Annonce
Debat

Søger job igen og igen, men kommer aldrig til samtale: Kære arbejdsgivere, hvad er det egentlig, I vil have?

"Vi fik fortalt, at de havde en oplevelse af, at de, selvom de havde både en og to efteruddannelser, men også de nyuddannede unge i området, havde en oplevelse af, at de blev valgt fra på grund af deres etnicitet allerede, inden de blev inviteret til en jobsamtale. At de kunne bruge flere år på at skrive ansøgninger uden så meget som en eneste jobsamtale", skriver Annbritt Jørgensen. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

DEBAT: Jeg var for nylig til debat i Frydenlund Fælleshus. Et af de emner, der optog borgerne, var beskæftigelse.

Vi fik fortalt, at de havde en oplevelse af, at de, selvom de havde både en og to efteruddannelser, men også de nyuddannede unge i området, havde en oplevelse af, at de blev valgt fra på grund af deres etnicitet allerede, inden de blev inviteret til en jobsamtale. At de kunne bruge flere år på at skrive ansøgninger uden så meget som en eneste jobsamtale.

Dette var de selvsagt meget uforstående overfor, når de samtidig kunne læse i medierne, at arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft. De havde en følelse af, at det ikke handlede om, at arbejdsgiverne manglede arbejdskraft – men at de blev valgt fra, fordi arbejdsgiverne hellere ville have billig, udenlandsk arbejdskraft. De efterlyste, at arbejdsgiverne begynder at tage noget mere ansvar i forhold til i det mindste at invitere dem til en samtale.

Annonce

Jeg forsøgte at få Venstres Johnny Willum til at forholde sig til denne problematik. Men han lod mig forstå, at han havde været til en lignende debat på Køn med uuddannede kvinder med minoritetsetnisk baggrund, og efter hans mening handlede det i stedet om fejlslagen integration. Det kunne aldrig være arbejdsgivernes ansvar, at borgere med minoritetsetnisk baggrund ikke var tilpas integrerede til at komme til en jobsamtale. Og der var ganske enkelt ikke nok ufaglært arbejde at få, var hans holdning.

I mangler arbejdskraft – borgere med minoritetsetnisk baggrund mangler arbejde. Skal vi finde en løsning sammen?

På det punkt bliver vi nok aldrig enige. Især ikke, når jeg dagen efter lyttede til et program i radioen, hvor der blev fortalt om en europæisk portal, hvor danske arbejdsgivere havde søgt folk fra andre EU-lande til at tage ufaglærte jobs i Danmark. I programmet havde man sågar sendt en praktikant på gaden i Belgien for at spørge borgerne, om der var nogen, der kunne være interesseret i et ufaglært arbejde i metalindustrien i Danmark til 3000 euro om måneden (cirka 22.320 kroner). For i Danmark manglede der – også ufaglært – arbejdskraft , blev der proklameret.

Jeg forstår udmærket den frustration, borgerne i Frydenlund mødte de fremmødte politiske kandidater med. Og en af borgerne kom med en opfordring til os politikere om at spørge arbejdsgiverne, hvad det egentlig er, de vil have.

Den opfordring har jeg hermed taget op. Så kære arbejdsgivere, hvad er det egentlig, I gerne vil have? Forholder det sig, som borgerne i Frydenlund Fælleshus føler det? At I vælger dem fra til fordel for billig arbejdskraft fra andre EU-lande? Eller mangler I så tilpas meget arbejdskraft, at I rent faktisk vil være med til at finde en løsning, så de minoritetsetniske borgere, der mangler et arbejde og rent faktisk gerne vil have et arbejde hos jer, bliver prioriteret først, før I henter ufaglært arbejdskraft fra andre EU-lande?

I mangler arbejdskraft – borgere med minoritetsetnisk baggrund mangler arbejde. Skal vi finde en løsning sammen?

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

Alarm 112

Politiet efterlyser ældre mand: Beder nu offentligheden om hjælp

Se med live fra coronapressemøde: Mette Frederiksen appellerer alle til at tage tredje stik

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Debat

Vi skal gøre Danmark rigere: Lige nu skubber regeringen bare problemerne foran sig

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Aarhus

Dagens corona-tal: Rekordhøje i Danmark - stor nedgang i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Sport

AGF forlænger kontrakten med talentfuld forsvarsspiller: Er en 'fremtidig leder'

Annonce