Annonce
Aarhus

Søvnmangel gav nybagt mor en god idé

<p>Ægteparret Vibeke og Steffen von Morath Bruun har opfundet en sovepose, som får babyer til lettere at sove. Fotos: Mette Heilskov/Pressefoto </p>

Da Vibeke von Monrath Bruun var på barsel, sov hun ikke en sammenhængende time. Men ud af kaos voksede ideen om en babysovepose med tyngde, der giver ro til bedre søvn. Hendes nu fire-årige datter er blevet bedre til at sove, og både mor og far har kvittet deres job for at leve iværksætterdrømmen ud.

Da Vibeke og Steffen von Morath Bruun i frostgrader travede op og ned ad deres kulsorte villavej midt om natten med en skrigende baby i barnevognen, nåede de lavpunktet. De var blevet forældre til Emma, en på én og samme tid vidunderlig og opslidende datter.
<p>Vibeke og Steffen von Monrath Bruun driver virksomheden Babydeepsleep fra bopælden i Brabrand. Efter tre års udvikling er de klar til at sende Tyngdeposen på det udenlandske marked. Foto: Mette Heilskov</p>
»Emma var et grelt tilfælde. En baby, der skreg højere og længere end andre babyer,« fortæller 36-årige Vibeke von Monrath Bruun.
Tyngdeposen er en babysovepose med tyngde på bryst og mave. Soveposen er lavet i åndbart, økocertificeret materiale. Ideen er, at den skal genskabe den omsluttende fornemmelse, baby kender fra mors mave. Pressefoto
Hun kom til verden efter en lang og hård fødsel, der endte med akut kejsersnit, og allerede i løbet af de første døgn på hospitalet, udfordrede hun sine forældre.
Vibeke og Steffen von Monrath Bruun driver virksomheden Babydeepsleep fra bopælden i Brabrand. Efter tre års udvikling er de klar til at sende Tyngdeposen på det udenlandske marked. Foto: Mette Heilskov
»De andre babyer på afdelingen skreg også. Men de holdt op igen. Emma blev ved. Det var voldsomt,« fortæller Vibeke von Monrath Bruun.
Søvnproblemerne fortsatte, og Vibeke von Monrath Bruun brugte hele dage på at få datteren til at sove mere end 20 minutter ad gangen. Mødregruppen valgte hun fra.
»Det var ikke hyggeligt. Jeg kunne ikke bare lægge hende til at sove og gå ind og drikke kaffe. Jeg var hende, der kom med hængerøv eller uden øreringe, fordi jeg aldrig havde et øjeblik til mig selv, og som stod og hoppede og vuggede min datter for at få hende til at sove,« husker Vibeke von Monrath Bruun.
Tilværelsen som småbarnsmor blev slet ikke som forventet.
»Jeg nød ikke min barsel. Men det er jo ikke Emmas skyld,« siger hun.
»Det ændrer ikke kærligheden, man har til barnet,« supplerer hendes mand, Steffen von Monrath Bruun.
Annonce

Ud af mørket

I dag er de to ikke bare ægtefæller, men også kolleger og indehavere af virksomheden Babydeepsleep, som de driver fra parcelhuset på Tingstedet i Brabrand.
Ud af kaoset og de søvnløse nætter spirede en idé, der i første omgang var tænkt som en hjælp til at give Emma en mere rolig og tryg søvn. En babysovepose med tyngde på brystet, akkurat som den beroligende hånd mange forældre helt naturligt placerer på babys brystkasse for at give ro og tryghed til at falde i søvn.
»Ideen er at skabe den ekstra tryghed, og at genskabe følelsen af at være inde i mors mave. Dér ligger baby helt omsluttet i et tæt rum, og kommer ved fødslen ud i ingenting,« forklarer Vibeke vom Monrath Bruun.
Søvnforskere har peget på, at tunge dyner generelt hjælper til bedre søvn. Tyngden stimulerer kroppens sanser og dæmper dermed andre saneindtryk i hjernen. Kugle- og kædedyner, der som navnene antyder omslutter kroppen med tyngde af plastikkugler eller indsyede metalkæder, er blandt andet brugt som et beroligende middel ved forskellige diagnoser som demens, ADHD og autisme.
For Vibeke von Monrath Bruun var det interessant at kombinere tyngdens beroligende effekt med soveposen.
»Emma er et meget varmt barn, og sparkede altid sin dyne af,« siger hun.
Ideen lå i hovedet og rumsterede.
»Men jeg havde hverken tid eller energi til at gøre noget ved det under min barsel,« fortæller hun.
Efter sin barsel vendte Vibeke von Monrath Bruun tilbage til sit job som marketingschef. Men hun kunne ikke slippe ideen. Måske var det her den idé, hun havde drømt om at få. Ideen til den gode opfindelse, der giver adgang til et frit og uafhængigt iværksætterliv.
Annonce

Opsagde job

»Jeg begyndte at researche, tegne et logo og undersøge, hvordan tyngden skulle ligge,« fortæller Vibeke von Monrath.
Hun gik i gang med at fremstille prototyper og tage kontakt til producenter, og på ingen tid havde hun en lang række af familier, der gerne ville være med til at teste produktet.
»Der var så stor interesse for det, bare da jeg lavede prototypen. Og jeg havde gået og troet, at jeg var den eneste i verden, der havde oplevet et barn med store søvnproblemer. Så jeg sagde til mig selv; Hvis testen viser, at det virker, så gør vi noget ved det,« fortæller hun.
I 2014 sagde hun sit job op og helligede sig udviklingen af Tyngdeposen. I 2015 kom den første model på markedet. Ifølge virksomhedens egen opgørelse oplever 85 procent af kunderne, at Tyngdeposen har hjulpet deres baby til at sove længere stræk om dagen, mens 75 procent oplever markant færre opvågninger igennem natten.
De positive erfaringer fik for et år siden Vibeke og Steffen von Monrath Bruun til at satse 100 procent på virksomheden. Steffen von Monrath Bruun, der har en HD i organisation og ledelse, sagde sit job som salgschef op.
»Vi var nået til et punkt, hvor arbejdsbyrden ville blive for stor for Vibeke, hvis det var det her, vi ville satse på. 'Så gør vi det sgu!',« fortæller Steffen von Monrath Bruun om den store beslutning.
Annonce

Klar til udlandet

Efter sommerferien i år har parret lanceret tre nye modeller i webshoppen med en lang række forbedrede detaljer. Den lysegrønne sovepose med sit Turtles-lignende skjold af plastikkugler på bryst og mave er nu lavet af 70 procent bambus for at øge åndbarheden. Desuden er den testet og godkendt efter strenge EU-standarder. En besværlig proces, som parret bevidst er gået igennem for at kunne bevæge sig ud over Danmarks grænser.
Webshoppen, som indtil videre er eneste salgssted, ligger klar på fem forskellige sprog, og i denne uge planlægger parret at lancere Tyngdeposen i Sverige, som det første marked uden for Danmark.
»Det er rigtig svært at udvikle et nyt produkt. Nu er vi kommet over den hurdle. Nu er vi klar,« fortæller Vibeke von Monrath Bruun.
Emma er i mellemtiden blevet fire år, og er blevet bedre til at sove.
»Hun er stadig en aktiv og nysgerrig pige og er stadig ikke nem at få til at sove. Hun er et livsstykke,« smiler Vibeke von Monrath Bruun.
Men selv om Tyngdeposen egentlig var tiltænkt hende, har hun aldrig sovet i én.
»Hun sov igennem første gang, da hun var to år. Og da hun endelig begyndte at sove, turde vi ikke lave om på noget,« fortæller Vibeke von Monrath Bruun.
Emma er dog helt med på, at Tyngdeposen er hendes fortjeneste.
»Jeg siger tak til hende hver dag, for det er hendes skyld, at jeg i dag laver noget, jeg virkelig elsker,« siger Vibeke von Monrath Bruun.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt plejehjem for demensramte borgere åbner i Aarhus

Aarhus

Livet i en fredet bygning: - Vi lever på husets præmisser

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce