Annonce
Østjylland

Sådan har coronakrisen ramt Horsens' erhvervsliv: 44 procent har ikke tabt omsætning

85 procent af virksomhederne, der har svaret i Business Horsens undersøgelse, har ikke afskediget folk under coronakrisen. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Gennem en spørgeundersøgelse med svar fra 268 virksomheder har Business Horsens klarlagt, hvordan coronakrisen har ramt det lokale erhvervsliv.
Annonce

Horsens: Flere end hver anden virksomhed har mistet omsætning under coronakrisen.

Sådan lyder en af konklusionerne på baggrund af en analyse, Business Horsens har gennemført blandt kommunens virksomheder.

Analysens resultater bygger på en spørgeundersøgelse, som 268 virksomheder, primært virksomheder med under 50 ansatte, har svaret på i juni. Analysen er således behæftet med en vis usikkerhed.


Vi er ikke home free. På verdensplan er antallet af smittede fortsat stigende. Nu går vi i gang med anden halvleg af coronakrisen med fokus på, hvordan vi kan hjælpe hinanden i Horsens Kommune.

Anders Killmann Petersen


- Vi har brugt tiden under coronakrisen på at tage kontakt til mange af vores medlemmer og følge dem tæt. Det har givet et godt indtryk af situationen, men for at skabe noget objektiv data har vi sendt en spørgeundersøgelse ud til 2400 virksomheder, siger Anders Killmann Petersen, direktør i Business Horsens, der kan konstaterer, at cirka 11 procent har svaret.

- Analysen har bekræftet os i det, vi allerede godt vidste. Nemlig at det er gået rigtig godt for mange, mange ligger neutralt, og så er der nogle, der har mistet omsætning og må afskedige medarbejdere, siger han.

Annonce

Små virksomheder har mistet omsætning

Undersøgelsen viser, at det især er den lokale turismebranche, der lider under krisen. 50 procent af de turismevirksomheder, der har svaret i undersøgelsen, har måttet afskedige folk.

Derudover er også kulturbranchen, industrien/produktionen, transport- og logistikbranchen samt landbruget ramt. Her har hver fjerde respondent afskediget medarbejdere.

Blandt detailhandel- og engrossvirksomheder er det 17 procent, der har måtte fyre medarbejdere.

Undersøgelsen viser samtidig, at 14 procent af virksomhederne har mistet mellem 76 og 100 procent af deres omsætning, og at 26 procent har mistet over halvdelen af deres omsætning.

- Det er især de helt små virksomheder med op til fem medarbejdere, der har mistet over halvdelen af deres omsætning, konstaterer Anders Killmann Petersen.

Annonce

Knap 25 nye medlemmer

Analysen rummer også lyspunkter, herunder at 85 procent af virksomhederne ikke har afskediget medarbejdere som følge af corona.

- Det er en overraskende nyhed, fordi mange ting i samfundet har peget i retning af, at ledigheden er steget og vil fortsætte med at stige i sommeren. Det er dejligt, at 85 procent har uændret antal ansatte, og fire procent har endda oplevet stigende antal ansatte, siger Anders Killmann Petersen.

Anders Killmann Petersen, direktør i Business Horsens, slår fast, at erhvervslivet ikke er home free, selvom ny analyse indeholder lyspunkter. Arkivfoto: Morten Pape

Han erfarer samtidig, at detailhandlen i Horsens har det bedre, end det er tilfældet andre steder.

- Min fornemmelse er, at de fleste er kommet godt igennem perioden, og nogle har oplevet omsætningsstigning. Folk i Horsens har købelyst, siger direktøren.

Analysen fortæller samtidig, at virksomhederne under krisen har søgt mod netværk, hvor de kan sparre med ligesindede. En tendens, Anders Killmann Petersen, kan bekræfte.

- Business Horsens har fået en del ny medlemmer i denne periode, cirka 20-25 stykker. Under en krise rykker man sammen i bussen, og så er det rart at være del af en interesseorganisation, siger han.

Annonce

Iværksættere åbner

Direktøren hæfter sig samtidig ved, at der er opstået mange nye cvr-numre i Horsens Kommune under krisen, som han tolker som et godt tegn for det lokale iværksætteri.

Selvom analysen giver anledning til en vis optimisme, slår Anders Killmann Petersen fast, at krisen ikke er slut.

- Vi er ikke home free. På verdensplan er antallet af smittede fortsat stigende. Nu går vi i gang med anden halvleg af coronakrisen med fokus på, hvordan vi kan hjælpe hinanden i Horsens Kommune, siger Anders Killmann Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

TV2 indgår forlig om video fra Aarhus: Ekstra Bladet får lov at beholde omstridte optagelser

Aarhus

Ministerens opråb til AGF og andre Superligaklubber: Planlæg som om alting bliver godt

Annonce