Annonce
Aarhus

Sådan skydes byens højeste hus i gang

Højhuset bliver med 95 meter Aarhus' højeste hus. Hvis alt går efter planen er det klart til indflytning i midten af 2019. Illustration: 3XN

La Tour Tower er navnet på det nye højhus, der skal opføres på Randersvej. Det betyder samtidig, at Hotel la Tour skal lukkes, og bygningerne rives ned allerede i foråret 2017.

AARHUS: Skal man overnatte på Hotel la Tour i Aarhus, er det snart sidste udkald. Senest 1. april 2017 lukker hotellet helt ned for gæster, for derefter skal bygningerne rives ned og give plads til Aarhus' højeste hus.

Aarhus Byråd vedtog i den forgangne uge den lokalplan, der giver mulighed for at opføre et stort boligprojekt med 300 lejligheder på adressen. Hotelejer og bygherre på det nye projekt, Jens Richard Pedersen, fortæller, at han her otte år efter, at ideen blev undfanget, nu gerne hurtigst muligt vil i gang med det projekt, han har døbt "La Tour Tower".

La Tour Tower er tegnet af arkitektfirmaet 3XN og skal opføres i 31 etager. Det bliver 95 meter højt og dermed Aarhus' højeste bygning. Hvis alt går efter planen, forventes boligerne at stå færdige om mindre end tre år - i midten af 2019.

Annonce

La Tour Tower

Bygherre: Jens Richard Pedersen

Arkitekter: 3XN.

Størrelse: Cirka 22.600 kvadratmeter.

Højde: Cirka 95 meter.

Antal lejligheder og etager: Cirka 300 styk i forskellige størrelser og 31 etager.

Hvor: Randersvej 139, 8200 Aarhus N.

La Tour Tower får Aarhus' højeste placering - 90 meter over havoverfladen, og højhusets penthouselejligheder vil være hævet 185 meter over havoverfladen. Dermed bliver det Aarhus' højeste boligbyggeri og næststørste bygning.

Hotelejer og bygherre Jens Richard Pedersen fik de første ideer til højhuset i 2008, men måtte udsætte det på grund af finanskrisen. Nu er han i gang igen og fik for en uge siden byrådets grønne lys til lokalplanen for byggeriet. Foto: Kim Haugaard

Sådan lukkes hotel ned

Første skridt for bygherren er at få en byggetilladelse af kommunen. Den håber Jens Richard Pedersen at få i starten af 2017, og derefter følger nedrivningen af det nuværende hotel, der har 100 værelser. Men hotellet lukkes først, når der er en ordentlig plan for de gæster, der allerede har booket hotelværelser.

- Vi er ved at planlægge det, så Hotel La Tour bliver lukket på en ordentlig måde. Alle de gæster, der har bestilt værelser frem til udgangen af marts, kan regne med, at de kan bo på Hotel La Tour. Men dem, der har sat deres lid til os og bestilt værelser efter 1. april, arbejder vi på at henvise til andre hoteller, fortæller Jens Richard Pedersen, der også ejer Hotel Royal i Aarhus.

Hotelejer og bygherre Jens Richard Pedersen fik de første ideer til højhuset i 2008, men måtte udsætte det på grund af finanskrisen. Nu er han i gang igen og fik for en uge siden byrådets grønne lys til lokalplanen for byggeriet. Foto: Kim Haugaard
Hotel La Tour med 100 værelser skal rives ned. Det går efter planen i gang til foråret. Foto: Flemming Krogh

Medarbejdere får et års løn

At hotellet kan holde åbent helt frem til lukningen 1. april skyldes, at hotelejeren har lavet aftaler med sine ansatte.

- Jeg har nogle virkelig dygtige og loyale medarbejdere, hvoraf flere har været hos os i mange år. Dem har jeg lavet en aftale med om, at de bliver på La Tour, indtil vi lukker, mod at de får løn i et år efter opsigelsen. Det er noget for noget, og det er også egensindigt, for jeg kan ikke drive det uden dem, fortæller Jens Richard Pedersen, der kender alle de ansatte personligt.

- Jeg har været heldig at have det samme personale i meget lange perioder. De skal gerne forlade os med gode tanker og mulighed for at have tid til at finde noget andet.

Han medgiver, at løsningen med et års opsigelse og fritstillelse koster.

- Ja, men det var meget værre, hvis de var rejst efter andre job, inden vi lukker.

Allerede nu er der gang i de indledende boreprøver ved Hotel La Tour på Randervej. Undergrunden er forurenet fra en tidligere losseplads på stedet og skal renses op. Foto: Flemming Krogh

Forurenet grund renses

Bygherren får en ekstra udgift og opgave i sit byggeprojekt, fordi jorden under hotellet er forurenet fra grundens tidligere funktion som losseplads.

- Den forurenede jord skal væk, og det kommer det, så snart bygningerne er revet ned, fastslår bygherren.

Han forventer en kort nedrivningsperiode på et par måneder frem mod sommerferien 2017, og derefter følger en byggeperiode på anslået to år for de i alt 22.600 etagemeter, der fortrinsvist bliver omsat til et, to og tre værelses lejligheder til udlejning til studerende.

Ikke plads til restaurant

Det nye hus bliver alene et boligprojekt med 300 lejligheder til udlejning, og dermed drosler Jens Richard Pedersen også ned for sin del af hotelbranchen ved at tage de 100 hotelværelser ud af drift i Aarhus. Og han har bestemt ikke planer om at supplere sit tilbageværende Hotel Royal med et andet hotel et andet sted i byen.

- Nej, det er min alder blevet for fremskreden til, og nu bliver der i forvejen jo også opført andre hoteller i Aarhus i et godt miks af forskellige priskategorier, svarer den 71 årige hotelejer og bygherre.

Byrådets kritik af, at han ikke åbner øverste etage i La Tour Tower for offentligheden for eksempel i form af en restaurant, forklarer han med, at ønsket kom for sent i processen, og at det ikke kan hænge sammen økonomisk.

- Efter min mening hører en restaurant ikke hjemme i en boligbebyggelse. Og det ville have halveret mulighederne for lejligheder i tårnet. Man kan heller ikke komme så sent i processen og stille krav, som vil ødelægge hele projektet. Men det er klart, at hvis jeg havde vidst det fra starten, kunne jeg have taget højde for det, forklarer Jens Richard Pedersen.

La Tour Tower får en buet og nedtrappende figur som skal være med til at formidle overgangen fra de store flade volumener i lokalområdet til det urbane høj. Illustration: 3XN

Husk du kan følge alle vores nyheder om byudvikling på vores facebookside Stiften.dk - alt om byudvikling i Aarhus

Kommunen bygger stort hus på Aarhus Ø, der skal mikse daginstitutionsbørn, familier, handicappede, unge, ældre og...

Opslået af Stiften.dk - alt om byudvikling i Aarhus på 6. december 2016
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce