Annonce
Debat

Sæt medarbejderne fri: Vi vil have det nære i højsædet

"For os handler nærhedsreformen om frihed og faglighed. Mere frihed til lokalt at skabe løsningerne i hverdagen med beboerne, medarbejdere og de pårørende. De er eksperterne i deres liv", skriver Jens Joel og Polly Dutschke. Arkivfoto: Morten Stricker

DEBAT: Regeringen har lanceret en nærhedsreform. Det er en rigtig god idé, men lad os sammen diskutere, hvordan vi kan komme endnu længere, give plads til omsorg og faglighed ude på de enkelte plejehjem og skrue ned for central styring og bureaukrati.

Det nære skal være i højsæde. Vi skal have høj kvalitet i velfærden. Det kræver, at ansvaret ligger lokalt hos medarbejdere og ledelsen på et plejehjem.

For os handler nærhedsreformen om frihed og faglighed. Mere frihed til lokalt at skabe løsningerne i hverdagen med beboerne, medarbejdere og de pårørende. De er eksperterne i deres liv.

Annonce

Med regeringens frihedsforsøg er en række kommuner sluppet helt fri, heraf tre på ældreområdet. Vi glæder os til at se resultaterne og lære af dem, men vi skal ikke vente tre år med at skabe større lokalt engagement og plads til fagligheden på alle andre plejehjem.


Som det er nu, bruger medarbejdere og ledelser lokalt alt for megen tid på dokumentationskrav, rigide indkøbsregler og tilsyn, der kan indrettes bedre. Så lad og give frihed til faglighed og skabe velfærd, tryghed og nærhed for beboerne på plejehjem.


Lokalt selvstyre, det lyder nemt, men det kræver rigtig meget. Der kræver høj faglighed og meget engagerede medarbejdere, som brænder for deres felt.

Det betyder også, at medarbejderne bruger deres faglighed, deres detailviden i hverdagen, når de udfører deres arbejde, og at de ikke skal følge rigide regler og bruge unødige ressourcer på meningsløse arbejdsgange. Men at de i stedet selv tænker og bringer deres faglighed i spil, som gør, at tingene bliver nemmere og har større gavnlig effekt for borger, medarbejderne og pårørende.

Hvis der sker fejl i ældreplejen – og der sker fejl, når man har med mennesker at gøre – så har reaktionen fra politisk side alt for ofte været at lave nye regler for alle kommuner og plejehjem. Også selvom problemet måske kun var på et enkelt plejehjem. Her er svaret ikke mere central styring og afkrydsningsskemaer. Svaret er bedre lokal ledelse og ansvar. Vi er nødt til at vise større tillid til ledelser og medarbejdere. Men selvfølgelig betyder det også, at det ansvar skal løftes lokalt.

Den ene af dette indlægs to forfattere, Polly, har selv arbejdet med friinstitutionsområdet i to år på plejehjem i Aarhus, hvor hun har afprøvet nye ting, været innovativ og hele tiden har forsøgt at skabe bedre kvalitet og nærhed til borgerne.

Det skal foregå på den enkelte arbejdsplads. Der bliver det meningsfuldt. Det er ikke nemt, og vi brugte også lang tid på at finde de områder, som vi kunne arbejde med.

Meget er nemlig blevet kompliceret igennem årene af bureaukrati, regler, jura, dokumentation, men også lokale arbejdsgange, som er svære at bryde og så tænke helt nyt. Coronatiden har vist, at vi kan arbejde med frihed og gøre vores arbejde ekstremt godt, når vi skal tænke ud af boksen for at sikre vores beboeres sikkerhed mod sygdom og en svær tid.

Lad os skabe mere nærhed, mere frihed. Det starter på Christiansborg, men det kræver også, at byrådene giver plads til de enkelte plejehjem og institutioner. Som det er nu, bruger medarbejdere og ledelser lokalt alt for megen tid på dokumentationskrav, rigide indkøbsregler og tilsyn, der kan indrettes bedre.

Så lad og give frihed til faglighed og skabe velfærd, tryghed og nærhed for beboerne på plejehjem.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lad os rykke udsalget til februar: Tøjbutik foreslår fælles fodslaw

Aarhus For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Alarm 112

Politiet undersøger bilbrand: Bil fra værksted stod pludselig i flammer

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Debat

De hårdtarbejdende danskere er til grin: Vi giver sociale ydelser til mennesker, der bærer våben og sælger stoffer

Aarhus For abonnenter

Den kollektive trafik er i krise: Politikere kom ikke med meget hjælp

Debat For abonnenter

Meningsmager Bertel Haarder: Man kan lære uden at blive undervist - for eksempel i mesterlære

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Jon Dagur Thorsteinsson deler vandene: Har AGF Superligaens mest irriterende spiller?

Tyskland

Live: Tysklandskender: Alle muligheder er i spil efter tæt valg

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Aarhus For abonnenter

Nybagt arkitekt fik topkarakter: Ned med hækkene og ind med små boliger for nye og nuværende i villakvartererne

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Annonce