Annonce
Navne

Søren Pilmark har ikke mere at bevise

<p>Fredag 16. oktober fylder skuespiller Søren Pilmark 60 år. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix</p>

Skuespiller Søren Pilmark er en af dansk teater og films mest alsidige og erfarne skuespillere. Lige meget hjemme i det hele. Fredag fylder han 60 år.

Lykkes alt for Søren Pilmark, der fredag 16. oktober fylder 60 år? Er han dansk teaters Aladdin - ham, appelsinerne bare vælter ned i turbanen på? Magi har i mange år været en hobby, men kan han virkelig trylle?
Annonce
Fredag 16. oktober fylder skuespiller Søren Pilmark 60 år. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Han er skuespilleren med de ni liv - mindst. Han, der kan det hele og har fået lov til mindst ligeså meget. Det virker sådan, når man begynder at remse op, hvad han egentlig har nået i den karriere, der har været fuld blus på, siden han forlod Aarhus Teaters elevskole i 1977.

Søren Pilmark

  • Uddannet skuespiller fra Aarhus Teaters Elevskole 1974-77. Ansat ved Aarhus Teater 1977-1980 og Det Kgl. Teater fra 1980-1990. Herefter freelance.
  • Var i mere end ti år Bahnsen i de indbringende DSB-reklamefilm ? ham med dukken Harry.
  • Var vært til det internationale Melodi Grand Prix i Parken 2001, hvor han og Natasja Crone talte på vers.
  • Han er en passioneret tryllekunstner og medlem af Magisk Cirkel Danmark.
  • Han er også en passioneret og dygtig musiker, som underholder land over sammen med fire musikervenner i hyggeorkestret med Beatles-kopinumre.
  • Til udmærkelserne hører bl.a. Lauritzen-prisen og et ridderkors.
  • Er gift med Susanne, og sammen har de tre børn: Louis, Anton og Amanda. Er for nylig blevet bedstefar.
Dels er der den 'seriøse' skuespiller Søren Pilmark. Han, der blev en del af Henrik Bering Lisbergs unge, dygtige ensemble på Aarhus Teater, den flotte, alsidige skuespiller, der både kunne synge og spille uanstrengt komedie. Han var tilsyneladende lige meget hjemme i det hele, havde, det der skulle til: intelligensen, charmen, maskuliniteten, følsomheden, humoren, koncentrationen, vitaliteten, teknikken, adrætheden i replikken.
Ikke underligt, at chefen tog den alsidige skuespiller med til Kongens Nytorv, hvor han - vis a vis Søren Spanning - op gennem 1980erne blev teatrets unge stjerne på sværdsiden i succeskomedien »Marx og Coca-Cola«, som Konstantin i Tjekhovs »Mågen«, som »Erasmus Montanus«, som Prins af Danmark i »Der var engang«, og som fik en stor sejr i Bernard Marie Koltès vanskelige outsidermonolog »Om natten før skoven«. Om det så var rollen som superskurken »Richard III«, nåede han også at spille den på nationalscenen på et tidspunkt, hvor han ellers var begyndt at søge andre steder hen: Efter ti år fortsatte han med held karrieren på hovedstadens øvrige scener - var blandt andre den sindsforvirrede Johannes i »Ordet«, en ligetil og moderne Hamlet samt atomfysikeren Werner Heisenberg i det filosofiske drama »København« - sidstnævnte indsats blev belønnet både med en Reumert og en Teaterpokal. Alle på Betty Nansen Teatret.

Musical og komik

Og ved siden af alle ordene var der så den elegante, autoritative musicalskuespiller Søren Pilmark.
Allerede i Aarhus spillede han »Guys and Dolls«, men han fortsatte i genren andre steder - som fægtende, atletisk piratkonge i »Piraterne fra Pensanze«, med eminent showmanship i danmarkspremieren på »Miss Saigon«, som en viril og selvironisk givet Petrucchio i »Trold kan tæmmes«. Senest en ord-ekvilibristisk Higgins i »My Fair Lady«, atter tilbage på Det Kongelige Teater.
Læg dertil komikeren og entertaineren Søren Pilmark. Der slog gækken løs og rejste verden rundt med kollegaen Per Pallesen, et par kjolesæt og et par flygler i et raffineret musikalsk-komisk makkerskab. Og som siden 1991 har fortsat i den fænomenalt succesrige, 'uartige', musikalske herreloge Ørkenens Sønner, som i øjeblikket fylder de store musikhuse over hele landet. Her er Pilmarks rolle bl.a. at være idémager og tage sig af det visuelle - ud over naturligvis at være med i de crazykomiske udskejelser med fez og højt humør på scenen.

Film og instruktion

På film og TV var han et stykke tid om at få hul på de gode opgaver - den slukørede »Gøngehøvdingen« glemmer vi hurtigt. Så gik det langt bedre som reservelægen »Krogen«, i Lars von Triers »Riget I« og »Riget II« i herligt underspil over for Ernst-Hugo Järegård.
Og siden årtusindskiftet har han haft store opgaver i bl.a. »Blinkende lygter« som højst menneskelig forbryder samt som alle tiders politikerlede skurk i »Kongekabale«. Han brugte sin evne for den upålidelige charme i komedien »Parterapi« og er ellers dukket op i den faste rolle som Carl Mørks chef i serien af Jussi Adler-Olsen-filmatiseringer.
Han har endda vist kontrafejet i flere udenlandske sammenhænge, bl.a. som selveste Niels Bohr i den norske serie »Tungt vand« samt i den internationale serie »Vikings«, hvor han dog hurtigt måtte lade livet.
Om det så er instruktørgerningen, er han sluppet godt fra den. Hans kortfilm fra 2006, »Helmer og søn«, blev ovenikøbet nomineret til en Oscar, og han har tidligere givet udtryk for, at han gerne vil instruere mere, »så jeg ikke ender som en patetisk gammel skuespiller«, som han sagde til Berlingske for nogle år siden.
Det er der nu ingen fare for. Han har tidligere givet udtryk for, at arbejdet med rollerne er anstrengende, og at han i stigende grad holder mere af processen end af resultatet. Det er uden tvivl vigtigere for ham at have det sjovt, end hvad andre har af ambitioner på hans vegne. Han har ikke længere så meget at skulle bevise.
Det, der startede som enspænderdrengen fra skoleinspektørhjemmets måde at opnå kærlighed og anerkendelse på, er blevet noget andet for ham. Det er der al mulig grund til at ønske ham til lykke med. Men hvis man alligevel har lov til at ønske sig en gave, når andre har fødselsdag, så skulle det da lige være, at Søren Pilmark bare engang imellem ville spille en rolle på det teater, hvor verdensrepertoiret har masser at lave for en skuespiller af hans format og i sin bedste alder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce