Annonce
Danmark

Villy Søvndal vil være borgmester i Kolding

Villy Søvndal er færdig med regionspolitik, når valgperioden udløber i slutningen af næste år. Han går i stedet efter at blive ny borgmester i Kolding Kommune. Arkivfoto: Kim Rune
SF's Villy Søvndal genopstiller ikke til regionsrådet, men går i stedet efter at blive ny borgmester i Kolding Kommune.
Annonce

Politik: Villy Søvndal er på vej tilbage til det Kolding Byråd, hvor han sad fra 1982 til 1994. SF's tidligere formand og udenrigsminister meddeler nu, at han vil gå efter at blive borgmester i Kolding Kommune ved kommunalvalget i november næste år.

- Hvis vi kan få et lignende valg i Kolding, som det, vi fik i regionen i 2017, og samtidig løfte venstrefløjen generelt, er borgmesterposten inden for rækkevidde. Dermed ikke sagt, at det bliver let, siger Villy Søvndal, der har boet i Kolding siden 1976.

Han mangler at få nogle detaljer på plads, før han officielt melder sig som kandidat. I så fald bliver valgkampen til regionsrådet næste år uden ham.


Hvis vi kan få et lignende valg i Kolding, som det, vi fik i regionen i 2017, og samtidig løfte venstrefløjen generelt, er borgmesterposten inden for rækkevidde.

Villy Søvndal (SF), borgmesterkandidat, Kolding


68-årige Villy Søvndal blev valgt ind i regionsrådet ved valget i november 2017 med knap 70.000 personlige stemmer. Det sikrede SF en markant fremgang fra to til seks mandater. Det gav dog langtfra den indflydelse, partiet havde håbet. Den genvalgte regionsrådsformand Stephanie Lose (V) afviste således blankt Søvndal på valgnatten, efter han gennem valgkampen havde kritiseret Venstre for magtfuldkommenhed. Derfor kom SF ikke med i konstitueringen og trods status som regionsrådets tredjestørste parti var der ingen formandsposter til SF.

Søvndal og Lose indledte dog den nye valgperiode med at understrege, at de begge så fremad og ønskede et godt samarbejde.

Annonce

Intet fravalg

- Villy Søvndal, du gik ind i regionspolitik for at sikre et rødt flertal. Det lykkedes ikke, og samtidig fik SF trods et kanonvalg ingen formandsposter. Fortryder du, at du kommer til at bruge fire år i regionen?

- Nej, det har været nogle fantastisk lærerige år, hvor jeg har fået lov at arbejde i en af bedste politiske grupper, jeg nogensinde har arbejdet sammen med. Men jeg har fået et tilbud, jeg ikke kan sige nej til, og når en borgmesterpost er inden for rækkevidde i den by, jeg har boet i hele mit voksne liv, så går jeg efter den. Så det er ikke et fravalg af regionen.

- Har det spillet ind, at rød blok får svært ved at vinde næste valg med en meget stærk modstander i Stephanie Lose?

- Jeg er ikke enig i hele analysen. Det er rigtigt, at Stephanie Lose står stærkt. Men Venstre står svagt på landsplan, og Dansk Folkeparti har oplevet en voldsom tilbagegang. Samtidig står både SF og Socialdemokratiet bedre på landsplan end ved sidste valg. Så valget kan vindes.

- Men hvis du ikke stiller op, mangler der de 70.000 personlige stemmer, du fik ved sidste valg. Så samlet set står venstrefløjen vel svagere?

- Der er selvfølgelig et hul, der skal lukkes. Men der er mange dygtige politikere i SF, og der kommer nye til. Fordelingen af stemmer mellem partierne vil jeg ellers lade vælgerne om, siger Villy Søvndal.

Efter valget i 2017 måtte SF se til fra sidelinjen, da formandsposterne blev fordelt. Selv om det ikke blev til formel magt, har partiet haft masser af indflydelse, fastholder Søvndal.

- Det er ikke noget, man får, men noget man tager. Vi har ikke haft posterne, men har haft indflydelse på mange områder, siger han og nævner oprydningen af forureningen i Grindsted, arbejdet for kortere ventetid på høreapparater, bedre bemanding på sygehuse og bedre forhold i psykiatrien.

Annonce

Lose: Godt samarbejde

Regionsrådsformand Stephanie Lose påpeger, at hun og Søvndal har haft et fint samarbejde efter den hårde tone i valgkampen.

- Det står umiddelbart klart, at der vil være en meget profileret kandidat mindre ved næste valg. Både SF og Socialdemokratiet skal finde ny spidskandidat. Det afventer vi i spænding, og så tager vi den derfra.

- SF uden Søvndal og Socialdemokratiet uden en oplagt spidskandidat er vel umiddelbart en god situation for dig et år før valget?

- Ved sidste valg sagde jeg, at det var usmageligt, at SF brugte så meget tid på, hvad andre ville. Så jeg vil holde mig til at have fokus på det, som Venstre selv vil, siger Stephanie Lose.

Annonce

S: Ændrer intet

Udsigten til et regionsrådsvalg uden Villy Søvndal som stemmesluger for rød blok ændrer ikke på venstrefløjens samlede styrke, mener Socialdemokratiets leder, Poul-Erik Svendsen, som til oktober skal kæmpe mod tre partifæller om at blive sit partis spidskandidat ved det kommende valg. Ved seneste valg mistede socialdemokraterne to mandater, mens SF fik fire ekstra.

- Vi vil nok få en del stemmer tilbage, når Villy Søvndal ikke stiller op. Samtidig står SF og især Socialdemokratiet til en stor fremgang på landsplan, som også i et eller andet omfang vil slå igennem ved valget. Så samlet set tror jeg ikke, at Søvndals beslutning ændrer noget for den røde fløj, siger Poul-Erik Svendsen.

Han tilføjer, at det afgørende for, hvor magten ender, er Dansk Folkepartis styrke. Partiet fik fem mandater ved sidste valg, men står i dag langt dårligere i meningsmålingerne på landsplan.

I Kolding skal SF'eren kæmpe mod Venstres mangeårige borgmester, Jørn Pedersen. Hvem der bliver Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Kolding, er endnu uvist. Foreløbigt har tre socialdemokrater meldt sig på banen. Ingen af disse har nogen lang politisk erfaring.

Blå bog

Villy Søvndal er 68 år og bor i Sønder Bjert ved Kolding. Han sad i byrådet i Kolding fra 1982 til 1994, hvor han blev valgt til Folketinget. Villy Søvndal var formand for SF i årene 2005-12.

I Folketinget sad han indtil 2013, da han udtrådte efter en blodprop i hjertet et par måneder forinden. Han trådte samtidig tilbage som udenrigsminister.

I november 2017 stillede han op til regionsrådet i Syddanmark. Med knap 70.000 personlige stemmer var han med til at sikre SF en fremgang fra to til seks mandater. Drømmen om et magtskifte til rød blok gik dog ikke i opfyldelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

AGF

AGF henter australier i Manchester City: - En talentfuld og spændende spiller

Annonce