Annonce
Aarhus

S kalder sundhedsminister i samråd om sponsorrejser

<p>Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet. Pressefoto</p>

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd af Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd af Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Annonce

Det sker på baggrund af de artikler, som avisen har bragt om de næsten 5.400 sponsorerede rejser, som læger og andet sundhedspersonale har været på gennem de seneste to år.

»Det her er et område, som vi politisk har en forpligtelse til hele tiden at have et skarpt øje rettet mod. Der må ikke være elementer, som kan miskreditere lægers faglighed. Nu har vi så fået at vide, at der har været over 5.000 rejser på to år, og jeg synes, det er relevant høre, hvordan regeringen ser på de gældende regler på området,« siger Flemming Møller Mortensen.

Den seneste lovændring

Under den forrige S/R regering blev der vedtaget en lovændring, som indførte større åbenhed på området, så lægerne siden november 2014 har haft pligt til at indberette alle økonomiske bånd til medicinalindustrien.

Det er disse åbne lister, som avisen har trukket data fra, og som viser, at der er foretaget knap 5.400 sponserede rejser i perioden.

»Umiddelbart slog det mig som et højt tal, da jeg læste det, men for at vi har et sammenligningsgrundlag, så har jeg skriftligt bedt ministeren om at fremskaffe oplysninger, der viser udviklingen 10 år tilbage. Jeg vil gerne præcisere, at der kan være meget gunstigt i samarbejdet mellem offentlige sundhedspersoner og den private industri, og det er ikke fordi, der ikke skal rejses. Men jeg mener, at det er nødvendigt at have total åbenhed om, hvordan det regelsæt, vi lavede for små tre år siden, bliver efterlevet i dag,« siger Flemming Møller Mortensen.

Samrådet er endnu ikke skemalagt, men vil formentlig blive afholdt inden for én til to måneder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Annonce