Annonce
Aarhus

Sådan hjælper du bedst dit barn gennem coronakrise: - Husk at adskille voksensnak og børnesnak

Mandag morgen vil der være tomt i klasselokalerne, på legepladsen og i aulaen. Danmark lukker ned, og de kommende 14 dage er skoler, vuggestuer og børnehaver lukket for at undgå smittespredning af corona. Det er en voldsom omvæltning for børn og unge, så sørg for at skabe faste rammer, tryghed og hygge. Foto: Frederik Steen Nordhagen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Mandag starter en helt ny virkelighed for børn, unge og deres forældre, hvor skoler og arbejdspladser er skiftet ud med "hjemmearbejdspladser". Og på kun godt en uge er verden, som de kendte den, faldet sammen og har skabt en masse frygt. Avisen har talt med autoriseret psykolog Jane Maul.

ØSTJYLLAND: Når vækkeuret ringer mandag morgen, er det til en helt ny hverdag for børn og unge. For i stedet for at mødes med kammeraterne i klasselokalet eller på børnehavens legeplads, så skal de være hjemme sammen med deres forældre de kommende to uger.

Coronakrisen har for alvor ramt Danmark, og det er eskaleret med en fart, så selv vi voksne ikke kan følge med. Så hvordan skal små børnehoveder kapere de mange omvæltninger.

Avisen har stillet en række spørgsmål til autoriseret psykolog Jane Maul, der har specialiseret sig i børn, unge og familier.

Annonce
Fortæl børnene, at vi skal lytte til Mette Frederiksen og gøre, som hun siger, fordi hun taler med alle de kloge, og de ved, hvordan vi bedst passer på hinanden, og de har styr på, hvordan vi hver især bedst kan hjælpe.

Krisen er eskaleret med en fart, som ingen havde forventet. Hvordan får man sine børn med gennem det her, når det sommetider udvikler sig fra time til time?

- Det er korrekt, at det er gået vanvittigt stærkt den seneste uge, og ingen kan følge med - hverken voksne eller børn. Det vigtigste i den her situation er, at vores børn er så trygge som mulige. Der bliver talt corona overalt, selv i dagplejen er der blevet vist videoer om, hvordan man vasker sine hænder. Så det er vigtigt, at vi fortæller vores børn, at vi passer på hinanden, og at hverdagen nu ændrer sig, fordi vi alle sammen skal hjælpe med at passe på hinanden. Og så skal vi passe på med, hvad vi fortæller dem. Husk at adskille, hvad der er voksensnak, og hvad der er børnesnak. Børnene skal ikke være med i alle samtaler.

Der har været en del pressemøder i bedste sendetid, hvor budskaberne har chokeret mange voksne. Hvordan tackler man de mange pressemøder med børn i huset?

- Det kan næsten ikke undgås, at vi voksne bliver forskrækkede og bekymrede, når vi har fulgt ugens pressemøder. Og det skyldes jo, at det her ikke kun handler om en virus, og en bekymring for vores ældre og syge. Det er en generel angst for den økonomiske situation - bliver jeg fyret, ender jeg med et lukke min forretning. Så det klare budskab her er; stop med at se nyheder sammen med sine børn. Bekymring smitter, og den bør vi ikke overføre til vores børn. Er man to voksne i en familie, så kan den ene måske lige gå for sig selv og se pressemødet, og så kan man tale om det, når børnene ikke lytter med. Er man enlig forsøger, og meget gerne vil følge pressemøderne, så smut en tur på badeværelset og følg det der. Er det budskaber, der berører en, så tag lige et par minutter på badeværelset til at dæmpe nervesystemet, for børn er meget dygtige til at aflæse vores kropssprog. Gør dit barn så trygt som muligt.

Danmark lukker ned

Alle danske folkeskoler, vuggestuer, børnehaver og enhver offentlig skolefritidsordning lukker mandag og to uger frem.

Der laves nødpasning for ansatte, der varetager kritiske funktioner i samfundet, også for enlige forsørgere.

Ansatte i politiet og sundhedsvæsenet skal blive på arbejde, men alle private virksomheder opfordres til, at så mange ansatte som muligt sendes hjem, dog uden at Danmark sættes i stå, og uden at Danmark kastes ud i en økonomisk krise.

Alle fritidstilbud lukkede fredag, foreløbigt i to uger men det kan forlænges.

Lørdag 14. marts indførtes midlertidig grænselukning, som varer til og med 13. april.

Det er de ældre og kronisk syge, vi skal passe på. Og det gør vi normalt med omsorg og nærhed. Nu får børn så det modsatte at vide, I må ikke besøge bedsteforældre – hvad sker der inde i et barnehoved med sådan en omvæltning?

- Nogle accepterer det uden spørgsmål, andre bliver meget bekymrede. Det, der er vigtigt her, er, hvordan vi taler med vores børn om corona. Vi skal fortælle, at årsagen til, at vi bliver hjemme, er for at sikre, at for mange ikke bliver syge på én gang, for så er der ikke læger nok til at hjælpe, hvis man brækker benet, eller hvis nogle syge skal have kemo. Fortæl at barnet er med til at hjælpe bedstemor, og at bedstemor faktisk også er glad for, at vi passer på hende og glad for, at vi alle sammen bakker hinanden op. Fortæl børnene, at vi skal lytte til Mette Frederiksen og gøre, som hun siger, fordi hun taler med alle de kloge, og de ved, hvordan vi bedst passer på hinanden, og de har styr på, hvordan vi hver især bedst kan hjælpe. Hvis vi gør som Mette siger, så skaber det tryghed. På den måde føler børnene, at de gør en vigtig ting, når de bliver hjemme. Og så kan vi jo godt gøre bedstemor glad på en anden måde. Vi kan sende en blomst, et gækkebrev eller en tegning. Og for de bedsteforældre, der kan facetime, dem kan vi jo se og tale med.

- Det sidder femårige børn derude med smartphones, hvor der popper billeder op af isolationsstuer, og det ser meget voldsomt ud. Vi skal gøre det mindre farligt. Forklar, at en respirator hjælper med at trække vejret, så kroppen kan bruge al sin energi på at bliver rask igen. Og forklar, at det store rumtøj, læger og sygeplejerske har på, det har de på for ikke selv at blive syge. Vi skal ikke skabe mere frygt end nødvendigt, og vi skal aldrig fortælle mere, end de spørger om. I Danmark har vi aldrig prøvet noget som dette, men vi skal også fortælle børnene, at livet fortsætter, skolen starter igen. Snak med dem om, ”at til sommer skal vi til stranden, og skal du have nyt badetøj i år, fordi du er vokset”. Så bliver det nemmere at udholde.

Et godt råd til både børn og voksne

- Kontrol er en modpol til angst, og derfor er der mange, der er gået i gang med at rydde op i gamle ting, gøre rent og skabe et hyggeligt hjem, nu vi skal bruge rigtig mange timer der i den kommende tid, siger Jane Maul.

Og det er en rigtig god måde, at få følelsen af at genvinde noget kontrol.

Et godt råd, hvis vi skal gøre noget angstregulerende, er at gøre noget med hænderne:

Mal en væg, gå i haven, gør hovedrent, byg et legehus, byg med lego, leg med dukkehus, print påklædningsdukker ud fra nettet og genopfrisk, hvordan man laver tøj til dem. Plant radiser. Spil ludo. Dit barn har sikkert en god ide.

Hvordan sørger man for, at børn bliver mindst bange for den samfundskrise, der følger med fyringer og konkurser?

- Jeg hører, at mange børn er nervøse for, om forældrene ikke længere kommer til at tjene penge nok, om far skal lukke forretningen, og om det ender med at de skal flytte. Det skal vi italesætte. Vi skal fortælle, at far får et arbejde igen, og at årsagen til, at vi er lidt forskrækkede, det er fordi, vi skal gøre noget andet, end vi plejer. For eksempel ligesom når man skal starte i børnehaven eller starte i skole. Har man så en dag, hvor man som voksen selv bliver mega bange for situationen, så gå en tur på legepladsen og hæng i gyngen, forsøg at være tilstede i nuet som børn er så gode til.

- Det er vigtigt, at vi fortæller vores børn, at vi passer på hinanden, og at hverdagen nu ændrer sig, fordi vi alle sammen skal hjælpe med at passe på hinanden, siger psykolog Jane Maul, der har specialiseret sig i børn, unge og familier. Foto: Lars Rasborg/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

De kommende to uger hedder det så hjemmearbejdsplads. Forældre skal arbejde, børn forsøge at lave opgaver online. Kan det overhovedet lade sig gøre?

- Jamen det skal det, for det er et vilkår i Danmark lige nu. Vi skal bare huske på, at alle familier er forskellige. Er du to voksne og to teenagebørn, eller enlig forsørger med fire børn, så bliver det markant sværere at være nærværende hele tiden. Og så skal vi huske, at vi voksne er under massivt pres i øjeblikket på grund af bekymringer for virus, for økonomi og samfundsstruktur. Det skal vi have respekt for, og derfor mener jeg, at det vigtigste i de kommende uger er, at det bliver en succes med hyggen nogenlunde i behold. Og ikke en succes, om dit barn har nået alle opgaver fra skolen. Skal dit barn lære farverne, så få dem til at hjælpe med vasketøjet og øv farver der. Hvis det er en knægt med krudt i måsen, så brug en af pauserne til at komme ud og vaske drivhuset eller plante gulerødder. Vi skal skabe en struktur i den kommende hverdag, som skaber stabilitet. Lav et skema og inddrag børnene. Og så skal vi ikke dømme hinanden. Fordi man sender sine børn ud at lege, er man ikke en dårlig mor. Og er man under ekstra pres er det altså okay at række ud efter andre. Og omvendt sige til naboen, ”vi går i haven nu og laver bål, vil dine unger med?”. Vi skal være meget opmærksomme på ikke at dømme hinanden i den kommende tid, og som forældre skal vi ikke slå os selv i hovedet, hvis vores børn får ekstraordinært meget skærmtid, for det er en ekstraordinær situation, vi står i.

Hvad siger man, når børn og unge begynder at kede sig og savner skolen og kammeraterne?

- Sig, at det forstår du godt. Det er et vilkår, der er ens for alle lige nu. Og der er jo alternativer. Man må gerne mødes med en kammerat på en legeplads eller på stranden. Gå en tur og se, hvor meget skrald de kan samle. Gør det til en konkurrence. Og skab fællesskaber online. Jeg så en tredjeklasse, som skulle lave samme dans, så havde de et fællesskab om det. Vi skal ikke sætte barren for højt de kommende uger, et æg i eddike giver et gummiæg, det er sjovt at følge. Giv børnene et hjørne med pap, bøtter, tape og lignede og lad dem sidde og bygge der.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tivoli Friheden stækkes kort før åbning: Cobraen må ikke køre normalt på grund af smittefare

AGF

AGF-spillere: Det er fladt uden tilskuere

Aarhus

Dagens måske mærkeligste nyhed: Blæst og corona får vores varmeregning til at stige kraftigt

Annonce