Annonce
Byudvikling

Sådan skal ny brandstation i Lisbjerg se ud

Sådan skal Østjyllands Brandvæsens nye brandstation i Lisbjerg se ud. Visualisering: Cubo Arkitekter
Annonce

LISBJERG: Byggeriet af en ny brandstation på Klokhøjen i Lisbjerg går i gang i løbet af sommeren efter at Østjyllands Brandvæsen har indgået kontrakt med hovedentreprenøren K. G. Hansen. Den  nye station, der får betegnelsen station Aarhus Nord, forventes at stå færdig i efteråret 2021.

Station Aarhus Nord bliver fuldtidsbemandet og skal sikre hurtige udrykningstider i hele den nordlige del af Aarhus Kommune. Den skal erstatte den tidligere deltidsbrandstation i Lystrup og den midlertidig brandstation på Kirstinesminde i Skejby.

Ifølge Østjyllands Brandvæsen er den nye brandstation nødvendigt for at følge med by- og befolkningsudviklingen i den nordlige del af Aarhus Kommune, udbygningen af Universitetshospitalet i Skejby, etablering af letbanen med videre.

Bygningen, der er tegnet af Cubo Arkitekter, Aarhus, skal understøtte et professionelt, trygt og sundt arbejdsliv for brandfolkene. Et intelligent indeklima på stationen vil skærme brandfolkene mod farlige partikler fra røg, og både køretøjer og materiel vil hurtigt og sikkert kunne klargøres til indsatser.


Vores brandfolk ved præcist, hvordan deres arbejdsmiljø bliver bedst muligt. Det præger hele projektet.

Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør


Der er i indretningen fokus på indeklima, fleksibilitet og det vigtige flow fra ”beskidt-til-ren-brandmand”. For eksempel er det afgørende, at brandfolkene hurtigt kan komme i bad efter indsatser i røgfyldt miljø, så de ikke eksponeres for røg- og sodpartikler ret længe.

Ny brandstation Lisbjerg

Bygherre: Østjyllands Brandvæsen

Arkitekt og totalrådgiver: Cubo

Entreprenør: K. G. Hansen

Ingeniør: Ingeniørfirmaet Viggo Madsen

Bruttoareal: 1.150 m2

Tidsplan: Stationen forventes færdigopført efteråret 2021

Desuden etableres der attraktive faciliteter til døgnophold, så vagtholdet kan dyrke motion og lave mad sammen imellem udrykningerne og dagligdagens øvrige opgaver.

Annonce

Stor medarbejderinvolvering

Beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fra Østjyllands Brandvæsen fortæller, at et meget højt niveau for medarbejderinvolvering ligger til grund for de tegninger, som nu skal omsættes til virkelighed.

Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør Østjyllands Brandvæsen. Foto: Kim Haugaard

- Vores brandfolk har bidraget enormt engageret i tilblivelsen af Station Nord, og lige nu er det en af vores mest dedikerede brandmænd, som varetager den interne projektledelse på byggeriet. Vores brandfolk ved præcist, hvordan deres arbejdsmiljø bliver bedst muligt. Det præger hele projektet, fortæller Kasper Sønderdahl.

Den kommende brandstation i Lisbjerg. Visualisering: Cubo Arkitekter

Virksomheden K.G. Hansen er valgt som hovedentreprenør, og projektet udføres i samarbejde med Cubo som arkitekt og totalrådgiver samt Ingeniørfirmaet Viggo Madsen.

Cubo Arkitekter beskriver det som en helt særlig opgave at udforme noget så ikonisk som en brandstation – og i tillæg en vigtig samfundsopgave.

Arkitekterne har har særlig fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi. Blandt andet vil man i facadeløsningen genanvende såkaldt upcyclede materialer som brændt træ.

Den nye brandstation skal ligge på Klokhøjen i den nye bydel ved Lisbjerg.

Østjyllands Brandvæsen fik i øvrigt 2. juni 2020 en ny hovedadresse, da man flyttede ind på  Bautavej 1, 8210 Aarhus V. Her holder administration og vagtcentral til. Desuden har brandvæsenet købt en byggegrund i Højbjerg, hvor man vil opføre en ny station i syd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce