Annonce
Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Annonce

I weekenden så jeg Hamlet i teateret. Igen.

Shakespeares fortælling om menneskets kamp med sig selv er en påmindelse om, at vi alle har et valg. Nogle af dem svære og med megen tvivl.

Selv bøvler jeg med, hvad der er det rigtige at gøre, når Europa-Parlamentet snart skal tage stilling til EU’s næste 7-årige budget (MFFen) og det store Genopretningslån. Vi kan nemlig ikke forhandle detaljerne. Det er Rådets - stats- og regeringschefernes - pligt og ret. De lavede en aftale på topmødet i juli, som hurtigt mødte stor kritik fra EP.

Parlamentet er utilfreds med meget i aftalen. For mange af os er der for lidt styr på, om det kæmpe lån reelt bruges til at genoprette det, der gør hele EU stærkere og ikke bare lapper huller, som i virkeligheden er et nationalt ansvar at få styr på. Jeg håber i dén grad, at Rådet tager kritikken til sig og sammen med Kommissionen ryster posen igen, før de beder om vores velsignelse og konstruktive medspil.

Derfor går jeg nu og grubler over, hvad jeg så skal stemme. Jeg har således mine mini-Hamlet-moments, hvor jeg overvejer, hvor min grænse går for, hvornår noget er et rimeligt kompromis, og hvornår der simpelthen er for lidt i posen til, at jeg har forvaltet det konservative mandat godt nok.

Pernille Weiss

Der er for mig at se tre meget vigtige sten, som skal fjernes, for at EU kan gå stærkt ind i fremtiden: For det første er der alt for få ressourcer til forskning. Vores næsten eneste råstof er jo det, der sidder mellem ørene på os. Og når både USA og Kina bruger meget mere end os - og samtidigt udkæmper handelskrige, der flere steder tager europæiske virksomheder som gidsler - er det tudedumt at bruge mindre på det, vi skal bruge mere af i fremtiden for at klare os på det globale marked.

For det andet er der alt for få ressourcer til det fælles grænseagentur, Frontex, som skal stoppe illegal migration og sikre, at vi kan komme menneskesmuglerindustrien til livs og lukke de ulykkelige lejre som Moria på Lesbos.

Og for det tredje er vores demokratiske kompas udfordret. Det ser jeg personligt som det vigtigste.

Der er ingen tvivl om, at vi gjorde det helt rigtige, da vi gav Mette Frederiksen et udvidet forhandlingsmandat til at lande både MFF’en og rammerne for det (enormt) store fælleslån til Genopretningspakken efter Corona. Men mandatet burde nok været skrevet noget mere detaljeret.


Der er ingen tvivl om, at vi gjorde det helt rigtige, da vi gav Mette Frederiksen et udvidet forhandlingsmandat til at lande både MFF’en og rammerne for det (enormt) store fælleslån til Genopretningspakken efter Corona. Men mandatet burde nok været skrevet noget mere detaljeret.

Pernille Weiss


For selvfølgelig rækker vi ud i ånden af europæisk næstekærlighed. Men også i en rå og uindpakket logik af, at Danmark aldrig på andre måder kan få så stor indflydelse på egne vilkår, klimaets redning og fred i frihed.

Men i det udvidede forhandlingsmandat stod der faktisk også, at respekt for ‘rule of law’ er meget vigtig for Danmark. Underforstået at der også skulle laves en effektiv og proaktiv bødekasse for forbrydelser mod demokratiet. Det gjorde Mette ikke. Og det åbnede døren for blandt andet alliancen mellem den socialistiske statsminister fra Portugal og Ungarns Orban. Det betød, at topmødet handlede om at skaffe så mange penge som muligt til eget land - og ikke om retsstaten.

Det er jeg godt gammeldags sur over. Det kan da godt være, at topmødet så var gået i hårdknude en dags tid mere. Men EU er altså mere end et magtspil om penge. Det er først og fremmest en forening, som er skabt for frihandel og et dedikeret fokus på at løse grænseoverskridende udfordringer i Europa sammen. Kun på den måde kan vi være rollemodel for resten af verden og det bedste sted på kloden at stifte både familie og virksomhed. Jeg havde faktisk regnet med lidt mere europapolitisk karakterspil fra landets statsminister.
Og mange ville have anerkendt, hvis hun havde stået mere kontant og tydeligt op for demokratiet.

Naturligvis er både dansk erhvervsliv og jeg glade for, at EU prioriterer at få gang i økonomien igen. Naturligvis. Det er afgørende for vores eksport. Men vi skal samtidigt huske, at demokrati er som kærlighed: Man kan ikke købe sig til det og ej heller betale sig fra det. Derfor må respekt for demokratiet aldrig stå i modsætning til økonomiske aftaler.

Sådan tror jeg, de fleste danskere ser EU. Vi er jo generelt meget EU-positive. Endda rigtig meget. Det var vi allerede før coronaen ramte. Fordi det gør os frie, rige og uden alvorlig frygt for dagen i morgen. Derfor er der al mulig grund til, at der bliver talt et borgerligt ord i dets egentlige forstand.

For det er nu engang også sådan med demokratiet, at det med omskrivningen af Churchills berømte ord ‘er derfor vi kæmper’. Det kæmper jeg nu med at finde mit bedste bidrag til at sikre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce