Annonce
Aarhus

Sådan slipper du for dobbelt-a

Ikke alle deler borgmester Nicolai Wammens begejstring for Aarhus uden bogstavet Å. Nu har en politimand fra Sønderborg lavet et computerprogram, der kommer alle kritikerne til undsætning. Grafik: Jens Nex

En opfindsom politimand har lavet et computerprogram, der én gang for alle fjerner ordet »Aarhus« fra cyberspace.

Ønsker du dig tilbage til en tid, hvor alle var ligeglade med, om navnet på Jyllands hovedstad var internetvenligt?

Annonce

Og vil du gerne være fri for at tænke på Nicolai Wammen, hver gang du skal stave til Aarhus?

Det er spørgsmål som disse, en politimand fra Sønderborg går og tumler med. Men hvorfor en sønderjysk betjent overhovedet er interessant for retskrivningen i Smilets By ... det vender vi tilbage til.

Først en lille opsummering.

For hvis nogen skulle være i tvivl, staves Aarhus nu officielt med dobbelt-a, sådan som borgmester Nicolai Wammen foreslog, og byrådet senere - efter et større politisk slagsmål - vedtog.

Men århusianerne, de nægter at makke ret.

Faktisk er modstanden stigende, viser en få dage gammel måling fortaget af Rambøll/Analyse Danmark for JP Aarhus. Her svarede 59,8 procent af de adspurgte, at de er imod den nye stavemåde.

Beslutningen er dog uigenkaldelig, og de første sikre tegn er begyndt at manifestere sig. I sidste uge røg »Århus H« skiltene eksempelvis ned fra perronen på banegården for at blive erstattet af nye »Aarhus H« skilte. Så der ER ingen vej tilbage.

Og dog.

For her kommer den sønderjyske politimand ind i billedet. Han hedder i øvrigt Anders Kusk, og når han ikke har travlt med at stoppe forbrydere i håndjern, sidder han og programmerer ved sin computer.

Her har han lavet et såkaldt script, der giver dobbelt-a-haderne mulighed for at luge Wammens idé helt ud af cyberspace.

»Jeg sad og læste nyheder på nettet, og det gik op for mig, hvor mange mennesker der er utilfredse med den nye stavemåde. Så var det, jeg tænkte: Det kan jeg da hurtigt fikse«, siger Anders Kusk.

Resultatet er et simpelt program, der finder alle de steder, der står »Aarhus«, når en hjemmeside indlæses, og erstatter dem med »Århus«. Og vupti, så er alt ved det gamle.

Knebet virker indtil videre kun i Firefox, Safari og Chrome, men Anders Kusk arbejder på at få scriptet til at virke i Internet Explorer.

Via sin hjemmeside har han fået adskillige positive tilbagemeldinger fra begejstrede århusianere, så er du mest til den gammeldags stavemåde, kan du hente programmet HER

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce