Annonce
Aarhus

Sådan undgår du at drukne i corona-nyhedsstrømmen

Der bliver holdt mange pressemøder i de her dage. Herunder er forskernes guide til, hvordan du undgår at drukne i information. Foto: Axel Schütt
Hold hovedet koldt, og tjek dine kilder. Her er forskernes guide til, hvordan du navigerer i coronatidens informationsstrøm.

DANMARK: En historisk krise har ramt os, og meget af det, vi normalt tager for givet, er sat ud af kraft. Alt handler for tiden om den virus, der har lagt verden ned.

Vi er ikke kun ramt af en global virusepedemi, men også af en pandemi af information om ny coronavirus – en infodemi. Det skriver Videnskab.dk

Er du i tvivl om, hvem og hvad du skal tro?

Her kommer fem tips til, hvordan du kan holde hovedet koldt i en coronatid.

Råd nr. 1: Alle er på gyngende grund

Videnskabelige resultater skal igennem en lang og grundig proces, hvor de bliver kvalitetssikret af fagfæller- det kaldes peer review - før de bliver offentliggjort.

Men i den aktuelle nødsituation går det mange gange hurtigere end normalt.

- Det er vigtigt at understrege, at det først og fremmest er en god ting, at det går hurtigt. For vi står i en nødsituation, hvor behandlere i hele verden har brug for den nyeste viden,« siger Anton Pottegård, der er professor i klinisk farmakologi på Syddansk Universitet, til Videnskab.dk.

Men hastigheden har også en bagside: Du kan ikke altid være sikker på, at den corona-forskning, du hører om, er solid.

Råd nr. 2: Tjek afsenderen

Banalt måske, men ikke desto mindre ekstremt vigtigt.

En masse mennesker pynter sig i øjeblikket med lånte fjer og udtaler sig, som om de var eksperter i folkesundhed, virusser og epidemibekæmpelse, selv om de i virkeligheden beskæftiger sig med noget helt andet.

Læg derfor altid mærke til, om kilden til dine informationer har beskæftiget sig professionelt med netop det emne, du læser eller hører om.

Råd nr. 3: Lad fornuften styre

Isolation, karantæne, smittefare, sygdom og død sætter i øjeblikket mange mennesker under mentalt pres.

Følelserne hænger uden på tøjet, og det påvirker evnen til at navigere fornuftigt i den information, vi bliver bombarderet med, advarer Anders Klostergaard Petersen, der er lektor i religionsvidenskab på Aarhus Universitet.

- Brug altid din fornuft, før du tror på noget, du hører eller læser, og før du handler på det eller videreformidler det, tilføjer han.

Råd nr. 4: Vær selektiv

Sociale medier, fjernsynet, aviser og radioen er fyldt med corona-info: Dødstal, grafer over udviklingen, meninger om myndighedernes strategi, personlige tragedier og spekulationer om fremtiden.

Maja Horst, der er professor i forskningskommunikation på Københavns Universitet, anbefaler, at man begrænser sit indtag af nyheder til udvalgte kilder og overvejer, hvilke informationer man har brug for at få.

- Man kan nemt komme til at sidde og læse alt muligt fra alle mulige kilder, fordi man prøver at finde en mening med det hele. Problemet er, at det jo ikke nødvendigvis er sådan, at jo mere info man får, desto mere mening giver det, siger Maja Horst.

Råd nr. 5: Husk, at balanceprincip forvirrer

Det kan være svært at bevare overblikket, hvis medierne dækker tiltag mod coronavirussen udfra det traditionelle journalistiske princip om, at man altid skal høre to sider af en sag, advarer økonomiprofessor Peter R. Hansen, som er ansat på The University of North Carolina i USA.

- Jeg kunne godt ønske mig, at de journalister, der skriver om tiltag og behandlinger mod coronavirus, havde en vis basal videnskabelig forståelse, og at medierne i en krisesituation som denne afholdt sig fra princippet om altid at finde to modsatte holdninger, som stilles op overfor hinanden, siger han.

Hvis journalister lader en praktiserende læge, en politiker, en erhvervsmand eller en anden lægmand udtale sig om løsningen på coronakrisen på lige fod med en professor i virologi eller en epidemiologi-forsker, forvirrer det mere end det gavner, pointerer Peter R Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Naturligvis skal vi stille krav til Nemlig.com og alle andre: Virksomheder skal ikke score fortjeneste på ryggen af de ansatte

Aarhus For abonnenter

Hvad blev der af Sculpture by the Sea? Aros-direktør drømmer om igen at vise strandkunst

Alarm 112

Politiet blev snydt af bilentusiaster: Kørte ræs i industrikvarter

Annonce