Annonce
Indland

S: 1000 nye medarbejdere til Skat - og det skal være i provinsen

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet vil ansætte 1000 nye medarbejdere i Skat og lade dem være placeret i fire nye skattecentre i yderkommuner i Jylland og på Fyn og Sjælland/Lolland Falster. Foto:Yilmaz Polat

Socialdemokratiet lancerer ny redningsplan for Skat1000 nye ansatte skal arbejde i provinsen og tjene deres egen løn ind mange gange

Borgernes tillid til Skat daler dag for dag. Det mener i hvert fald Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, der nu lægger en helt ny redningsplan på bordet:

1000 helt nye ansatte skal arbejde intensivt på at nedbringe skattesnydet i Danmark, og det skal de gøre fra fire nyetablerede skattecentre, der skal placeres med et i den øverste del af Jylland, et i den nederste del, et på Fyn og et på Sjælland eller Lolland Falster. Det er en plan, der lægger sig oven på den genopretningsplan, som blev vedtaget i november af regeringen, S, R og DF. Her blev der investeret syv milliarder og tilføjet 2000 nye medarbejdere i Skat.

Den nye plan fra S vil koste 750 millioner om året, men allerede andet år efter etableringen vurderer Socialdemokratiet, at planen vil begynde at give overskud, fordi medarbejderne vil tjene deres egen løn ind mange gange. Og i år 2030 skal planen give et samlet overskud på 40 milliarder kroner.

- Det handler helt grundlæggende om retfærdighed. Vi har et samfund, der bygger på en kontrakt om, at vi alle bidrager med det, vi skal. Vi ser, at den kontrakt bliver undermineret af bl.a. sagerne om udbytteskat og Panama-papirerne. Folk mister tillid til myndighederne, og den skal vi have genopbygget, siger Mette Frederiksen.

Det er et løfte fra os, at det bliver gennemført som noget af det første, hvis vi kommer til magten.

 Mette Frederiksen, formand for Socialdemokratiet

Ny redningsplan for Skat

Socialdemokratiet fremlægger en ny plan for Skat, der skal mindske det såkaldte skattegab.Skattegabet er afstanden mellem de skattekroner, der kommer ind, og de skattekroner, der burde komme ind. Lige nu er differencen cirka 25 milliarder kroner om året.

Socialdemokratiet vil håndtere det ved at oprette fire nye regionale skattecentre i Danmark: To i Jylland, et på Fyn og et på Sjælland/Lolland Falster.

Centrene skal ligge i såkaldte yderkommuner, hvilket udelukker kommuner som Odense, Aarhus, Aalborg og Esbjerg.

Her skal i alt 1000 nye medarbejdere styrke Skats indsats i forhold til bl.a. virksomhedsligning, social dumping, skattely, spekulation og snyd med moms og punktafgifter.

Planen koster 750 millioner kroner om året, men allerede fra år to forventer S, at den giver overskud ved at der kommer flere skattekroner i kassen. I 2030 forventer S, at de øgede skatteindtægter når 50 milliarder, mens udgifterne til planen er på 10 milliarder samlet frem til 2030.

Mette Frederiksen lancerede Socialdemokratiets nye plan for Skat under et besøg på Faaborg Værft. Foto: Yilmaz Polat

Ny kurs

Ved at placere de 1000 nye medarbejder i provinsen i yderkommuner - det betyder, at Odense, Aarhus, Aalborg og Esbjerg godt glemme at trække de arbejdspladser til sig, hvis det står til Mette Frederiksen - rammer udspillet også ned et lunt sted i diskussionen om et delt Danmark.

- Vi ønsker et Danmark, der hænger sammen. Derfor står jeg fuldt bag regeringens planer om at flytte arbejdspladser ud af København. Fordi vi ser vitterligt et Danmark, der ikke udvikler sig i samme takt. Etape to i løsningen på det er at supplere udflytningen med oprettelsen af helt nye statslige arbejdspladser i provinsen, siger Mette Frederiksen.

- Det er en diskussion regeringen har sat på dagsordenen med dens udflytningsplaner. Hvorfor gjorde den tidligere S-regeringen ikke det?

- Det ved jeg ikke. Siden er jeg blevet valgt som ny formand for Socialdemokratiet. Jeg bakker helhjertet op om, at der skal flyttes arbejdspladser ud i provinsen, og det vil jeg blive ved med, siger Mette Frederiksen.

- Hvis det vil give et overskud på 40 milliarder at ansætte 1000 nye medarbejdere i Skat i provinsen, hvorfor så ikke ansætte 2000 og høste en endnu større gevinst?

- Vi kan ikke love, at det kommer til at gå så godt. Derfor vil vi også se pengene komme ind, inden vi begynder at bruge dem. Og jeg er ikke sikker på, at man bare kan fordoble regnestykket på den måde, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen lancerede Socialdemokratiets nye plan for Skat under et besøg på Faaborg Værft. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

V og DF er åbne

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), men hos Venstres ordfører, Louise Schack Elholm, står døren for Socialdemokratiets plan åben.

- Det er rart, at S bakker op om vores udflytningsplaner. Og dette forslag skal de bare tage med til de møder, vi har om genopretningen af Skat, hvor vi allerede har afsat syv milliarder kroner. Vi er åbne og ser gerne på det. Vi vil gerne stoppe den trend, der har været i gang i årtier med at skære ned på Skat, siger Louise Schack Elholm.

Også Dansk Folkeparti tager godt imod.

- Jeg deler fuldt ud holdningen om, at der er noget at komme efter ved at kontrollere mere. Vi var jo faktisk sammen med S om at prøve at få nogle af disse ting med i skatteopretningsplanen i november, men kunne ikke komme igennem med det over for regeringen. Om det lige skal være 700 eller tusinde nye medarbejdere, ved jeg ikke, men det kan vi vel finde ud af, siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

Mette Frederiksen lancerede Socialdemokratiets nye plan for Skat under et besøg på Faaborg Værft. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Valgløfte

For Socialdemokratiet er planen dog et valgoplæg.

- Vi går til valg på det til det kommende kommunalvalg, og når der kommer et folketingsvalg. Det er et løfte fra os, at det bliver gennemført som noget af det første, hvis vi kommer til magten, siger Mette Frederiksen.

I organisationen Danmark på Vippen, der arbejder for bedre vilkår i provinsen, er forslaget en no-brainer:

- Skat fungerede bedre, den gang de arbejdede langt mere decentralt, så det er indlysende et godt forslag. Ved af placere arbejdspladserne i provinsen får man en arbejdskraft, der bliver længere i jobbet, er mere produktiv og mindre syg. Og jo tættere forvaltningerne er på borgerne, jo bedre resultater får man, siger næstformand Kim Ruberg.

Mette Frederiksen lancerede Socialdemokratiets nye plan for Skat under et besøg på Faaborg Værft. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Tidligt op og på med ja-hatten: Trafikkaos venter bilisterne på en af Aarhus' helt store indfaldsveje

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Sport

Supermanden Salah startede inde og var forrygende i målet: - Det kan godt være lidt svært at gå til håndbold, når man ikke spiller så meget

Aarhus

Trods drænuheld: Planen holder - ny omfartsvej bliver klar til tiden

Navne

Nekrolog: Tidligere lokalredaktør for Århus Stiftstidende Birger Andersen er død

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Det var defensiven og dødboldene, der leverede for AGF - Bisseck dagens mand på kunstgræs

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Chris Ankers enke: - Jeg kan slet ikke rumme tanken om, at jeg ikke skal kysse min mand igen

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

AGF

Det Hvide Snit Slutfløjt: Når AGF kan vinde på kunstgræs, kan de vel vinde alle steder?

Byudvikling For abonnenter

Flertal presser borgmesteren: Vil finde flere millioner til haller og boldbaner

AGF

AGF har vendt dårlig sæsonstart: - Jeg tror, at resten af ligaen nu har lagt mærke til, at vi er et godt hold

Annonce