Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Sæt strøm til efteruddannelserne: Arbejdsmarkedet er i rivende udvikling, og arbejdsstyrken skal følge med

"Fjernelse af barriererne for fleksibel efteruddannelse bør være et mål, når børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil inden længe indkalder til trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter," skriver Nadeem Farooq. Foto: Jacob Schultz

DEBAT: Vores arbejdsmarked forandrer sig hastigt i disse år. Nye jobtyper- og funktioner skyder op, andre forsvinder. Forandringerne bliver yderligere accelereret af teknologiske landvindinger og den grønne omstilling.

Det er en udvikling, som kalder på løbende opdatering af arbejdsstyrken. Derfor er det nedslående, at nye tal fra regeringens reformkommission viser, at syv ud af 10 ufaglærte ikke ønsker at deltage i mere uddannelse.

Det er nedslående, fordi relevant efteruddannelse er det bedste værn mod ledighed, og fordi en velkvalificeret arbejdsstyrke er den bedste garanti for en stærk samfundsøkonomi.

Annonce

Lad os nytænke efteruddannelse og belønne nye læringsformer, som spil, podcasts og videoer. Det kan være en måde at motivere de mange, der måske mangler basale kompetencer inden for dansk og matematik, som har dårlige erfaringer fra skolebænken.

Cocktailen af et arbejdsmarked i rivende udvikling og en lav interesse for kompetenceudvikling er sprængfarlig. Derfor skal vi styrke mulighederne for efteruddannelse og ikke mindst gøre dem attraktive. Vi skal med andre ord have efteruddannelsesmuligheder inden for det meste og for de fleste.

Her kan vi lære af coronakrisen, som bl.a. viste os, at onlineundervisning er fleksibelt og tidsbesparende. Onlineundervisning er også attraktiv for kursisterne, fordi de kan lægge undervisningen, når og hvor det passer ind i kalenderen. Men ikke nok med det, så vil onlineundervisning også give flere muligheder for efteruddannelse uden for de store byer.

Det handler ikke om enten online eller fysisk undervisning. Pointen er, at vi skal finde de bedste kombinationer, så efteruddannelse er meningsgivende, motiverende og øger nysgerrigheden.

Lad os derfor nytænke efteruddannelse og belønne nye læringsformer, som spil, podcasts og videoer. Det kan være en måde at motivere de mange, der måske mangler basale kompetencer inden for dansk og matematik, som har dårlige erfaringer fra skolebænken, eller hvor transport og geografi er en udfordring.

Desværre spænder de nuværende regler ben for udvikling af onlineundervisning. Fjernelse af barriererne for fleksibel efteruddannelse bør derfor være et mål, når børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil inden længe indkalder til trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

Kun på den måde kan vi gribe mulighederne til glæde og gavn for medarbejdere, virksomheder og samfundsøkonomien.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Er der en voksen til stede i Nordea: Eller skal vi røve banken?

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce