Annonce
Danmark

Sag i Hedensted ikke enestående: Flere end 100 hunde efterlades hvert år

I 2018 modtog Vagtcentralen 111 opkald fra bekymrede borgere om hunde, der var blevet efterladt et offentligt sted. Hunden her på billedet er ikke en af dem. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral får mange opkald om efterladte hunde og melder om en generelt stigende tendens til, at folk dumper deres kæledyr på uansvarlig vis.

Hedensted: Sagen om en hund, der hele tirsdag nat stod bundet til træ over for Rema 1000 i Hedensted, er langt fra enestående.

Det fortæller Yvonne Johansen, dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, som hvert år modtager flere end 100 opkald om hunde, der er blevet efterladt fastbundet på et offentligt sted.

- Vi kender ikke baggrunden i alle sagerne, men når en hund står sådan i flere timer, handler det sjældent om, at ejeren har glemt den. Sygdom kan være indblandet, men det kan også være en bevidst handling, fordi ejeren ikke længere vil have hunden, siger Yvonne Johansen.

Annonce

Vagtcentralen 118

Vagtcentralen 1812 er en landsdækkende service, som vejleder i sager om dyr i nød. Den er en del af Dyrenes Beskyttelse og finansieres hovedsageligt af foreningens støtter. Du kan ringe 1812, når du:

  • finder et dyr med tydeligt tegn på sygdom eller skade.
  • har mistanke om vanrøgt af hus- eller landbrugsdyr.
  • har mistanke om uansvarligt ejerskab.
  • har påkørt et dyr, som overlever ulykken.

Får en ny familie

I den ulykkelige sag fra Hedensted er hunden blevet genforenet med sin ejer, men det sker langt fra altid.

- Hvis en efterladt hund har den lovpligtige chip, har politiet mulighed for at finde frem til ejeren. Ellers vil de typisk fremlyse hunden i tre dage, og hvis ingen henvender sig, kommer den ud på et af vores internater. Her prøver vi at finde en ny familie til den, siger Yvonne Johansen.

Hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral har man igennem de seneste år oplevet en stigende tendens til, at folk dumper deres kæledyr på uansvarlig vis, når de ikke længere vil have dem.

- Så bliver de efterladt til sig selv et sted, og en del af dyrene dør. Det er langt flest katte, der er tale om, men vi ser også flere hunde, marsvin og kaniner. Det er højsæson for at efterlade sine dyr lige omkring sommerferien, hvor de måske er blevet til besvær for ejeren, siger Yvonne Johansen.

Kontakt politiet

Hvis man - som i tilfældet i Hedensted - ser en efterladt hund, er den rigtige fremgangsmåde at ringe til politiet.

- Herreløse hunde hører under politiet, og det er dem, man i første omgang skal ringe til, hvis man har mistanke om, at en hund er blevet forladt af sin ejer. Men hvis politiet ikke har tid eller afviser at komme ud, så er man velkommen til at kontakte os. Hunden skal i hvert fald ikke ende med at komme i klemme i det hele, siger Yvonne Johansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce