Annonce
Aarhus

Sådan genkender du falske profiler: Gertrud Sørensen fra Elev hedder i virkeligheden Lois McLean og bor i Canada

Gertrud Sørensen hedder i virkeligheden Lois McLean. Screendump fra North Delta Reporter
Århus Stiftstidende har kigget lidt nærmere på Gertrud Sørensens Facebook-profil. Det tog ikke engang et minut at afsløre endegyldigt, at den er falsk. Se her hvordan og få flere metoder til at afgøre rigtigheden af profiler.
Annonce

LYSTRUP: Facebook-profilen Gertrud Sørensen kunne mandag 29. december fortælle nyheden om, at der skal etableres et asylcenter i Lystrup. Nyheden blev bragt i Facebook-gruppen '8520 Lystrup', men hvem er Gertrud Sørensen egentlig?

Tja, formentlig findes hun slet ikke. Profilbilledet er i hvert fald ikke af Gertrud Sørensen. En hurtig omvendt billedsøgning på Google afslører nemlig, at billedet i virkeligheden er af Lois McLean - en kvinde der i 2018 var efterlyst af politiet i den canadiske stat British Colombia, efter at hun i juledagene forsvandt.

Google-søgningen viser nemlig en række avisers nyhed - heriblandt Vancouver-mediet North Delta Reporter - om den dengang 77-årige kvinde. Dengang dukkede kvinden heldigvis op igen, og halvanden år senere dukkede hun så - uden hun selv vidste det - op i Aarhus-forstadens Facebook-gruppe.

Ifølge journalistisk lektor ved Mediernes Forsknings- og Innovationscenter ved Syddansk Universitet Kristian Strøbech er netop den omvendte billedsøgning på Google en af metoderne til at afsløre falske profiler.

- Falske Facebook-profiler har ofte et billede af en tilfældig fundet person på internettet som profilbillede, forklarer Kristian Strøbech.

Så på ganske kort tid kan man via Googles omvendte billedsøgning finde frem til, hvor billedet eller er blevet brugt på internettet.

Et andet kendetegn er Facebook-profiler helt uden profilbillede eller med et af en bygning eller et dyr.

Annonce

Flere tegn på falsk profil

Selv når profilbilledet ikke vækker nogen mistanke, er der andre signaler, der afslører falske profiler. Ud over at bruge sin sunde fornuft og overveje med sig selv, om påstanden i Facebook-opslaget overhovedet lyder sandsynligt, giver Kristian Strøbech nogle eksempler på advarselstegn.


Det er en god idé er at se, hvor længe profilen har eksisteret. Er den helt ny, er det ofte et advarselstegn.

Kristian Strøbech, journalistisk lektor ved Mediernes Forsknings- og Innovationscenter ved Syddansk Universitet


- Det er en god idé er at se, hvor længe profilen har eksisteret. Er den helt ny, er det ofte et advarselstegn.

- Derudover bør man se på profilens tidslinje. Falske profiler er ofte kendetegnet ved, at der enten ikke sker noget, eller at der bliver delt en lang række ensidige nyheder, forklarer han.

Ser man på Gertrud Sørensens profil, ser det ud til, at den er oprettet 19. juni i år og eneste aktivitet er et par opdateringer af profilbilledet. Altså klare indikationer på at noget ikke er rigtigt.

Annonce

Intet svar

Århus Stiftstidende har - som det er skik at gøre - naturligvis forsøgt at få en kommentar fra Gertrud Sørensen, Lois McLean eller hvad personen egentlig hedder.

Vi ville gerne vide, hvad formålet med det falske opslag var.

Der er dog næppe mange, der undrer sig, når vi kan fortælle, at hverken Gertrud Sørensen, Lois McLean eller nogen anden vendte tilbage med et svar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce