x
Annonce
Aarhus

71-årige Lisbeth har været frivillig på Tunø Festival i 20 år: - Jeg elsker at se det hele blive bygget op fra ingenting

Lisbeth Møller har været frivillig i 20 år. Hun startede, fordi "jeg blev simpelthen træt af, at jeg stort set aldrig hørte musikken, fordi jeg var så fuld og nærmest sov hele tiden." Foto: Kim Haugaard
Tunø Festival savner frivillige. Den unge generation mangler lysten til at give en hjælpende hånd.

TUNØ: Når man bevæger sig rundt på Tunø Festival er det ikke umiddelbart til at mærke det. Overalt man kommer frem, er der flinke smilende folk klar til at hjælpe og svare på spørgsmål fra de 500-600 mere eller mindre halvfulde gæster.

Men spørger man sig lidt omkring, er der ingen tvivl – der mangler frivillige hænder på Tunø i disse dage. Faktisk en hel del endda.

- Det går ok, og vi får dækket alle vagterne ind, men der er ingen tvivl om, at vi godt kunne bruge lidt flere frivillige, siger Tunø Festivals formand Birgitte Leinhøft.

Formanden håber, at der i de kommende år vil melde sig lidt flere gerne unge frivillige. Opgaven er hyggelig og kravene er til at overskue.

- Man skal være hjælpsom, og så skal man være med til at sørge for, at de, der har købt billet, får en fed fest, siger Birgitte Leinhøft.

Annonce
Festivalformand Birgitte Lienhøft stiller ikke de vilde krav til de frivillige: Man skal være hjælpsom, og så skal man være med til at sørge for, at de, der har købt billet, får en fed fest. Foto: Kim Haugaard

20 års jubilæum

En af de frivillige, der er med til at skabe den fede fest, er 71-årige Lisbeth Møller.

Selv kan hun i år fejre 20 års jubilæum som frivillig, men hun kan også godt mærke, at det er stadig sværere at finde frivillige. Da der var flest, var de over 500 frivillige, men der er meget langt til det tal i dag.

- Problemet er, at mange af de gamle stopper, fordi de ikke længere kan holde til det. Det kan jeg egentlig heller ikke, men jeg gør det alligevel, for jeg synes, det er sjovt. Desværre er der ikke så mange af de unge, som tilsyneladende kan se fordelen ved at give en hjælpende hård, siger Lisbeth Møller.

Hun meldte sig selv som frivillig efter at have deltaget i festivalen som gæst i fem år.

- Jeg blev simpelthen træt af, at jeg stort set aldrig hørte musikken, fordi jeg var så fuld og nærmest sov hele tiden. Ved at melde mig som frivillig og tage 20 timers vagter i løbet af festivalen, satte det jo en stopper for, hvor meget jeg kunne drikke, siger Lisbeth Møller med et smil.

Elsker Tunøs forvandling

Nu er hun på pension, men da hun endnu var på arbejdsmarkedet, var det krav, at hun altid skulle have ferie i uge 27.

- Jeg ankommer til Tunø, et par dage før opstillingen af teltet starter, og så bliver jeg, til et par dage efter festivalen er slut. Jeg elsker nemlig at se det hele blive bygget op fra ingenting til en hektisk festivalplads, og så få dage efter festivalen er slut opleve, hvordan det hele igen bliver forvandlet til en stille og rolig ø med bare 150 indbyggere igen, siger Lisbeth Møller.

Denne fredag formiddag er det nu begrænset, hvor hektisk det er på festivalpladsen.

Fire modne mænd er i gang med at fejre, at klokken snart er 11 ved at dele en kande juice og en flaske vodka, men ellers er der ikke ligefrem kø foran juiceboden.

- Der er desværre meget længere mellem gæsterne i år. Sidste år var også voldsomt på grund af det fantastiske vejr. Men med det elendige vejr torsdag, er der nok mange, der lige har villet se tiden lidt an, inden de besluttede sig for om de vil deltage eller ej. Men nu er solen jo heldigvis kommet frem, så forhåbentlig vil det få mange til at komme i weekenden, siger Lisbeth Møller, der slet ikke kan forstå, hvorfor folk ikke valfarter til Tunø.

Gråt guld 1. Rock Nalle var igen på Tunø med sine Crazy Ivans. Foto: Kim Haugaard

Landets reneste festival

En fantastisk festival, kalder hun den.

Ikke mindst fordi festivalen afvikles uden de store mængder skrald og svineri, der ses på andre festivaler.

- På et tidspunkt havde vi jo ry for at være landets reneste. Det slogan kunne jeg godt lide. For det er virkelig det, vi er. Her er ingen, der sviner som på de store festivaler. Sikkert fordi gæsterne her er noget ældre, siger Lisbeth Møller, der garanterer, at de unge bliver holdt i ørene.

Er der nogen, der så meget som overvejer at tage stoffer, får de omgående klippet armbåndet og sendt med færgen retur. Der er ingen kære mor.

- Det gælder også, hvis de sviner. Så får de udleveret et sort sæk, og så er det bare med at komme i gang med oprydningen. Ellers er det ud. Og sådan skal det blive ved med at være. Skal Tunø Festivalen overleve, er det afgørende, at vi fastholder hyggen og indstillingen til den slags ting. Det er derfor folk stadig bliver ved at komme her, siger Lisbeth Møller.

Gråt guld 2. En af de skøre ivan'er er guitaristen Ivan Sand. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce