Annonce
Østjylland

Søndergade får topmoderne - og billigere - lys

Præcis, hvordan den ny belysning på Søndergade og Jessensgade kommer til at se ud, er ikke endeligt afgjort, men princip-skitserne fra Horsens Kommune og Schul Landskabsarkitekter, som er med til at designe interiøret til det renoverede strøg, afslører, at der bliver tale om en blanding af høje og mindre master. Nogle af de høje master på Søndergade skal bl.a. kunne bære en form for "lystæppe", der kan bredes ud over gaden og skabe hygge i december, forklarer arkitekt Lene Holmgaard fra Horsens Kommune. Illustration: Schul Landskabsarkitekter
Elcon skal levere en over tre millioner kroner dyr løsning, der skinner over alt fra shopping by night og kulturoplevelser til den vigtige julemåned.

Horsens: Gågade-besøgende i Horsens kommer til at bade sig i topmoderne gadelys, når renoveringen af Søndergade, Jessensgade og Torvet er overstået næste år.

Det Aarhus-baserede selskab Elcon, der har vundet den over tre millioner kroner dyre opgave med at levere belysningen til byens ombygnings-ramte hovedstrøg, er på vej med løsning, der skal skinne over alt fra shopping by night-aftener til markedsdage og julehandel. Og så i øvrigt give gadens brugere et bedre lys end det nuværende, der blev tændt i forbindelse med den seneste gågaderenovering i 1990'erne.

- Det fungerer ganske enkelt ikke godt nok, konstaterer arkitekt i Horsens Kommune Lene Holmgaard, som er med til at tegne design-linjen for det kommende gadelys.

- Vi arbejder med en grundbelysning, der skal give tryghed, når man går gennem byen om aftenen. Det bliver formentlig i form af master i to forskellige højder. Derudover er der en effektbelysning i nogle ca. 60 cm høje pullerter, og så er der julebelysningen, siger hun og fremhæver netop julelyset som et stort fokus-punkt på Søndergade.

- Det er bare noget, der er blevet meget vigtigt i byerne. Man kan f.eks. se i Aarhus, hvordan folk stimler sammen, når lyset tændes på Magasin, siger hun og uddyber, at man på Søndergade arbejder med planer om "svævende lystæpper", der kan hænge over gaden. Samtidig kan der komme lys i de mange nye træer, der skal plantes op og ned ad gaden, og derudover skal de to store juletræer ved Kuben og på Torvet kunne pyntes flot op med lys, forklarer hun.

- Det er helt nye belysningstyper, der giver den bedste afstemning mellem energiforbrug og bedre lys.

Jens Christian Lundholt, regionsdirektør i Elcon

Designet er mørklagt

Indtil videre ligger det hen i mørke, hvordan den ny belysning præcis kommer til at se ud.

Arkitekterne er sammen med folk fra Horsens Rådhus stadig i gang med at finde optimale løsninger, men en del af lysene skal være klar til tænding til jul i år, så forarbejdet på gadeplan er godt i gang, forklarer Jens Christian Lundholdt, som er regionsdirektør i Elcon.

Den samlede pakke, der kommer til at koste næsten 3,5 mio. kr., skal først leveres samtidig med færdiggørelsen af hele gågaderenoveringen. Det vil sige i sommeren 2020, men i takt med at renoveringen skrider frem, forberedes jorden under gågade-fliserne til de mange elektriske installationer, som belysningen kræver.

Annonce

Billigere elregning til kommunen

Opgaven er omfattende, siger Jens Christian Lundholt, som dog lover en løsning, der ud over at kaste lys over gaden vil slanke kommunens strømregning.

- Det er helt nye belysningstyper, der giver den bedste afstemning mellem energiforbrug og bedre lys. Dét, vi arbejder med, er at sørge for, at kommunens elforbrug kan reduceres i takt med den grønne omstilling, nævner han som en af Elcons overskrifter for den ny LED-baserede belysning.

Hvor mange kroner og øre, det mindre strømforbrug kan veksles til i Horsens, ved regionsdirektøren ikke, men besparelsen kan være mærkbar.

- Typisk, når man skifter fra de helt gamle belysningstyper til LED, vil forbruget blive 70-80 procent mindre, og for en femtedel af de tidligere omkostninger får man altså samtidig en markant bedre belysning, forklarer han.

En vigtig rolle for den kommende belysning bliver at skabe en fornemmelse af, at Jessensgade og Søndergade er trygge steder at bevæge sig efter mørkets frembrud, forklarer arkitekt Lene Holmgaard fra Horsens Kommune. Illustrationen viser Jessensgade, hvor der planlægges belysning med fire meter høje, koniske master, der skal give et intimt miljø sammen med spotlys mellem træerne. Illustration: Schul Landskabsarkitekter
Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Østjylland For abonnenter

Forældre nægtede at sende deres børn på kæmpeskole 15 kilometer væk: Nu har de skabt deres egen friskole

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce