Annonce
AGF

Søren Andersen - var det ikke ham, der engang løb om kap med en hest oppe på væddeløbsbanen?

Søren Andersen, der i sejrens anledning havde iklædt sig Troels Rasmussens målmandstrøje, scorede til 2-0 da AGF vandt pokalfinalen i 1992 over B1903. Arkivfoto: Ole Nielsen/Scanpix
Det var måske ikke altid lige elegant, og skudfinten var hans bedste våben, men det skabte altid stemning på tribunerne når Søren Andersen blev vild og satte i fart. Angriberen er en af de udvalgte på Stiftens top 50 over de bedste AGF-spillere siden anden verdenskrig.

FODBOLD: Da Søren Andersen var ungdomsspiller i AGF i midtfirserne fik han et godt råd.

- Pengene er inde i det lille felt og oppe under overliggeren.

Og det gjorde angriberen så en karriere ud af - kort fortalt.

Annonce

Fra debuten for AGFs 1. divisionshold i slutningen af firserne var det tydeligt, at han var benådet med to egenskaber, der er svære at hamle op med; Hurtighed og et knaldhårdt spark.

Søren Andersen kunne måske ikke så meget mere end det. Men han havde den fordel, at han godt vidste det selv.

Stiften finder AGFs 50 bedste fodboldspillere. Søren Andersen er nummer 45 på listen.

- Det ville være rart at kunne det Messi kan, men jeg var begrænset til at løbe hurtigt og så kunne jeg lave sparkefinten, fortalte angriberen selv i Fodboldministeriets podcast for et par år siden.

Det beskedne talent til trods, er Søren Andersen en sand AGF-legende med 70 mål i 164 kampe. Han var i klubben over to omgange. Først i begyndelsen af halvfemserne - hvor de fleste mål er scoret - og sidst som en afslutning på karrieren i begyndelsen af det nye årtusinde.

Og derfor dribler han ind på en 45. plads på Stiftens top 50 over de bedste AGF-spillere.

En målfarlig hidsigprop

Søren Andersen var en del af et ungt kuld, der var den nye generation i AGF efter det ekstremt succesfulde firserhold.

Sammen med senere landsholdsspillere som Marc Rieper, Claus Thomsen og Stig Tøfting fik AGF masser af ungt blod, som blandt andet sikrede pokalsejren i 1992 på Århus Stadion.

Her slog Andersen sit navn fast som skarpretter ved at bringe AGF foran 2-0 i 3-0-sejren efter en halv time. I vanlig stil hamrede han bolden i mål og fejrede ved at hæve armene og løbe i høj fart ud mod tilskuerne, der især den dag skabte en unik ramme på det gamle stadion.

Søren Andersen (i midten) fejrede pokalfinalen med Jan-Halvor Halvorsen og Claus Thomsen ved sin side. Arkivfoto: Ole Nielsen

På den ene langside havde nogle unge mænd hængt et banner op hvor der stod "bli' vild, Søren." Og uden at dette skal være klicheernes holdeplads, så gemte der sig et iltert temperament inde bag det korte, røde hår på Søren Andersen, der civilt uddannede sig til landmåler.

Temperamentet og stædigheden havde Søren Andersen med sig igennem hele karrieren, og det gnubbede lidt kanter engang imellem.

Søren Andersen. Foto: Dan Jacobsen

I sin OB-tid havde han Troels Bech som træner, og det var aldrig det bedste match. Da træneren en dag til træning ville undervise rutinerede Andersen om sammenspillet med den anden angriber, begyndte han på en metafor om to vinduesviskere, der følger hinanden tæt når de arbejder.

Søren Andersen svarede tørt: "Jeg kører Mercedes, den har kun én visker."

Annonce

Scorede to gange mod Real Madrid

Og nu vi alligevel er i gang med klichebingo om rødhårede, så er Søren Andersen godt nok husket for sin skudfinte, men mange mindes også hans deltagelse ved de Olympiske Lege i 1992.

Det danske landshold trænede i Zaragoza, men Søren Andersen fik hedeslag og spillede derfor ingen rolle for Danmark under slutrunden. Den slags kan ske for enhver, men det vakte alligevel opsigt, da han året efter skiftede fra AGF til den spanske klub UE Lleida.

Søren Andersen

Født: 31. januar 1970

Højde: 183 cm

Position: Angriber

Karriere: 1989-93 AGF, 93-94 UE Lleida (Spanien), 94-95 Rayo Vallecano (Spanien), 95 IFK Norrköping (Sverige), 95-98 AaB, 98-99 Bristol City, 99-2001 OB, 01-03 AGF

Kampe (mål) for AGF: 164 (70)

Titler med AGF: Pokalmester '92

Landskampe: 12 (heraf én som AGFer, derudover 29 u-landskampe)

Stiften finder i disse uger AGFs 50 bedste fodboldspillere. Søren Andersen er nummer 45 på listen, der kan ses her.

- Vi trænede på lidt mere humane tidspunkter i Lleida. Spanierne vidste jo godt, hvornår solen stod højest på himlen og indrettede sig efter det. Der var træning tidligt om morgen og så om aftenen, så det var lige til at holde ud. Med landsholdet trænede vi jo i middagsheden, har Søren Andersen siden fortalt til Tipsbladet.

Han fik to år i Spanien. Det andet år var i Rayo Vallecano, men han havde mest succes i det første år hvor han blandt andet scorede to gange mod Real Madrid i en 2-1-sejr.

Annonce

Løb om kap med en hest

Efter tiden i Spanien var Søren Andersen udlandsprofessionel i både Sverige og England samt AaB og OB inden han sluttede karrieren tilbage i Aarhus.

Han vil dog ikke løbe fra, at han er AGFer. Og især hans første år i klubben gjorde indtryk på mange.

Selvfølgelig i kraft af målene, men mange kan sikkert også huske de hurtige fødder. Søren Andersen havde faktisk så meget fart i stængerne, at han i sommeren 1993 udfordrede travhesten Lafite til et kapløb.

Fodboldspilleren fik godt nok et forspring på 150 meter, men det foregik trods alt også på hestens hjemmebane oppe på væddeløbsbanen.

Til gengæld var Søren Andersen så suveræn, at han havde overskud til at løbe over målstregen baglæns så han kunne se Lafite med Henrik Lønborg bag sig.

Søren Andersen er i dag 51 år gammel. Han er en jordbunden mand, der holder af at fiske og gå på jagt mens han beder folk lægge telefonen i kurven i entréen hvis du vil have hans selskab. Han holder af det simple og frie liv.

Og sådan spillede han også fodbold.

Søren Andersen kom tilbage til AGF i karrierens sidste år. Arkivfoto: Jens Thaysen
Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

AGF

Bliver Wilshere i AGF? Englænderen kan lide byen, men meget afhænger også af en ny træner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce