Annonce
Aarhus

Søren Frichs Vej: Maskinist med visioner

Dét, der siden blev en stor fabrik i Aarhus, begyndte med et køb af en grund for 6.200 kroner. Bliv klogere på Søren Frich i Lone Hindøs serie 'Mennesket bag vejnavnet'.

Annonce

»Nede på Frichs Vej.« Det er i folkemunde det, vi ofte siger til hinanden. Og så ved vi, at der menes Søren Frichs Vej i Åbyhøj. Men hvem var Frich?

Ja, han er værd at kende. Søren Frich blev født i 1827 på godset Bolund ved Horsens. Hans far, Johan Peter Frich, var herredsfoged og proprietær. Han var en velhavende mand, som havde råd til at sende sine sønner på den nyligt oprettede videnskabelige realskole i Aarhus.

Efter realskolen begyndte Søren Frich at læse på Polyteknisk Læreanstalt i København, men studierne blev afbrudt i 1848, da Treårskrigen brød ud. Han meldte sig frivilligt som dansk soldat. Frich deltog alle tre år og avancerede hurtigt, men under det berømte slag ved Isted i 1850 blev han hårdt såret, og han måtte tage sin afsked.

Efter krigen var Søren Frich volontør ved jernværket i Frederiksværk og uddannede sig sideløbende samtidig som maskinist. Efter studietur til jernstøberier i Belgien og England valgte han at etablere virksomhed i Danmark. Han købte en grund for 6.200 kr. og opførte en fabrik, som lå på hjørnet af Søndergade (gågaden) og Sdr. Allé. Han valgte Aarhus bl.a. på baggrund af havnen og det store opland.

Maskinfabrikken producerede i begyndelsen redskaber til landbruget og materiel til de nyanlagte jernbaner. Hurtigt fulgte støbegods til vand- og vindmølleindustrien. Også 29 kirkeklokker støbte han.

Søren Frich afhændede i 1885 sin virksomhed til sin søstersøn, ingeniør Hilmar Vestesen, samt hans partner ingeniør Johan Wied, som var bror til den berømte danske digter Gustav Wied.

Søren Frich interesserede sig levende for byens udvikling og sad i Aarhus Byråd for partiet Højre. Det blev en stormombrust karriere. Han blev valgt første gang i 1870, men da han ikke fik vedtaget sit forslag om en havneudvidelse mod nord, nedlagde han sit mandat. I 1882 stillede han efter opfordring op igen og blev atter valgt ind. Denne gang trådte han ud efter godt en måned!

I 1898 havde de nye ejere af Frichs virksomhed brug for mere plads, og de købte derfor en otte tønder land stor grund i byens daværende udkant, Åbyhøj, og opførte et splinternyt produktionsanlæg.

Søren Frich døde i 1901.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Smitte i Aarhus: Coronaen har haft godt fat i Aarhus V og to sydlige områder af kommunen

Aarhus

GPS-signaler i Aarhus rammes af mystiske forstyrrelser: Mistanke falder på ulovlige jammere

AGF

Ny sportslig chef på plads i AGF: - Jeg har set flere hundrede kampe på Fredensvang

Annonce