x
Annonce
Alarm 112

Sag mod Scharf har skabt øget tavshed siger forsvarer

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Forløbet i sagen mod den tidligere PET-chef er en huskekage til politikere, mener advokat Lars Kjeldsen.

- Vi er glade.

Annonce

Sådan lyder den korte reaktion fra advokaterne Lars Kjeldsen og David Neutzsky-Wulff, da de på Bredgade i København bliver bedt om at kommentere, at deres arbejde som forsvarere stort set har ført til en frifindelse af Jakob Scharf.

Østre Landsret har kun fundet et enkelt sted i bogen "Syv år for PET", hvor den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste gik for langt og overtrådte sin tavshedspligt. Andre 27 forhold i anklageskriftet er han frifundet for.

Tidligere har anklagemyndighedens beslutning om at rejse tiltale og byrettens dom på fire måneders ubetinget fængsel formentlig lagt en dyne hen over personer, der beskæftiger sig med straffesager.

- Man må antage, at byrettens dom gav et klart indtryk blandt folk, der har med straffesager at gøre, at de skulle været meget påpasselige med at udtale sig, siger advokat Lars Kjeldsen.

- Østre Landsret fører os nu tilbage til den retsstilling, som svarer til vores opfattelse, og det er vi naturligvis meget tilfredse med, siger han.

To andre tilfælde, hvor politifolk offentligt har beskrevet deres arbejde, undersøges for tiden af Den Uafhængige Politiklagemyndighed for mulige brud på tavshedspligten.

Efterforskningen er dels rettet mod den tidligere drabschef Jens Møller, der udgav bogen "Opklaret - drabschefens erindringer" i samarbejde med en journalist.

Og dels mod kriminalassistent Finn Månsson, der i årbogen Dansk Kriminalreportage beskrev efterforskningen af en gruppe mænds forsøg på at angribe JP/Politikens Hus. Han havde forinden fået grønt lys af sine overordnede.

Forløbet i Scharf-sagen er i øvrigt en alvorlig påmindelse til de politikere på Christiansborg, som jævnligt kommenterer konkrete straffesager, mener advokat Lars Kjeldsen.

- Sagen er et klart eksempel på, at politikere bør passe på med at vurdere og udtale sig med stor styrke om konkrete sager, der ikke er endeligt afgjort i retssystemet, mener han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce