Annonce
Kultur

Sådan har du ikke set Musikhuset før: Skam skal være en intim oplevelse

Aveny-T direktør Jon Stephensen håber, at også "Skam 2" vil finde vej til Musikhuset Aarhus. "Skam" spiller i Musikhuset fra tirsdag. I den anledning er Store Sal er gjort mindre, og scenen er udbygget for at skabe en mere intim stemning. Foto: Kim Haugaard

Når forestillingen "Skam" har jyllandspremiere i Musikhuset, kan publikum opleve Store Sal på en helt ny måde.

AARHUS: Forestillingen "Skam" vender op og ned på Store Sal. I orkestergraven er der bygget et 'catwalk-podie' ud fra scenen og har stolene vendt med siden til.

Salens balkon og bageste del er lukket af for at skabe en mere intim oplevelse. Samtidig bruger skuespillerne ikke bare scenen men hele rummet, når de i løbet af forestillingen kommer rundt blandt publikum.

- Det er for at komme tættere på. Nu er der tre første rækker i stedet for én. Vi kommer ud i salen. Skuespillerne er i hele rummet for at bryde ideen op, at teater kun foregår på en scene. Vi prøver at gøre til en intim oplevelse, hvor alle er en del af forestillingen, forklarer Jon Stephensen, teaterdirektør på Aveny-T og scenograf på forestillingen.

Den særlige opstilling gør, at der er plads til 705 gæster i salen, mod normalt cirka 1600 med balkon og orkestergrav, hvilket Musikhuset ikke har prøvet før.

Musikhuset har seks forestillinger af "Skam", og er der i skrivende stund solgt 3300 billetter. Derudover er der to skoleforestillinger med 1100 solgte billetter.

Annonce

Med præsten i teatret

Kunstnerisk chef Mette Kier oplever, at Musikhuset med en forestilling som "Skam", når ud til et yngre publikum, blandt andet fordi den tager afsæt i noget, de kender i forvejen.

- Men det er en kombination, for der er også voksne blandt publikum, så forestillingen giver noget at være sammen om på tværs af generationer. Vi har også oplevet nogle præster, der gør "Skam" til en del af konfirmationsforberedelsen, for på den måde at sætte de emner på dagsordenen, som optager de unge. Det er emner, som er gældende uanset, hvornår man har været i puberteten, siger Mette Kier.

"Skam" er tænkt som en serie på fire. "Skam 2" er netop blevet vist i København og Jon Stephensen skal nu i gang med at caste til "Skam 3", som får premiere i september 2019.

Om "Skam 2" også finder vej til Musikhuset er endnu for tidligt at sige.

- Vi er i dialog med Aveny-T omkring det, men har endnu ikke taget den endelige beslutning. Det er lige med at få enderne til at nå sammen, for det er jo ikke som sådan en turnéforestilling, siger Mette Kier.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce