Annonce
Aarhus

Sømandshjem skal rives ned - står i vejen for letbanen

<p>Sømandshjemmet ligger Sverigesgade 1-3 og har en del lejere, der giver en god indtægt. Foto: Axel Schütt</p>

Sømandshjemmet i Aarhus skal rives ned. Det står i vejen for letbanen, og 1. juni næste år skal det være forladt.

Annonce

Men ejerne af huset på havnen i Aarhus er utilfredse med den erstatning, kommunen vil give. De mener, den ligger langt fra, hvad stedet er værd.

<p>Aage Christensen er tidligere leder af Aarhus Sømandshjem og nu formand. Han er ikke tilfreds med det beløb, Aarhus Kommune vil betale for at rive huset ned. Foto: Hans Petersen</p>

Der er gjort mange forsøg, men Aarhus Kommune har opgivet at finde en løsning, et kompromis på den pris, Sømandshjemmet skal have i erstatning. Derfor skal sagen behandles af en taksationskommission ved retten i Aarhus om en måneds tid.

&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

Det vil sige, at en dommer skal afgøre, hvad der er ret og rimeligt at betale Sømandshjemmet for at forlade stedet.

Udvidelse af Åhavevej - Vi følges med civilingeniør Helle Svantemann der viser hvad der sker i området

Seamens Club, som det også hedder, ligger over for det store Navitas på adressen Sverigesgade 1-3, og lige der skal der gøres plads til Aarhus Letbane.

&#xA;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;&#x9;

Huset skal rives ned, og folkene bag sømandshjemmet skal finde et andet sted at arbejde fra.

»Det er vi også indforstået med, men vi er slet ikke tilfredse med den erstatning, kommunen vil give os,« siger Aage Christensen, formand for Sømandshjemmet.

Det ejer bygningerne, der blev købt i 1995, og siden er det blevet til en rigtig god forretning. Så det er ikke alene huset, der skal erstattes, men Aage Christensen er også bekymret for at miste de indtægter, som går til at drive hjemmet.

Fra det kører den daglige leder Paw Ankjær rundt og servicerer de søfolk, som kommer til byen.

De kan ikke overnatte på stedet, men de kan få al anden hjælp, og de kan opholde sig der. Derudover arbejder syv frivillige på stedet.

Stedet er smukt indrettet med malerier af kunstneren Hans Krull på væggene og arkitekttegnede møbler.

»Søfolkene skal føle, det er et hjem, de er i, når de besøger os,« siger Paw Ankjær. Han handler også for sømændene, for eksempel hvis de ønsker råvarer til anden mad end den, de får på skibene.

»Jeg kører tit i Bazar Vest og henter ting til folk fra Østen eller andre steder. Når nogle søfolk har været 28 dage på havet på en tur fra Argentina, kan de have behov for at opleve noget andet end skibet. Så kan de være hos os, hvor der er netforbindelse og computere, billard og andre spil, de kan adsprede sig med,« siger Paw Ankjær.

Han kører rundt i en minibus, som Maersk har betalt.

Sømandshjemmet blev købt organisationen bag stedet i 1995 for penge, den havde fået af en fond, International Transport Federation, i London.

Ejendommen på Sverigesgade 1-3 blev købt for 5.750.000 kroner og blev moderniseret for 4.907.670 kr. Altså en samlet sum på 10.657.670 kr., oplyser formand Aage Christensen.

Ifølge ham har Aarhus Kommune tilbudt omkring 5 millioner kroner i erstatning.

Oven i det kommer et årligt overskud på 1,4 millioner kroner, som Aarhus Sømandshjem får ved at udleje dele af bygningen, blandt andet til en forening, der dyrker cross fit.

Det er de penge, hjemmet bliver drevet for.

Sømandshjemmet har en kontrakt med kommunen om at leje grunden indtil 2027, så de 1,4 millioner kroner vil kunne blive til 16,8 millioner kroner, hvis overskuddet vil fortsætte.

Hos kommunen ligger sagen hos ingeniør Helle Svantemann fra Center for Byens Anvendelse. Hun vil ikke oplyse, hvor meget kommunen har tilbudt i erstatning.

»Vi oplyser ikke beløb i den type sager, og den her er rigtig træls. Vi forsøger at lave gode, frivillige aftaler, men det er desværre ikke lykkedes, og vi er langt fra hinanden. Derfor har vi været nødt til at sende sagen til taksationskommissionen. Det er det værste, jeg ved, og det er ikke særlig rart for nogen af parterne,« siger Helle Svantemann.

Huset skal være fraflyttet 1. juni 2016, fordi letbanen skal anlægges. 29. august 2016 bliver sporene spærret.

»Vi har forsøgt at finde andre egnede steder til Sømandshjemmet, men det er ikke lykkedes at finde nogen, som Sømandshjemmet har været tilfreds med. Vi arbejder fortsat på det,« siger Helle Svantemann.

Aage Christensen siger, at Sømandshjemmet er åben for både at leje og købe et nyt sted. Det skal ligge på havneområdet, for det er der, Sømandshjemmet arbejder.

»Flere emner har været i spil, men endnu ikke nogen, vi kan bruge,« siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce