Annonce
Mærk Aarhus

Sølvbryllup med Viggo

Foto: Mathias Hornshøj Hansen
Café Viggo. De fleste kender den og holder af den. Caféen ved åen. Faktisk den første café ved åen, og i år er det 25 år siden, at kæresteparret, som kort tid efter blev ægtefolk, tog chancen og åbnede. Café Viggo åbnede, før åen kom til syne i gadebilledet. Ikke mange troede på succesen – dengang …

Vi skal skrue tiden tilbage. Til 1996. April måned. Et større arbejde var i gang på Åboulevarden. En idé om at frilægge åen var sat i værk. Den idé var der bestemt delte meninger om, men en af dem, der troede på den, var Uffe Jakobsen. Han troede så meget på den idé, at han gik hjem til kæresten, Inge Mogensen, og kastede idéen om, at de da kunne åbne en café i et af lokalerne.

Den idéskulle vise sig at være rigtig god. Men vejen var lang. De to, som havde kendt hinanden i fire år, måtte dog lige i gang med at få lidt – mere – erfaring fra bar- og cafélivet.

Inge havde en fortid som lægesekretær, og Uffe havde været professionel fodboldspiller, senest for AGF. Dog havde han ageret tjener i en sæson på lystbådehavnen. Sammen havde de investeret i en kartoffelvogn, hvorfra de solgte bagte kartofler i Løkken. Et strøgkoncept, der var tænkt at det på et senere tidspunkt, skulle rulles ud i blandt andet Aarhus.

Magasinet Mærk Aarhus har inviteret sig selv indenfor til den glimrende mokka, alle ved, Viggo byder på. Det er 25 år siden, døren gik op første gang. 25 år. Det er sølvbryllup. Men som så meget andet i 2021 blev den fest aflyst, men det forhindrer jo ikke historien i at blive fortalt.

Inge og Uffe kigger på hinanden. Ingen kan være i tvivl. De to er et par. Der er noget, måske noget, som man ikke – ej heller som ordformidler – kan finde ord for. En samhørighed. En kærlighed. En gensidig respekt. En vilje.

Skulle lige lære

- Dengang, tilbage i midt-90’erne, var der kun omkring en håndfuld caféer i Aarhus. Man gik slet ikke ud på den måde, som vi kender det i dag, forklarer Uffe.

- Vi havde lyst til at være en del af den branche. Den verden. Vi havde ikke det store kendskab eller viden, men vi drømte om det – drømte om at lykkes. Vi vidste, hvad vi selv kunne tænke os, og det var sådan set bare det … vi gerne ville byde hele omverdenen på, fortsætter Inge.

- Inspirationen var fundet i det franske. En kombination af traditionel cafémad og franske klassikere skulle på kortet. Der blev brugt timer på at finde frem til den helt rigtige kaffebønne. Hyggen krydret med den fine, men afslappede stil stod øverst på listen.

- Vi vendte idéen med et vennepar, som allerede var i branchen. De ville gerne være med. Det tegnede godt. Det hele gik faktisk ret stærkt, og der stod vi – næsten uden erfaring. Nu var der lagt en plan. Vi havde begge fået job i branchen – for at lære. Det sagde ingen dog højt.

De to kigger på hinanden igen.

En af de første

- Der skete meget i den tid. Og meget af det gik ikke helt, som det skulle. Venneparret sprang fra og banken satte dengang naturligt nok et krav op om kaution. I sidste ende gik vi til mine forældre, som var søde at hjælpe os med en kaution på den anden halvdel. Med ét blev det vores første mål at få dem ud af det igen, og det mål nåede vi, fortæller Uffe.

- Der var meget, der skulle laves. Vi overtog lokalerne den 1. marts. Det havde aldrig stået skrevet nogen steder, at dette lokale på et tidpunkt skulle blive indrettet til et sted, hvor der blev serveret kaffe eller anretninger. Det var vanvittigt. Også alt det arbejde, mens der lige udenfor blev arbejdet med at fritlægge åen.

- Det var skørt og meget uoverskueligt. Folk rystede på hovedet. Men den 1. maj 1996 åbnede vi Café Viggo. Og var den første café ved åen i Aarhus.

Caféen er opkaldt efter købmand Viggo Jørgensen, der i 1930 opførte huset som et af landets første jernbetonhuse og stormagasiner – Viggo Jørgensens Udstyrsmagasin.

Et eventyr

Da caféen åbnede, var otte mand på lønningslisten. I skrivende stund er der 225 navne på selvsamme liste – som dog i dag dækker over fem restauranter samt to deli’er.

- Det er lidt vanvittigt at tænke på alle de ansigter, der igennem tiden har været med. Nogle i kortere tid, andre i længere. En masse skønne, skønne mennesker.

De to smiler. Det er tydeligt, at snakken her bringer mange minder frem. Billeder. Ansigter. Snakke. Kunder.

- Vi kan jo på ingen måde genfortælle det hele. Vores historie. Vores verden. Vi har været heldige.

Måske er der tale om et eventyr …

Igen. De kigger hinanden ind i øjnene. Smiler. Uffe nyder sin espresso, Inge sin te.

Learning by doing

- Vi har virkelig været heldige. Fem restauranter. Men der er bestemt også blevet begået fejl undervejs. Der er blevet taget forkerte valg. Vi faldt tilbage i 1998 pladask for et møbelprojekt i København og meldte os på banen for at åbne en afdeling af den i Aarhus. Det gik ikke. Det blev et dyrt eventyr. Vi lærte utrolig meget af det. Vi holdt os til den branche, vi kendte, og så alligevel ikke helt. Vi stod på et tidspunkt med en natklub. Det vidste vi heller ikke meget om, men vi lærte, at hvis vi fik fat i de rigtige hænder og gav dem ansvar og ejerskab i butikken, så skete der noget.

I dag er der en partner med i Viggo og Rømer. En tidligere medarbejder igennem mange år, er blevet en del af ejerkredsen.

- Det har været learning by doing – hele vejen. Og der er blevet lagt mange arbejdstimer, så at være blevet én mere, har klart en betydning.

En stille november

Tilbage til 1996.

- Vi havde travlt. Rigtig travlt. Sommeren igennem. Cykelløb på storskærm. Festugen. Det var vildt. Vinteren kom. Der blev stille. Jeg husker en novemberaften, hvor vi havde to gæster – og det var et par af vores venner, fortæller Inge.

- Pludselig blev man ramt af tanken: ”Hvad gør vi dog forkert?” Den tanke fik mig til at gå ud i aftentimerne og kigge ind ad vinduerne hos byens andre caféer. Da jeg aften efter aften indså, at de også havde meget få gæster, fandt jeg ro i det. Det var ikke os. Det var sådan, det var. De skulle nok komme igen. Det gjorde de. Og tak for det.

- Vi mærkede hele tiden efter. Hvad skal vi gøre? Hvordan skal vi gøre det? Vi vendte hver en handling med hinanden. Sparrede. Delte tanker. Søgte inspiration. Det gør vi stadig. Ture og ferier. Alt bliver vurderet. Nogle gange er det en servering, der bliver taget med hjem. Andre gange er det en lampe eller en indretning, fortæller Uffe og referer til ture og ferier til storbyer.

Øje og ører er altid åbne. Idéer.

Koncepter. Mad. Indretning.

De kysser

Alle, der var med fra begyndelsen af dette eventyr, som Mærk Aarhus’ udsendte skribent var, ved, at intet kom gratis ind ad døren. Der blev lagt oseaner af timer i virksomheden. Alle timer i døgnet, alle ugens dage. Mandag formiddag, fredag aften og søndag eftermiddag. De var der. Inge og Uffe.

Altid klar til at hoppe bag baren, hjælpe til med at anrette i køkkenet eller med at vaske op.

Den ene tog hjem, og den anden mødte ind – eller blev. Sjældent gik de sammen.

Engang mødte udsendte medarbejder ind før tid for at vende et par ting med arbejdsgiverne. En kollega sagde, at der nok blev kysset i kælderen. Måske man lige skulle give dem lidt ro. De så ikke meget til hinanden dengang. Der var mange vagter, der skulle dækkes ind, selvom der næsten dagligt mødte en ny medarbejder ind.

Et frieri og en anerkendelse

Viggo var ikke gammel, da værtsparret tog på deres første ferie. Paris var byen. De havde ellers svoret, at der ville gå lang tid, inden de to ville komme på ferie.

- Vi tog til Paris. Jeg sagde til mig selv, at hvis Inge kunne få mig med i Eiffeltårnet, ville jeg fri. Begge dele skete. Hun sagde ja.

Hun smiler.

Da parret kom hjem, fik de at vide, at den lårskade, der havde sat en endelig stopper for Uffes fodboldkarriere i 1991, nu var blevet god- og anerkendt som værende en arbejdsskade.

- Det var en fin anerkendelse, som jeg havde kæmpet længe for. Faktisk var det den første sportsskade, der i Danmark blev anerkendt som værende en arbejdsskade, fortæller Uffe.

Det skulle fejres. En stor dag. Personalet smagte en del af glæden. Der blev serveret et lille glas champagne i køkkenet. Den eneste dag, man nogensinde har måttet nyde nogen form for alkohol under en vagt på caféen. Det var en særlig dag, og det skulle markeres.

Dog blev det aldrig – trods mere end ti års kamp – til nogen form for erstatning.

Drømmer stadig

Stille og roligt er tiden gået. De to holder sammen. Siden er to blevet til fire. Først kom en datter og så en søn til verden, men det er efterhånden mange år siden.

En caféer blevet til fem. De to erkender, at de stadig drømmer. Ingen siger, at de er færdige med at åbne nyt.

- Det begyndte med lysten til en fransk-inspireret café. Så kom en italiensk restaurant til og derefter flere.

- Hvorfor italiensk? Fordi der ikke findes meget, der stikker dem. De kan virkelig trylle i et køkken. Det har vi også folk, der kan. Af hjertet. Til maven. Ligesom i Italien. Uffe smiler.

Parret, som bor i Højbjerg, er blevet opfordret til at åbne et sted netop der. Og Inge, som nu igen kigger på Uffe, erkender, at det da ikke er nogen dum idé.

- Man ved aldrig. Vi er i den grad landet på rette hylde. Vi anede ikke, hvad vi kastede os ud i. Vi lærte undervejs. Vi har knoklet og har haft masser af rigtig gode medarbejdere. Og så har vi selv arbejdet hårdt.

Med vilje kommer dygtighed og med dygtighed kommer held, lyder det fra Uffe.

- Vi bliver vist aldrig færdige med at drømme… Heldigvis, siger de to - og kigger de på hinanden igen.

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet