Annonce
Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Sådan giver vi borgerne en stemme: Lad os få en ny afdeling på rådhuset kun for byens udvikling

"Borgerne må have tillid til den valgte ledelse, som er byrådet. Men det må ikke være blind tillid, for det ville være tab af myndighed og ansvar. Det valgte byråd bør kende borgernes ønsker og forventninger, så der er behov for den åbne dialog om værdier, visioner og viden", skriver Poul Dahl. Arkivfoto: Jens Thaysen

Netværket Med Hjerte for Aarhus søger dialog med kommunen om at skabe en model for medborgerskab i Aarhus. Det var et af de store emner i valgkampen op til kommunevalget 16. november 2021, og det blev det i høj grad i kraft af artikler bragt i Århus Stiftstidende. Det nye byråd er åbent for et samarbejde om at udvikle en sådan model.

Her er, hvad jeg ser som noget grundlæggende:

Byen er området, hvor borgerne bor og har deres liv og virke. De har en fælles interesse i at skabe de bedste rammer for alle. Derfor skal bystyret være demokratisk, altså et folkestyre. Da det er omfattende og komplekst, må demokratiet være repræsentativt.

Annonce

Borgerne må have tillid til den valgte ledelse, som er byrådet. Men det må ikke være blind tillid, for det ville være tab af myndighed og ansvar. Det valgte byråd bør kende borgernes ønsker og forventninger, så der er behov for den åbne dialog om værdier, visioner og viden.

Byrådet er ledelsen, som træffer beslutninger, mens magistraten med sit embedsværk klargør forslag til debat i byrådet (med byrådsudvalg). Ideer og forslag kan komme fra byråd, magistrat eller udefra.

Jeg går ind for størst mulig åbenhed. Det indebærer, at et projekt skal frem på tidligt skitsestadie med inddragelse af borgerne, der skal leve med det.

Penge er nødvendige for byens udvikling og drift. Investorer har ikke som byrådet demokratisk myndighed og ansvar, så det er betænkeligt, at de har haft for stor indflydelse i mangel af reel borgerinddragelse.

I min optik er det ikke blot betænkeligt, men en alvorlig fejl. Investorer driver forretning ligesom andre virksomheder. De kan inspirere med tilbud og gode råd; men det er byrådet, som er valgt af borgerne.

Målet må være at få kompetente folk ind med stor viden og åbenhed for visioner, råd og kritik udefra.

Der er to niveauer for medborgerskab, som må behandles særskilt. Det lave niveau omfatter byens delområder, de enkelte bydele og kvarteret. Det høje niveau omfatter hele byen, altså forhold mellem bydele og forhold til nabokommuner, eksempelvis trafikkens omfang og mønster, kollektiv transport, trængsel og fremkommelighed.

I dag er byen opdelt i områder, der hver har et fællesråd med en samarbejdsaftale med kommunen. Det er en forening for institutioner, virksomheder og (evt. ifølge egne vedtægter også) borgere. Dens formål er at støtte kommunens arbejde med svar og råd baseret på lokalkendskab. Foreningens bestyrelse er således talerør for virksomheder, institutioner og borgere.

Fællesrådene kan indgå i en ny model for medborgerskab; men der må så ske en revurdering og afklaring af deres status og rolle. Åbenhed og nærhed er essentielt i demokrati (jf. Jens-Peter Bondes ånd). Der er således behov for noget a la de gamle fællesråd.

Det nye bør i højere grad blive borgernes råd, endda gerne alene repræsentere borgerne. Mit forslag er, at alle områdets borgere er medlemmer i en borgerforening, og at dens bestyrelse som borgerråd bliver borgernes kanal ind til kommunen.

Borgerrådet skal selvfølgelig have gode kontakter til områdets virksomheder og institutioner. Dets rolle bør alene være rådgivende, så den demokratiske myndighed og ansvar forbliver samlet i byrådet.

Kommunen bør støtte dets arbejde, f.eks. i form af sekretærhjælp. Det er en opgave for kommune, borgerråd og ikke mindst for pressen, at borgerrådene og deres betydning bliver almindelig kendt.

Den gamle opdeling i områder for fællesråd skal sikkert revideres som nye områder for borgerråd. To naboråd kan enes om at tage vare på sager ved grænsen mellem deres områder.

Jeg tror, det vil være godt med flere borgerråd end de tidligere fællesråd. Der bliver jo ikke færre sager af, at kommunen får et begrænset antal råd at samarbejde med.

Medborgerskab er særlig vigtigt på det høje niveau, der omfatter hele kommunen og dens forbindelser til omegnen. Vi er jo ikke blot borgere i vores lokalområde, men også århusianere, der ønsker demokrati også for hele Aarhus.

I dag er borgerne ikke reelt inddraget i magistratens forberedende arbejde på lige fod med investorer, erhverv og institutioner.

Mit forslag er, at der i kommunen oprettes en afdeling, der navnlig koncentrerer sig om byudvikling på det høje niveau, og at borgerne bliver repræsenteret i denne afdeling. Det skal være en selvstændig afdeling ved siden af magistraten, der behandler sager på det lave niveau. Stadsarkitekten skal være formand i afdelingen, eller der kan være et delt formandskab, som stadsarkitekten er med i.

Hvordan det bestemmes, hvem og hvor mange der skal repræsentere borgerne, må byråd og fællesråd/borgerråd tilsammen finde en model for. Målet må være at få kompetente folk ind med stor viden og åbenhed for visioner, råd og kritik udefra.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce