Annonce
Debat

Søger job igen og igen, men kommer aldrig til samtale: Kære arbejdsgivere, hvad er det egentlig, I vil have?

"Vi fik fortalt, at de havde en oplevelse af, at de, selvom de havde både en og to efteruddannelser, men også de nyuddannede unge i området, havde en oplevelse af, at de blev valgt fra på grund af deres etnicitet allerede, inden de blev inviteret til en jobsamtale. At de kunne bruge flere år på at skrive ansøgninger uden så meget som en eneste jobsamtale", skriver Annbritt Jørgensen. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

DEBAT: Jeg var for nylig til debat i Frydenlund Fælleshus. Et af de emner, der optog borgerne, var beskæftigelse.

Vi fik fortalt, at de havde en oplevelse af, at de, selvom de havde både en og to efteruddannelser, men også de nyuddannede unge i området, havde en oplevelse af, at de blev valgt fra på grund af deres etnicitet allerede, inden de blev inviteret til en jobsamtale. At de kunne bruge flere år på at skrive ansøgninger uden så meget som en eneste jobsamtale.

Dette var de selvsagt meget uforstående overfor, når de samtidig kunne læse i medierne, at arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft. De havde en følelse af, at det ikke handlede om, at arbejdsgiverne manglede arbejdskraft – men at de blev valgt fra, fordi arbejdsgiverne hellere ville have billig, udenlandsk arbejdskraft. De efterlyste, at arbejdsgiverne begynder at tage noget mere ansvar i forhold til i det mindste at invitere dem til en samtale.

Annonce

Jeg forsøgte at få Venstres Johnny Willum til at forholde sig til denne problematik. Men han lod mig forstå, at han havde været til en lignende debat på Køn med uuddannede kvinder med minoritetsetnisk baggrund, og efter hans mening handlede det i stedet om fejlslagen integration. Det kunne aldrig være arbejdsgivernes ansvar, at borgere med minoritetsetnisk baggrund ikke var tilpas integrerede til at komme til en jobsamtale. Og der var ganske enkelt ikke nok ufaglært arbejde at få, var hans holdning.

I mangler arbejdskraft – borgere med minoritetsetnisk baggrund mangler arbejde. Skal vi finde en løsning sammen?

På det punkt bliver vi nok aldrig enige. Især ikke, når jeg dagen efter lyttede til et program i radioen, hvor der blev fortalt om en europæisk portal, hvor danske arbejdsgivere havde søgt folk fra andre EU-lande til at tage ufaglærte jobs i Danmark. I programmet havde man sågar sendt en praktikant på gaden i Belgien for at spørge borgerne, om der var nogen, der kunne være interesseret i et ufaglært arbejde i metalindustrien i Danmark til 3000 euro om måneden (cirka 22.320 kroner). For i Danmark manglede der – også ufaglært – arbejdskraft , blev der proklameret.

Jeg forstår udmærket den frustration, borgerne i Frydenlund mødte de fremmødte politiske kandidater med. Og en af borgerne kom med en opfordring til os politikere om at spørge arbejdsgiverne, hvad det egentlig er, de vil have.

Den opfordring har jeg hermed taget op. Så kære arbejdsgivere, hvad er det egentlig, I gerne vil have? Forholder det sig, som borgerne i Frydenlund Fælleshus føler det? At I vælger dem fra til fordel for billig arbejdskraft fra andre EU-lande? Eller mangler I så tilpas meget arbejdskraft, at I rent faktisk vil være med til at finde en løsning, så de minoritetsetniske borgere, der mangler et arbejde og rent faktisk gerne vil have et arbejde hos jer, bliver prioriteret først, før I henter ufaglært arbejdskraft fra andre EU-lande?

I mangler arbejdskraft – borgere med minoritetsetnisk baggrund mangler arbejde. Skal vi finde en løsning sammen?

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Debat

Dansk Erhverv er klar: Lad os sammen gå nye og grønne veje

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce