Annonce
Mad og drikke

Sagen er bøf med Jamies “Grønt”

"Grønt" af Jamie Oliver. Foto: David Loftus
Jamie Olivers 26. kogebog, “Grønt”, indeholder udelukkende vegetarretter. Jeg gik på opdagelse i den for at se, om jeg kunne finde inspiration til at spise kødfrit i en uge. Spoileralert: Det kunne jeg.

Syv dage uden kød. Det var udfordringen, jeg gav mig selv. Det er samtidig præmissen for denne anmeldelse af Jamie Olivers seneste bog, “Grønt”.

Nu er det ikke sådan, at jeg partout skal have rødt kød til samtlige aftenmåltider. Hjemme hos os spiser vi mest fisk og kylling. Jeg vil tro, at vi allerede har en enkelt kødfri dag om ugen - oftest i form af en grøntsagssuppe af en eller anden slags. Men jeg har aldrig prøvet at gå all in og kun lave vegetarretter en hel uge.

Jeg indrømmer blankt, at jeg havde mine forbehold, da jeg hørte, at Jamie Oliver havde udgivet en ny kogebog. Hvad skal vi med endnu en kogebog fra kendiskokken? Er 25 ikke nok? var mit retoriske spørgsmål.

Skal jeg selv give svaret, er det et klart og rungende nej. Jeg kender ikke alle de tidligere kogebøger fra Jamie Olivers hånd. Det er muligt, at der er et par, som er gået i glemmebogen, men “Grønt” vil jeg på ingen måde undvære.

Annonce

Om bogen

Titel: Grønt

Forfatter: Jamie Oliver

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Originaltitel: Jamie's Veg

Sider: 320

Vejl. pris: 299,95 kroner

Mad med fylde

Alle retterne i bogen er inddelt i kategorier. Den første er karry- og gryderetter. Jeg lagde ud med en blomkåls-tikka masala. Ingredienslisten er lang, men stort set alle ingredienser kan købes i supermarkedet, og selve retten er ikke så kompliceret.

Der er dog også retter, som for eksempel fyldte karry-auberginer, hvor man må improvisere lidt i forhold til beskrivelsen, når man ikke kan finde de specielle, små, indiske auberginer fra ingredienslisten, men man kan sagtens få et fint resultat med almindelige auberginer.

Der er også opskrifter, der skyder helt forbi, som for eksempel hjemmelavede baked beans, der slet ikke faldt i min smag. Og jeg elsker ellers baked beans.

Alt i alt er der dog flere retter i hver af kategorierne, som ser spændende ud, og som jeg kommer til at lave. Kapitlet med hyggesnacks kommer jeg helt sikkert til at vende tilbage igen og igen.

Før registret er der et par kapitler med tips og tricks om ernæring, hvor man blandt andet kan hente viden om, hvordan man skaber balance i sin kost. Til samtlige opskrifter er der et næringsskema med information om, hvor mange kalorier samt hvor meget fedt, proteiner og kulhydrater der er i de enkelte retter.

Jamie Oliver er ikke bange for at bruge ost, nødder og andre fede sager for at få noget fylde og struktur i retterne. Det betyder, at der ikke er tale om slankeretter. Det er retter med fuld skrald på smagen. I hvert fald de retter, jeg kastede mig over.

Fra lørdag til lørdag savnede jeg på ingen måde kød, og jeg tog endda søndagen med, fordi der var rester. Jamie Olivers “Grønt” er kommet op på tallerkenhylden i vores køkken og en bog, som vil blive brugt flittigt fremover.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

Byudvikling

Politikere til 450 debatlystne århusianere til borgermøde: Aarhus vokser, om vi vil det eller ej

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];