunes rådhus, Skanderborg Fælled 1, Skanderborg.

18. januar: Hallen på Solbjergskolen, Kærgårdsvej 4, Solbjerg.

Ender det med en central linjeføring, så jernbanen føres gennem Solbjerg, kan byen stå på toget på en ny station. Visualisering fra VVM-undersøgelse.

Jernbane gennem byen

Siden de to første forslag til linjeføring blev præsenteret i 2013, har Banedanmark fundet ud af, at der er mulighed for en tredje linjeføring.

Den bringer jernbanen ind gennem Solbjerg by, og for Trafikstyrelsen rummer denne centrale linjeføring den klare fordel, at den er kortest. Og dermed giver den også den korteste rejsetid.

Men da jernbanen løber ind gennem byen, er det også den løsning, der betyder, at det største antal ejendomme skal eksproprieres for at skaffe plads til jernbanen.

En jernbane vest for Solbjerg betyder en bro over Solbjerg Sø. Visualisering fra VVM-redegørelse.
Her er Banedanmarks tre forslag til linjeføring af en ny jernbane mellem Hasselager og Hovedgaard. Kort fra VVM-redegørelse. Kort: Nex
Her er Banedanmarks tre forslag til linjeføring af en ny jernbane mellem Hasselager og Hovedgaard. Kort fra VVM-redegørelse. Kort: Nex

Men den centrale linjeføring rummer også en fordel for Solbjerg. Man kan opføre en station i Solbjerg, hvor flere mennesker i en indledende idefase-høring har givet udtryk for, at byen har behov for bedre offentlig transport.

Den nye jernbane mellem Hasselager og Hovedgård er en afgørende forudsætning for at bringe rejsetiden mellem Aalborg-Aarhus, Aarhus-Odense og Odense-København ned på en time.

Og det er en del af Togfonden, som er et politisk forlig, indgået mellem Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Helle Thorning-Schmidts regering, nemlig Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF.

Det er afsat 3,5 milliarder kr. til jernbanen, der forventes at blive 23-24 kilometer lang. VVM-redegørelsen og andet materiale om jernbanen kan ses på bane.dk/hovedgaard-hasselager.

Annonce

Den vestlige linjeføring

Annonce

Den centrale linjeføring:

Annonce

Den østlige linjeføring:

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Debat

Tvivlsom donation på Frederiks Plads: Det manglede da bare, at man sagde nej tak

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce